Výročí Žďasu připomínají odlitky v parku, poslouží jako robustní lavice

  8:38
Park na Farských humnech ve Žďáře nad Sázavou získal nepřehlédnutelnou dominantu. Největší místní firma Žďas - připomínající si v srpnu 70. výročí zahájení provozu - darovala městu tři robustní lavice z oceli, dřeva a skla. Dohromady váží přes 13 tun.

Instalace odlitků z firmy Žďas v parku ve Žďáře nad Sázavou. | foto: Městský úřad Žďár nad Sázavou

„Při příležitosti 70. výročí se vedení firmy s městem dohodlo na společném projektu, na základě dohody byli osloveni tři umělci s úkolem vytvořit návrh díla pro veřejný prostor,“ vysvětlil žďárský starosta Martin Mrkos.

Původní záměr byl podle něj jasný: vytvořit sochu, která by symbolizovala nynější slogan Žďasu „Naše srdce tvoří budoucnost“.

„Nicméně vybraný tvůrce, umělecký kovář Pavel Jekl, nakonec přemluvil vedení firmy i nás, že by místo prvoplánové skulptury bylo lepší vytvořit něco, co bude sloužit veřejnosti a bude mít využití,“ pověděl Mrkos.

Výsledek potěšil i vedení firmy. „Vzniklo industriální dílo, které může sloužit k odpočinku, jako hřiště pro děti, ale zejména odkazuje na naši výrobu. Právě ta představuje zmiňované ‚srdce‘ společnosti,“ zmínil generální ředitel Žďasu Pavel Cesnek.

Pětadvacet lidí z obou stran

Kde jinde by umělecký kovář mohl vidět srdce než v metalurgickém provozu tradiční fabriky, volba proto padla na využití odlitků.

„Chtěl jsem vytvořil díla, která jasně symbolizují Žďas, ale která se budou používat,“ řekl ČTK Pavel Jekl.

Podle tvůrce ze Ctětína na Chrudimsku mohou na lavicích pořádat piknik celé rodiny. „A když se tam budou dělat koncerty, na ty lavice se vejde z obou stran klidně pětadvacet lidí,“ dodal.

Žďas poskytl ze svých nevyužitých skladových zásob celkem pět kusů odlitků různých tvarů.

„Jedná se o dvě spirálová tělesa čerpadla pro chladicí okruh jaderné elektrárny, těleso rychlouzavíracího ventilu pro přívodní potrubí parní turbíny, dvouplášťový válec kompresoru pro stlačování zemního plynu a horní část skříně parní turbíny pro tepelnou elektrárnu,“ přiblížil Pavel Cesnek.

Největší prvek - přezdívaný pracovně Holubník - je spíše herní. Válec kompresoru doplněný skleněnými prvky drží různě vysoké dřevěné kladiny.

Oslavy odložila pandemie

Pozornost vzbudila už instalace několikatunových odlitků v minulém týdnu. A přestože je vše na svých místech, slavnostní akt se teprve chystá.

Vedení firmy předá dar městu v pátek 27. srpna, tedy v den, kdy před 70 lety začala v průmyslovém podniku první tavba. Plánované oslavy s programem pro veřejnost však vedení firmy kvůli nejistému vývoji pandemie koronaviru o rok odložilo.

Dlouhou historii podniku, který v minulosti zaměstnával až šest tisíc lidí a stál u rychlého růstu dříve spíše obuvnického městečka, však letos připomene alespoň výstava v regionálním muzeu, která začíná 28. srpna.

Lavice do parku nejsou zdaleka prvním darem Žďasu městu. Před deseti roky pracovníci vytvořili zvonkohru. Pro tu pak město našlo využití na budově Staré radnice.

Park na Farských humnech, kde se letos otevřelo pojízdné bistro a kde přibyla další zeleň, čekají i v příštích letech další úpravy. „Na Farských humnech bychom rádi vybudovali příští rok větší hřiště. Herní prvky už tam fungují, ale nejsou plnohodnotným herním prostorem pro park takového významu,“ pravil starosta Martin Mrkos.

Autor: