InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Baráčníci Boleslava Jablonského oslavili v Soběslavi 90. výročí vzniku župy

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

SOBĚSLAV – V sobotu 28. srpna slavili baráčníci v Soběslavi výročí založení. V VI. župě Boleslava Jablonského sdružených obcí baráčníků se sídlem v Soběslavi jsou sdružené baráčnické obce Tábor, Jindřichův Hradec, Veselí nad Lužnicí a Soběslav od roku 1931. Přímo v Soběslavi byla baráčnická obec založena dříve, už koncem roku 1929. K 90. výročí vzniku župy Boleslava Jablonského baráčníci zorganizovali průvod a slavnostní zasedání. Všichni se sešli dopoledne před kulturním domem, kde vyhrávala dechová hudba. Župní syndička Růžena Kastnerová rozdávala lidem koláčky.

Potom se průvod účastníků v krásných blatských a kozáckých krojích vydal od kulturního domu na náměstí Republiky. V čele baráčníci nesli prapor České republiky a prapory baráčničkých obcí. Do kroku vyhrával dechová hudba Temelín. V průvodu kráčeli také starosta Soběslavi Jindřich Bláha, místostarosta Veselí nad Lužnicí Ladislav Sýkora, senátor a starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský, zástupce hejtmana Jihočeského kraje a starosta Kovářova Pavel Hroch, poslanec Parlamentu České republiky Jan Bartošek. Celé náměstí baráčníci obešli po kruhovém objezdu, kde byla u té příležitosti vyloučena doprava. Pak se všichni vrátili zpět před kulturní dům.

Po průvodu pokračoval program ve velkém sále kulturního domu. Župní rychtář Václav Kastner na začátku všechny účastníky přivítal. Hosté popřáli baráčníkům hodně mladých členů. Starosta Jindřich Bláha ocenil, kolik baráčníci ve městě pořádají akcí. Pak připnul slavnostní stuhu na prapor baráčníků. K dobré náladě hrála dechová hudba Jižani nebo harmonika.

Ve Smrčkově domě Blatského muzea si účastníci prohlédli baráčnickou výstavu. Bohatou činnost spolku dokládají vystavené fotografie a listiny, které za desítky let svého působení baráčníci nashromáždili. K vidění jsou ukázky lidové kultury. Ještě v neděli 29. srpna je poslední možnost tuto výstavu zhlédnout, pak již končí.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace