Týden s hudbou. Koncerty a streamy z Česka i zahraničí

Na poslední srpnový týden Vám přinášíme vybraný přehled akcí, které se budou konat v následujícím týdnu jak na živo, tak online formou. Byla zpřísněna opatření pro návštěvu koncertů, například čestné prohlášení o provedeném samotestu s negativním výsledkem již není akceptováno.
B. Britten: Turn of the Screw (zdroj Operavision)

Praha

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK vystoupí s dirigentem Janem Kučerou ve středu 25. srpna a ve čtvrtek 26. srpna vždy od 17:00 ve Valdštejnské zahradě. Provedena bude Symfonie č. 5 c moll, op. 67 „Osudová“ Ludwiga van Beethovena, předehra Můj domov, op. 62 Antonína Dvořáka, Květinový valčík z baletu Louskáček Petra Iljiče Čajkovského a výběr z hudby k filmům Piráti z Karibiku, Adéla ještě nevečeřela a dalším. Dobrovolné vstupné bude vybíráno na místě.

V sobotu 28. srpna v 19:00 se uskuteční ve Stavovském divadle první premiéra nové inscenace opery Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni v nastudování Karstena Januschka a režii Alexandra Mørk-Eidema. V hlavních rolích se představí Jiří Brückler, Marie Fajtová, Lucie Hájková, Josef Moravec, Pavel Švingr, Mochal Onufer, Doubravka Součková a František Zahradníček. V rámci druhé premiéry v neděli 29.  srpna v 19:00 vystoupí v hlavních rolích Pavol Kubáň, Jana Sibera, Jana Kurucová, Richard Samek, Miloš Horák, Lukáš Bařák, Lenka Máčiková a Zdeněk Plech.

Brno

Národní divadlo Brno provede v sobotu 28. srpna v 19:00 na Špilberku operu Giacoma Pucciního La bohème. V nastudování Jakuba Kleckera s dirigentem Robertem Kružíkem v režii Magdaleny Švecové účinkují v hlavních rolích Pavla Vykopalová, Peter Berger, Roman Hoza, Tereza Kyzlinková, Tadeáš Hoza, Jan Štáva a další.

Ostrava

V tomto týdnu pokračuje bienále Ostravské dny. V úterý 24. srpna v 21:00 v katedrále Božského Spasitele zazní oratorium Proroctví Izaijášovo Pavla Zemka Nováka. Účinkuje Brno Contemporary Orchestra s dirigentem Pavlem Šnajderem.

Ve středu 25. srpna od 19:00 hodin v Dole Hlubina hraje Brno Contemporary Orchestra s dirigentem Pavlem Šnajdrem. Zazní díla Ester Witańske, Michala Rataje, Martina Smolky a Petera Grahama.

Na závěr bienále vystoupí PKF Prague Philharmonia v Trojhalí Karolína. V premiéře zazní Koncert pro lesní roh a orchestr Petra Cíglera (sólista Ondřej Vrabec), The Flooding Darkness Stephena Morrise, Quand le tympan de l’oreille porte le poids du monde Martina Smolky a …miramondo multiplo…  Olgy Neuwirth.

Janáčkova filharmonie Ostrava s dirigentem Markem Šedivým vystoupí společně s talenty ZUŠ Moravskoslezského kraje. Ve středu 25. srpna v 18:00 v Domě kultury. Zazní tři z Tanečních preludií Witolda Lutosławského, Concertino pro klarinet a orchestr Es dur, op. 26 Carla M. von Webera (sólista Petr Šulc), Symfonie č. 5 c moll, op. 67 Ludwiga van Beethovena a další.

V rámci muzejní noci 28. srpna vystoupí za Domem kultury B&D Strings od 19:00. Na programu jsou díla Angela G. Villoda, George Speckerta, Isaaca Albenitze, Enrique Granadose, Ástora Piazzoly, Jaroslava Ježka a Scotta Joplina.

Olomouc

V rámci Barokních slavností ve čtvrtek 26. srpna v 19:30 v Evangelické akademii účinkuje hornista Emmanuel Frankenberg (Německo). s Volantes Orchestra provede díla Wolfganga Amadea Mozarta a Jana Sticha Punta.

V sobotu 28. srpna zazní v Klášterním Hradisku v 19:30 Pocta Josephu Puschmannovi. Musica figuralis pod vedením Marka Čermáka s polskou houslistkou Martynou Pastuszkou zahrají díla Josepha Puschmanna (1737 – 1794).

Festivaly

Na festivalu Za poklady Broumovska se v tomto týdnu uskuteční řada akcí. V klášteře v Broumově v rámci prohlídkového okruhu vystoupí Trio Braunensis. Návštěvníci produkcí uslyší v pátek 27. srpna v 10:00 a 14:00 a v sobotu 28. srpna ve stejných časech. Provedena budou díla Wolfganga Amadea Mozarta, Johanna Sebastiana Bacha a dalších. Francouzský kytarista Alexandre Glize zahraje v klášterní zahradě a klášterní kavárně v pátek 27. srpna v 13:00 a 15:30, v sobotu 28. srpna pak od 11:00. V broumovském klášterním kostele zazní od 21:00 v pátek 27. srpna Bachovská noc za svitu svíček s violoncellistou Jiřím Bártou. Sólista zahraje Suity č. 5 a 6 (BWV 1011 a BWV 1012) pro sólové violoncello Johanna Sebastiana Bacha. Naivní divadlo Liberec vystoupí v sobotu 28. srpna v klášterní zahradě v 10:30, 13:00 a 15:00. Na závěr festivalu v 18:00 v klášterní zahradě v sále Dřevník vystoupí Prague Cello Quartet s multižánrovým programem propojující klasické melodie s jazzem, popem a rockem.

V pátek 27. srpna v rámci prologu festivalu Lípa Musica proběhne ve zřícenině kláštera na Oybinu od 21:00 inspirace Dantovou Božskou komedií ve zpěvech, mluveném slovu a videoartu. Vystoupí tenorista Martin Prokeš a barytonista Marek Šulc doplněný živou kresbou světlem Atila Vöröse a videoartem Rudolfa Živce.

V Kutné Hoře probíhá 14. ročník mezinárodního hudebního festivalu. Od pondělí 23. srpna do neděle 29. srpna vždy v 17:00 v kostele sv. Jana Nepomuckého zahraje Konstantin Lifschiz díla Ludwiga van Beethovena v rámci cyklu kompletního provedení jeho sonát. Od 20:30 pak v chrámu svaté Barbory Igor Ardašev a Heroldovo kvarteto provede díla Fryderyka Chopina. V úterý v 20:30 v chrámu sv. Barbory vystoupí Jana Semerádová, Magdalena Malá, Jiří Bárta, Josef Bárta a Marek Kubát s díly Antonia Vivaldiho, Giuseppe Tartiniho a dalších. Ve čtvrtek 26. srpna v 20:30 v kutnohorském kostele sv. Jana Nepomuckého zahraje hobojista Vilém Veverka za doprovodu Terezie Fialové (klavír), Petra Zdvíhala (housle), Karla Untermüllera (viola) a Jiřího Bárty (violoncello). V programu zazní díla Jana Klusáka, Miloslava Kabeláče, Henryka Mikołaje Góreckého a Pēterise Vaskse. V pátek 27. srpna od 20:30 bude v kapli Božího Těla provedena epická báseň Kanátáta – tanec šílených Arnošta Lustiga (recituje Jiří Lábus a Vilma Cibulková) a kantáta Ich habe genug (BVW 82) Johanna Sebastiana Bacha v podání Jaromíra Noska (bas), Viléma Veverky (hoboj) a ansámblu Barroco sempre giovanne. V sobotu 28. srpna účinkují od 20:30 v chrámu sv. Barbory Vilém Veverka, Helena Jiříkovská, Karel Untermüller a Jiří Bárta s kvartety Wolfganga Amadea Mozarta a Johannesa Brahmse. V neděli 29. srpna provedou v kostele Zvěstování Panny Marie v Bohdanči od 15:00 Helena Jiříkovská, Karel Untermüller a Jiří Bárta skladby Josepha Haydna.

Ostatní regiony

Pavel Haas Quartet hraje v pondělí 23. srpna v 19:00 v klášteře Borovanech.

V úterý 24. srpna v 17:00 vystoupí v kostele Povýšení sv. Kříže v  Jablonci nad Nisou Robert Fuchs (varhany) a Martin Havelík (violoncello).

Ve Slezském divadle Opava ve středu 25. srpna od 19:00 vystoupí klavírista Lukáš Vondráček se svým recitálem z děl Roberta Schumanna, Claude Debussyho a Ludwiga van Beethovena.

Ve čtvrtek 26. srpna zahájí Divadlo F. X. Šaldy 138. sezónu open air koncertem před libereckou radnicí s dirigentem Stanislavem Vavřínkem s programem filmové hudby Johna Williamse (Star Wars), Michela Magneho (Angelika), Howarda Shorea (Pán prstenů), Ennia Morriconeho (Profesionál, Tenkrát na západě) či Vladimira Cosmy (Dobrodružství rabína Jákoba).

Na Svaté hoře u Příbrami vystoupí v sobotu 28. srpna v 19:00 ansámbl Barocco sempre giovane a Pavel Svoboda s programem z děl Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldiho, Johanna Gottfrieda Walthera, Wolfganga Amadea Mozarta a Johannesa Brahmse.

Na Zámku Liteň se v sobotu 28. srpna od 20:00 uskuteční open air inscenace opery Antonína Dvořáka Rusalka. V hlavních rolích vystoupí v režii bratrů Cabanů Kateřina Kněžíková, Richard Samek, Jan Martiník, Jana Kuruvcová, Markéta Böhmová, Tamara Morozová a Jarmila Balážová. spolupracuje Symfonický orchestr Českého Rozhlasu a dirigent Robert Jindra. Výtěžek benefičního představení bude věnován opravě místní oranžerie.

V Horním Polubném proběhne v sobotu 28. srpna od 19:30 v kostele sv. Jana Křtitele benefiční koncert na opravy kostela. Vystoupí flétnista Jaroslav Pelikán a Collegium Musicum Opery Národního divadla v Praze. Dary na nutné opravy kostela můžete posílat i na tento účet 961456349/0800 s variabilním symbolem 246.

V neděli 29. srpna ve Vrchlabí vystoupí v kostele sv. Augustina Musica Florea a Edita Keglerová s díly Johanna Sebastiana Bacha a Antonia Vivaldiho.

Slovensko

Státní opera Banská Bystrica v sobotu 28. srpna od 19:00 uspořádá v areálu Muzea SNP koncert k 77. výročí Slovenského národního povstání. Jako sólisté se představí Mariana Sajko, Michaela Šebestová, Peter Račko a Zoltán Vongrey. Provedení se Sborem a Orchestrem Státní opery řídí Igor Bulla.

Čeští umělci v zahraničí

Česká filharmonie uspořádá ve čtvrtek 26. a v pátek  27. srpna zájezd se svým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem v areálu rakouského zámku Graffenegg. Ve čtvrtek zazní pod širým nebem Mahlerova Symfonie č. 5  cis moll. V pátek zazní Koncert pro klavír a orchestr č. 2 B dur, op. 83 Johannesa Brahmse (sólista Rudolf Buchbinder) a Symfonie č. 8 G dur „Anglická“, op. 88 Antonína Dvořáka.

Český filharmonický sbor bude od středy 25. do neděle 29. srpna v Palais de la Musique ve Štrasburku natáčet na CD Glagolskou mši Leoše Janáčka.

Collegium 1704 v pondělí 23. srpna a v úterý 24. srpna vždy od 21 hodin vystoupí ve Varšavské filharmonii. V pondělí zazní hudba Wolfganga Amadea Mozarta. Nejprve baletní hudba z opery Idomeneo (KV 367) a poté opera Schauspieldirektor (KV 486). V úterý budou provedeny skladby Jana Dismase Zelenky a o dvě generace staršího Marcina Mielczewského. Ve čtvrtek 26. srpna Collegium 1704 vystoupí v Kolíně nad Rýnem s programem z děl Jana Dismase Zelenky a Antonia Vivaldiho.

Streamy a televizní přenosy

Na ČT Art si ve čtvrtek 26. srpna v 21:55 poslechněte Poctu Debussymu v podání L’Orchestre national de Lille a Sborem lillské opery s dirigentem Jean-Claudem Casadesusem.

Na serveru Operavision bude v pátek 27. srpna zveřejněn záznam opery The Turn of the Screw Benjamina Brittena v inscenaci francouzských operní společností La monnaie a De munt. Operu zpívají Ed Lyon, Sally Matthews, Henri de Beauffort, Katharina Bierweiler, Carole Wilson, Julian Hubbard a Giselle Allen za doprovodu orchestrů La monnaie a De munt. Provedení řídí Ben Glassberg.

Pokračuje nejstarší a největší světový festival BBC Proms. Velké množství koncertů z něj bude streamovaná a vysílána živě na rozhlasové stanici BBC 3, kterou můžeme sledovat online.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments