Vyškov: Rekonstrukce Besedního domu myslí na foyer, sezení i toalety

24.08.2021 17:59

Ruku nakonec zvedli všichni přítomní zastupitelé. Schválili tak investiční záměr akce rekonstrukce Besedního domu. Díky ní má dojít ke zlepšení technického stavu celé budovy včetně rozvodů sítí, k odstranění nežádoucí vlhkosti v suterénu, k vyřešení statických problémů a ke zvýšení úrovně vybavenosti interiéru pro větší komfort návštěvníků a účinkujících.

Vyškov: Rekonstrukce Besedního domu myslí na foyer, sezení i toalety
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Na začátku letošního roku vznikl materiál ze Stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně, který posuzuje stav objektu pro určení rozsahu a obsahu investičního záměru. Jasně z něj vyplynulo, že rekonstrukce je nutná. A to ve všech jeho částech. „Od sklepů přes hlavní sál, foyer, sociální zázemí pro návštěvníky i pro účinkující. Zapomenout se podle studie nemá ani na kancelářské prostory, zkušební sál a půdu včetně střechy, i na vodovodní sítě, odpady a vzduchotechniku,“ vyjmenoval rozsah prací místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Připomněl, že budova není památkově chráněný objekt, ale nachází se v Městské památkové zóně Vyškov. Náplní zprávy nebylo vyhotovení samotného konstrukčního řešení, ale poukázání na možné kritické oblasti, jejichž přehlížení by mohlo mít za následek poruchy některých nosných prvků či provozní problémy.

Zatímco ve sklepních prostorech budou odborníci řešit jiné napojení vodovodního a odpadního řadu, statiku pilíře či odvlhčení prostor, ve druhém nadzemním patře projde podstatnými změnami hlavní sál. Vyřešené má být přepažení mezi ním a přísálím formou zasouvací stěny, zastínění oken v celém sále či velkorysejší rozdělení poměru toalet pro ženy. Celkovou rekonstrukcí projde také foyer: současné posezení, osvětlení nebo bar zmizí a nahradí je nové moderní prvky. „Jednoduše když návštěvník do prostor vstoupí, už ve foyer uvidí zásadní změny. V sále nebude vrzat podlaha, dočká se moderního zatemnění či ozvučení. S pohodlným posezením počítáme jak ve velkém sále, tak v přísálí i na balkoně. Půjde o reprezentativní prostory,“ popsal vyškovský starosta Karel Jurka.

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12721 lidí

Ve třetím nadzemním podlaží budou dispozičně jinak řešené kanceláře. Ve zkušebním sále má dojít k výměně podlahy. „Kanceláře se víc oddělí od veřejných prostor. Některá místa poslouží k jiným účelům, například skladiště využijeme k archivaci. V případě zázemí pro zaměstnance dojde k obnově kuchyňky či sociálního zařízení. Prostor toalet pro veřejnost bude v daném patře větší,“ nastínil ředitel Městského kulturního střediska Vyškov Luboš Kadlec.

Střešní prostory zůstanou v původním stavu. V krovu a světlíku k menším úpravám dojde. V rámci energetických úspor by byla podle záměru vhodná výměna stávajících skleněných tabulek ve světlíku za nové zasklení s vyšším tepelným odporem. „V celé budově je zároveň nutná rekonstrukce rozvodů elektřiny, kanalizace i vody. Neméně důležitou složkou je modernizace vzduchotechniky či osvětlení,“ vyjmenoval ředitel Kadlec s tím, že od začátku je pamatováno na provedení takových stavebních úprav, které umožní budoucí napojení uvažované nové přístavby Besedního domu.

Právě u multifunkční přístavby je rovnice už několik měsíců jasná. Město se vydává obrácenou cestou: nejprve zrekonstruovat scénu starou, aby lidé měli kam za kulturou chodit, pak řešit přístavbu, pracovně nazvanou Nová scéna. „V jejím případě určitě nechceme projekt zastavit. Situace s pandemií nám jasně ukázala, že peníze na přístavbu hned nebudou. Současná doba takové stavbě není nakloněná. Chtěli jsme do konce volebního období lidově řečeno kopnout do země. To se bohužel nestane,“ upozornil vyškovský starosta.

Záměr ale vedení radnice neškrtá, pouze jej posouvá v čase. „Město Vyškov kulturní zařízení s kapacitně dostačujícími prostorami potřebuje. Přednost nicméně dostává Besední dům. Ten si kompletní rekonstrukci zaslouží. Nedovolili jsme si zastupitelům předložit odhad nákladů, určitě jde ale o desítky milionů korun. Na řadě je podrobná projektová dokumentace, která nám víc napoví a se kterou se pak vrátíme na jednání zastupitelstva. Výsledkem našeho úsilí má být moderní sál, který bude korespondovat s Novou scénou,“ zdůraznil starosta Jurka.

Rekonstrukce by mohla odstartovat příští rok v létě. Ke změně vzhledu z vnějšího pohledu nedojde. Při rekonstrukci interiéru zůstane zachované původní prostorové rozvinutí sálu přes dvě patra a hodnotné historizující architektonické detaily s malířskou výzdobou.

Neorenesanční hlavní budova Besedního domu začala růst v roce 1883, do provozu ji uvedli v červenci 1886. V následujících letech byla budova rozšířena a částečně přestavěna. Z nedávné doby se objekt v letech 2012 a 2013 dočkal kompletní výměny oken, rekonstrukce restaurace (2017 až 2018) a kotelny (2018). Ve stejném roce došlo k opravě do té doby vrzající forbíny v sále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…