Hlavní obsah

Slovenská očkovací loterie se změnila ve frašku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vylosují vás v soutěži o 100 000 eur, ale do 20 vteřin nedokážete říct jakési heslo? Smůla, nezískáte nic. To jsou podivná pravidla očkovací loterie, která měla svou premiéru v neděli ve veřejnoprávním Rozhlase a televizi Slovenska (RTVS) v pořadu Být zdravý je výhra.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podmínkou získání některé z cen totiž není jen registrace účasti a posléze i štěstí, že je člověk vylosován. Následuje splnění několika absurdních podmínek. Výherce je vylosován v televizním přenosu a moderátoři pořadu se s ním okamžitě během vysílání živě spojí.

Když zvedne telefon, musí během 20 vteřin pochopit, kdo mu volá, o co jde a přečíst heslo na televizní obrazovce. Výherce tak bezpodmínečně musí sedět u televize. Pro každého soutěžícího vygeneruje počítač nové heslo.

Zpočátku to vypadalo zajímavě, protože hned první soutěžící získala 101 tisíc eur (2,6 milionu korun).

Ovšem posléze začala fraška. Druhý soutěžící telefon zvedl, ale hned položil, protože nechápal, o co jde, a tím přišel o výhru. Třetí pro jistotu nezvedl telefon vůbec a čtvrtý nebyl v tu chvíli u televizní obrazovky, heslo tudíž nevěděl.

Očkovací loterie na Slovensku nalákala desetitisíce lidí

Evropa

Pátá soutěžící sledovala vysílání s losováním přes počítač, kde je přenos o něco zpožděný, čímž nestihla přečíst heslo a výhru nezískala. To už se hrálo o 400 tisíc eur (10 milionů korun), protože částka se každým neúspěšným soutěžícím navyšovala. Tato částka nepropadne, ale přesouvá se do dalšího losování.

Cynické a absurdní

Bývalý předseda Křesťanskodemokratického hnutí Alojz Hlina označil loterii za cynickou a absurdní. Ve svém statusu na sociální síti citoval ředitelku domova sociálních služeb, která si při částce 400 tisíc eur povzdechla, že by jí to stačilo na dva roky provozu.

Kritika padá hlavně na hlavu ministra financí a někdejšího premiéra Igora Matoviče.

Slovensko spouští očkovací loterii o 100 000 eur

Evropa

„Bylo to vrcholně nedůstojné, nechutné a ponižující. Jsem zvědav, kdo z vládní koalice vyzve premiéra, aby ukončil tohle trapné a nechutné divadlo,“ uvedl Hlina.

Deník Pravda konstatoval, že očkovací loterie měla zpopularizovat očkování proti covidu-19, ale proměnila se v rozčarování těch, kteří se očkovat dali. „Pořad je zábavou za státní miliony pro očkované. Tento chaos mohl vyvolat jen dobrou zábavu u neočkovaných. Má někdo z těch, kteří to viděli, pocit, že jej loterie přilákala, aby se dal očkovat?“ klade si otázku Pravda.

Bála se podvodníků a nezvedala telefon. Volali jí ohledně výhry v loterii

Koktejl

Do očkovací loterie se může přihlásit každý, kdo se dal očkovat na Slovensku, má v zemi trvalý pobyt a je starší osmnácti let. Na loterii stát vyčlenil celkem 10 milionů eur (250 milionů korun). Do loterie se registrovalo půl milionů lidí. Odborníci však upozorňují, že nových zájemců o očkování přilákala loterie jen poskrovnu. Registrovali se většinou ti, kteří se nechali naočkovat tak jako tak i bez loterie.

První dávkou bylo na Slovensku očkováno 2 318 050 lidí, z nichž dostalo i druhou dávku 2 135 878 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám