Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obvinění z týrání koně jako syndrom nemocné společnosti

Německá pětibojařka a její trenérka, dvě hysterky, které mentálně nezvládly situaci, když si o medaile bojující závodnice vylosovala problematického koně. To se stává, ale za pozornost stojí dohra celého incidentu a různé reakce.

Ty zprávy s příslušnými videi prolétly během olympijských her světovými médii, ale jsou ve své podstatě stále aktuální, protože onen incident měl a má různé dohry. V zásadě jde právě o ty dohry, a ne o vlastní událost, která má sama o sobě takový trochu tragikomický nádech.

Součástí moderního pětiboje je i parkúr, který ovšem závodníci absolvují na koni, kterého si vylosují, což může být problém i pro dobrého jezdce a stalo se to osudným i německé reprezentantce Annike Schleuové, která závodí pod vedením Kim Raisnerové. Z přiložených zpráv a videí je patrné, co se stalo.

Schleuová měla šanci na čelní umístění, ovšem pro parkur si vylosovala neposlušného koně jménem Saint Boy, který se začal vzpouzet a odmítl absolvovat překážky.  Pětibojařka se snažila zvíře přimět poslušnosti pomocí bičíku, k čemuž ji vyzývala i trenérka sama, která posléze koně pěstičkou udeřila do zadku. To pochopitelně nemělo žádný faktický efekt, ale chování obou žen strhlo lavinu.

Ono chování obou žen bylo z mého pohledu trapné, emoce ke sportu patří, ale nevím, jestli právě takovéto. Závodnice i trenérka se veřejně zesměšnily, a tím celá záležitost mohla být také uzavřená. Nad tím, co se však začalo posléze dít, zůstává rozum stát. Světová unie moderního pětiboje vyloučila trenérku Raisnerovou z olympijských her a razantně zareagovala i německá delegace.

Aby toho však nebylo málo, žalobě čelí nejen trenérka a jezdkyně, ale i Mezinárodní olympijský výbor a Mezinárodní jezdecká federace. Přijde mi zcela absurdní žalovat někoho za to, čeho jsme byli svědky, ale žaloba na porušování práv zvířat už je skutečně z mého pohledu zcela v rozporu se zdravým rozumem.

Na jednu stranu je třeba vnímat fanatické ochránce zvířat stejně, jako jiné fanatiky, tedy spíše než o rozumu, je třeba mluvit o přemrštěných emocích a notné dávce pokrytectví, ale za pozornost stojí, jak na to reagovala veřejnost třeba právě v Německu. Zdá se, že ta se kloní spíše k postoji německých a švýcarských „ochranářských“ organizací a reakce příslušných institucí tomu odpovídají. Světová unie moderního pětiboje (UIPM) uvedla že začala pracovat na opatřeních, která mají zlepšit podmínky koní a jejich ochranu před týráním.

Lidé, kteří práci s koňmi a jejich výcviku rozumí, potažmo lidé, kteří mají reálnou povědomost o tom, jak takové procesy vypadají, jsou patrně v defenzivě a mlčí. Ťukne-li koni do zadku pěstí subtilní žena, nestane se nic a nic by se reálně koni nestalo, kdyby ho do toho zadku praštil vší silou Arnold Schwarzenegger ve svých nejlepších letech, stejně tak ani rozumné používání bičíku není žádné týrání. Namístě je mluvit snad jen o etice, a to zvláště o emocionálních projevech, které na laickou veřejnost nemusí působit dobře.

Na druhou stranu by měla být veřejnost srozuměna s tím, že kůň není pes, že je to stále „divoké“ a nezávislé zvíře, při jehož výchově a výcviku je určitá míra násilí většinou nutná, a to mimo jiné i pro bezpečnost jezdců a všech, kdo s koněm přijdou do styku. Podotýkám, že jen určitá míra, a od lidí, kteří tomu rozumí a nejednají ve vzteku, natož pak na základě nějakých agresivních či sadistických choutek, ale naopak koně milují.

Aktivity ochránců práv zvířat by pak měly dle mého soudu směřovat proti reálnému týrání zvířat a zcela nevhodnému zacházení a podmínkám chovu zvířat hospodářských. Ukájet se na medializovaném vystoupení zmíněných dam, je pak zcela zbytečné a trapné. Otázkou však je, kde jsou v současné době ve společnosti (zejména v té západní) hranice absurdní korektnosti spojené s pokrytectvím.

https://www.irozhlas.cz/sport/olympijske-hry/tyrani-zvirat-parkur-trestni-oznameni-mezinarodni-olympijsky-vybor-annika-schleu_2108171218_mim

https://www.denik.cz/ostatni_sport/tyrani-kone-na-olympiade-svet-ma-novou-aferu-cesi-jen-krouti-hlavou-20210818.html

https://www.idnes.cz/oh/tokio-2021/wild-beim-wild-kone-olympijske-hry-trestni-oznameni.A210817_125424_olympiada-tokio-2020_tof

Autor: Jiří Turner | středa 18.8.2021 19:11 | karma článku: 45,05 | přečteno: 9132x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,62 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,18 | Přečteno: 4147x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...