Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Absolutním vítězem Beskydské sedmičky se stal teprve devatenáctiletý ultramaratonec

Celý MS kraj |

Letošní Beskydská sedmička závodníkům sedla, do cíle se dostala většina z nich. Absolutním vítězem se stal teprve devatenáctiletý Matěj Beneš, který zvládl trasu 101,5 kilometru s převýšením 5 500 metrů ve fantastickém čase 11 hodin 20 minut a 48 vteřin. Padl také rekord ve vybraných finančních darech pro charitu, a to téměř 272 tisíc korun.

Beskydská sedmička opět přilákala plné startovní pole 3000 závodníků. Ti postupně opouštěli atletický stadion v třineckém areálu STaRS průběžně od páteční třetí hodiny odpoledne až do deváté večer. O hodinu později se pak vstříc sedmi tisícovým beskydským vrcholům vydali v hromadném startu elitní závodníci. 

MUŽI

Absolutním vítězem se stal teprve devatenáctiletý ultramaratonec Matěj Beneš (tým Sportobchod), který 101,5 kilometrů dlouhou trasu s převýšení 5500 metrů zvládl absolvovat ve fantastickém čase 11 hodin 20 minut a 48 vteřin.

Matěj Beneš, absolutní vítěz B7: "Tak, jako dneska, jsem se ještě nikdy v závodě nevydal. Co k tomu říct, to je úplná nádhera. Vůbec by mě nenapadlo, že je to v mých možnostech. Já jsem si myslel, že můj cíl 12 hodin je hodně ambiciózní, ale i to jsem si říkal, že by mi muselo všechno sednout, jak má. Nakonec je to ještě o 40 minut rychlejší. Ani ve snu by mě to nenapadlo, že to můžu dokázat."

Mladý ultramaratonec se startovní číslem 641 už loni předvedl na B7 skvělý výkon, kdy jen s minimální ztrátou skončil na bronzové příčce. Letos se vrátil do Beskyd ještě silnější.

Matěj Beneš, absolutní vítěz B7: "Řekl bych, že oproti loňskému ročníku jsem to rozeběhl o dost rychleji, o to víc to potom také bolelo. Na 25 až 28 kilometru jsem se klukům utrhl a v podstatě jsem si šel svůj závod. Dalo by se říct, že jsem šel sám, ale samozřejmě jsem sám nešel, protože před námi byla velká vlna hobíků. Od 60 kilometru závod dost štípal, ale to prostě k ultramaratonu patří. Extrémně tvrdá krize nepřišla, ale už to hodně bolelo a musel jsem hodně zapojit hlavu a na morál dojít do cíle. Na trati jsem opravdu nechal všechno."

V absolutním pořadí pak patřila druhá příčka Aleši Sedlákovi (TJ Magla) se ztrátou na vítěze necelých 21 minut a pouhou minutu po něm dorazil na červený koberec do centra Frenštátu matador B7 Radek Chrobák (Salomon-Run/ JAPAsport.cz ). Ten se přitom rozhodl definitivně opět pustit do beskydského extrému až v den startu.

Radek Chrobák, 2. místo B7: "S časem jsem velice spokojený a s umístěním je to těžké. Doběhnout na stovce tak, že druhého mám před sebou na dohled, to trochu zamrzí. Možná jsem moh být druhý, ale s třetím flekem jsem spokojený, jsem na bedně, takže paráda."

ŽENY

Není to zlé. Těmito slovy ohodnotila krátce pod doběhu B7 svůj výkon Hana Holoubková ( JAPAsport.cz/John Bidon), která s časem 13:35:54 vybojovala na Koňská mast Beskydská sedmička 2021 prvenství v kategorii žen.

Hana Holoubková, 1. místo v kategorii žen B7: "Bylo to fajn, bylo to velice intenzivní, moc se mi závod líbil. Byla to moje první stovka a byla taková, jakou jsem si ji představovala."

Beskydská sedmnička byla letos jejím sportovním vrcholem, který si dokonce zařadila do svého novoročního předsevzetí. Slovy Hanky “odškrnuto” a je spravedlivé dodat, že na výbornou.

Hana Holoubková, 1. místo v kategorii žen B7: "Já jsem tedy věděla, co mě čeká, protože to nebyla moje první Beskydská sedmička. Zdejší kopce znám, tak šlo jen o to, udělat si to kontinuální a pěkné. Líbilo se mi, že jsem startovala v deset večer a pak jsem celý závod někoho potkávala a uvědomila jsem si, jací lidé také B7 chodí a jací to jsou teprve hrdinové."

Kompletní výsledky ve všech kategoriích Koňská mast Beskydská sedmička 2021

HOBÍCI

12. ročník přinesl vynikající výsledky napříč celým celým startovním polem a vítězem se stal každý závodník, který zdolal závěrečnou K2 na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm. A že jich bylo. Předčasný konec pohltí průměrně třetinu všech startujících, letos to byla pouze čtvrtina.

Libor Uher, ředitel závodu B7: "Je to velké překvapení, ale dost tomu hrálo do karet počasí. Lidé čekali to nejhorší, ale nakonec bylo ideální počasí pro extrémní sport, protože nebylo horko a téměř nepršelo. Určitě tomu pomohl také plovoucí start, kdy měli závodníci na zvládnutí trasy až 33 hodin."

Hektických posledních pár dnů zažil mladý sportovec Ondřej Hengerič, který dorazil do Třince na start až z dalekého Dánska, kde studuje i pracuje. Kromě toho, že si chtěl okusit se svým parťákem Františkem Hurtem, jak chutná extrémní beskydská výzva, zároveň se rozhodl svou účastí motivovat všechny, kterým klade život do cesty nelehké překážky. Ta Ondrova se jmenuje Crohnova choroba, což je zánětové autoimunní onemocnění střev.

Ondřej Hengerič, účastník závodu B7: "Cítím se velmi dobře, takže mohu trénovat. Můj sportovní cíl je závod dokončit, nic podobného ani nic těžšího jsem nikdy nic nedělal. Takže hlavně dokončit, za kolik hodin a v jaké kondici se uvidí."

Výsledek nakonec předčil očekávání Ondry i Františka, protože do Frenštátu dorazili ve vynikajícím čase 18 hodin a 9 minut.

Ondřej Hengerič, účastník závodu B7: "Sedmičku jsme si maximálně užili, byla naprosto skvělá atmosféra. Byl to nádherný závod."

Ze svého bydliště v dánském Billundu se vydal do Beskyd až v pátek, přitom si stihl ještě v Praze vyzvednou biologickou léčbu v podobě injekcí, které si aplikuje pravidelně každé dva týdny.

Ondřej Hengerič, účastník závodu B7: "Napadlo mě svým startem motivovat ostatní, kteří mají podobný problém a ukázat jim, že to prostě jde. Účastí na B7 jsem chtěl i podpořit fond zabývající se výzkumem Crohnovy choroby."

Doslova na životní okamžik budou vzpomínat na B7 s letopočtem 2021 i závodnice, pro které si jejich sportovní i životní parťáci připravili v cíli zasnoubení. Potlesk si vysloužil i nezdolný závodník na chvostu startovního pole, neboť metu sta kilometrů zdolal ne za 5 minut 12, ale za 3 minuty před sobotní půlnocí, kdy se uzavřel cílový prostor. Vůbec nejdéle na trase napříč Beskydami strávil smíšený pár závodníků - zdolal ji za 32 hodin a 20 minut, nejstarším letošním úspěšným účastníkem B7 se pak stal čtyřiasedmdesátiletý Emil Trombik.

REKORDNÍ CHARITATIVNÍ ČINNOST

Jak už bývá tradicí, Beskydská sedmička od svého počátku úspěšně propojuje sportovní svět s charitativní činností prostřednictvím projektu Každý metr pomáhá. Jejím garantem a dlouholetým partnerem B7 je Institut Bazální stimulace.

Adam Knesl, mluvčí závodu B7: "Každoročně jde na charitativní účely část ze startovného za každého účastníka a na symbolické K2 v cílovém prostoru po celý víkend nechybí kasička na finanční dary, do které mohou přispět závodníci, pořadatelé, fanoušci i návštěvníci města. Její rekordní obnos letos putuje do pražské organizace Šafrán dětem o. p . s., která se snaží eliminovat traumata dětí."

Sportovci, jejich rodiny, přátelé, návštěvníci Frenštátu i jejich obyvatelé, zkrátka všichni fanoušci B7 nakonec doslova naplnily kasičku mincemi a bankovkami v celkové hodnotě 271 955 Kč.

Adam Knesl, mluvčí závodu B7: "Překonat rekordní sumu z předchozích let se podařilo několikrát! Výtěžek víkendové sbírky pro Šafrán dětem o. p. s. poslouží pro vybavení terapeutických pomůcek v léčivé místnosti zvané Snoezelen."
Nahlásit chybu


K tématu

Dračí lodě opanovaly Slezskou Hartu, v Leskovecké zátoce vyrostlo městečko

21. srpna 2023 9:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Malé městečko vyrostlo v Leskovecké zátoce Slezské Harty. Devátý ročník festivalu Dračích lodí přilákal tisíce lidí. Jen závodících lodí bylo 54. Svá želízka v ohni měly obce, města, firmy i sportovní kolektivy.

Dobrovolní hasiči v Antošovicích pořádali soutěž v požárním útoku

25. července 2023 13:49 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Sbor dobrovolných hasičů v Antošovicích pořádal soutěž v požárním útoku. Akce se zúčastnila čtyři družstva ze tří stanic dobrovolných hasičů. Cílem nebyl jenom samotný závod, ale hlavně udržet dlouholetou tradici. A zároveň zpestřit odpoledne návštěvníkům.

Mezinárodní setkání jízdních policií v Ostravě ovládli domácí jezdci

28. srpna 2023 10:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Pod záštitou primátora statutárního města Ostravy Jana Dohnala proběhlo v sobotu 26. srpna v Komenského sadech v pořadí již XXV. mezinárodní setkání jízdních policií. Speciální policejní parkur ovládli suverénně domácí jezdci, titul přeborníka městských policií České republiky v jízdě na koni letos náleží ostravské strážnici Ivaně Missigové.


Letecká havárie na Opavsku byla námětem cvičení složek IZS

Včera 18:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letadlo mělo po startu z letiště technické potíže, vzápětí se zřítilo a narazilo do stroje, který se zrovna chystal na start. V obou strojích bylo 20 lidí, kteří utrpěli různá zranění. Na místě byli i mrtví. Takový byl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému na Opavsku.

Ostravské včely budou mít pořádný výhled. Úly mají pod věží radnice

Věž nové radnice v Ostravě bude mít nový netradiční účel. Na ochoze totiž městské lesy chystají úly pro včely, které pomohou s opylováním květinových záhonů i stromů v Komenského sadech a okolí centra. Podle odborníků může být vysoko položený úl výhodou.

Opavou prošel slavnostní průvod k 800 let města. Zapojili se do něj školky, školy, sportovci i spolky

Včera 19:33 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava slaví FEST. To byly dva dny plné zábavy úplně pro všechny, kterými vyvrcholily oslavy 800 let od první písemné zmínky o městě. Zahájeny byly slavnostním průvodem Setkání věků v čele s králem Přemyslem Otakarem I..

Krok za Šimonka vykonali v Novém Jičíně i policisté, hasiči a zdravotníci

V Novém Jičíně se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporu chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.

Dny města Orlové proběhly rovnou na čtyřech stagích

Dny města Orlové 2024 nabídly bohatý program plný hudby, tance a aktivit pro děti i dospělé.

Program pro krajské volby představila SOCDEM. Kandidátku vede Svatopluk Němeček

Včera 12:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

V Ostravě představila svůj program pro krajské volby strana SOCDEM. Lídr kandidátky lékař Svatopluk Němeček se chce zaměřit na problémy ve zdravotnictví a dalšími prioritami strany je dostupné bydlení nebo levná energie.

Diamo rozšířilo imisní monitoring u heřmanické haldy

Včera 12:10 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Státní podnik Diamo rozšířil monitorování imisí kolem haldy Heřmanice v Ostravě. Nově se měří nepřetržitě na dvou místech. Mobilní stanice jsou umístěny v nejbližších obydlených místech od odvalu. Diamo chce 20. června představit, jak by mohla sanace haldy pokračovat.

Muži SK Stonava jedou na vítězné vlně

Včera 13:30 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Uplynulý víkend byl ve znamení bouřlivých sportovních vítězství. Čeští hokejisté dokázali na Mistrovství světa vybojovat zlato a z mistrovského titulu se radovali i fanoušci karvinských házenkářů. Radost z dalšího vítězství panovala ale také ve Stonavě. Muži SK Stonava vybojovali na domácím trávníku další body.

Ve Frýdku-Místku hořela střecha rodinného domu. Hasiči uchránili majetek za 4 miliony

Včera 10:41 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pět jednotek hasičů zasahovalo v úterý krátce po poledni u požáru střechy rodinného domu ve Frýdku-Místku. Plameny hasiči krotili 40 minut a další půl hodinu požár likvidovali. Kvalitním a bleskovým zásahem uchránili majetek za 4 miliony korun. Celková škoda je tak zhruba 150 tisíc.

ZUŠ B. Martinů v Havířově se zapojila do festivalu ZUŠ Open, žáci se prezentovali v ulicích města

Základní umělecká škola Bohuslava Martinů v Havířově se opět zapojila do celorepublikového festivalu ZUŠ Open. Poprvé se žáci prezentovali přímo v ulicích města.

50. ročník Rolo ligy v koloběhu otevřel závod mistrovství ČR v Rýmařově

Včera 18:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Trhni si nohou! To nebyla nadávka, ale tradiční startovní povel všech závodních koloběžkářů. Na trati u Rýmařova zazněl nejméně desetkrát a odstartoval všechny kategorie letošního prvního mistrovství Rolo ligy. Koloběh v současnosti zažívá velký boom a Česká republika patří do světové špičky.

Hosté ve studiu: Jan Válek, promotér

Top Festival 2024: Vanilla Ice, Gipsy Kings, Safri Duo, O-zone

Úspěšné MS start upy: VR Vitalis a Spray Vision

VR Vitalis. Stal se sociálním projektem roku 2021. Míří do oblasti virtuální reality a pomáhá pacientům s rehabilitací tělesnou i duševní. Současně asistuje i lidem s degenerativními nemocemi spojenými se stárnutím.

Na zámku Hošťálkovy byly objeveny nové, dosud neznámé malby a fresky

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Absolutním vítězem Beskydské sedmičky se stal teprve devatenáctiletý ultramaratonec
Vydáno 29. srpna 2021 19:00, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Letošní Beskydská sedmička závodníkům sedla, do cíle se dostala většina z nich. Absolutním vítězem se stal teprve devatenáctiletý Matěj Beneš, který zvládl trasu 101,5 kilometru s převýšením 5 500 metrů ve fantastickém čase 11 hodin 20 minut a 48 vteřin. Padl také rekord ve vybraných finančních darech pro charitu, a to téměř 272 tisíc korun.

Vítěz B7 2021 Matěj Beneš dobíhá do cíle; zdroj foto: Beskydská sedmička

Beskydská sedmička opět přilákala plné startovní pole 3000 závodníků. Ti postupně opouštěli atletický stadion v třineckém areálu STaRS průběžně od páteční třetí hodiny odpoledne až do deváté večer. O hodinu později se pak vstříc sedmi tisícovým beskydským vrcholům vydali v hromadném startu elitní závodníci. 

MUŽI

Absolutním vítězem se stal teprve devatenáctiletý ultramaratonec Matěj Beneš (tým Sportobchod), který 101,5 kilometrů dlouhou trasu s převýšení 5500 metrů zvládl absolvovat ve fantastickém čase 11 hodin 20 minut a 48 vteřin.

Matěj Beneš, absolutní vítěz B7: "Tak, jako dneska, jsem se ještě nikdy v závodě nevydal. Co k tomu říct, to je úplná nádhera. Vůbec by mě nenapadlo, že je to v mých možnostech. Já jsem si myslel, že můj cíl 12 hodin je hodně ambiciózní, ale i to jsem si říkal, že by mi muselo všechno sednout, jak má. Nakonec je to ještě o 40 minut rychlejší. Ani ve snu by mě to nenapadlo, že to můžu dokázat."

Mladý ultramaratonec se startovní číslem 641 už loni předvedl na B7 skvělý výkon, kdy jen s minimální ztrátou skončil na bronzové příčce. Letos se vrátil do Beskyd ještě silnější.

Matěj Beneš, absolutní vítěz B7: "Řekl bych, že oproti loňskému ročníku jsem to rozeběhl o dost rychleji, o to víc to potom také bolelo. Na 25 až 28 kilometru jsem se klukům utrhl a v podstatě jsem si šel svůj závod. Dalo by se říct, že jsem šel sám, ale samozřejmě jsem sám nešel, protože před námi byla velká vlna hobíků. Od 60 kilometru závod dost štípal, ale to prostě k ultramaratonu patří. Extrémně tvrdá krize nepřišla, ale už to hodně bolelo a musel jsem hodně zapojit hlavu a na morál dojít do cíle. Na trati jsem opravdu nechal všechno."

V absolutním pořadí pak patřila druhá příčka Aleši Sedlákovi (TJ Magla) se ztrátou na vítěze necelých 21 minut a pouhou minutu po něm dorazil na červený koberec do centra Frenštátu matador B7 Radek Chrobák (Salomon-Run/ JAPAsport.cz ). Ten se přitom rozhodl definitivně opět pustit do beskydského extrému až v den startu.

Radek Chrobák, 2. místo B7: "S časem jsem velice spokojený a s umístěním je to těžké. Doběhnout na stovce tak, že druhého mám před sebou na dohled, to trochu zamrzí. Možná jsem moh být druhý, ale s třetím flekem jsem spokojený, jsem na bedně, takže paráda."

ŽENY

Není to zlé. Těmito slovy ohodnotila krátce pod doběhu B7 svůj výkon Hana Holoubková ( JAPAsport.cz/John Bidon), která s časem 13:35:54 vybojovala na Koňská mast Beskydská sedmička 2021 prvenství v kategorii žen.

Hana Holoubková, 1. místo v kategorii žen B7: "Bylo to fajn, bylo to velice intenzivní, moc se mi závod líbil. Byla to moje první stovka a byla taková, jakou jsem si ji představovala."

Beskydská sedmnička byla letos jejím sportovním vrcholem, který si dokonce zařadila do svého novoročního předsevzetí. Slovy Hanky “odškrnuto” a je spravedlivé dodat, že na výbornou.

Hana Holoubková, 1. místo v kategorii žen B7: "Já jsem tedy věděla, co mě čeká, protože to nebyla moje první Beskydská sedmička. Zdejší kopce znám, tak šlo jen o to, udělat si to kontinuální a pěkné. Líbilo se mi, že jsem startovala v deset večer a pak jsem celý závod někoho potkávala a uvědomila jsem si, jací lidé také B7 chodí a jací to jsou teprve hrdinové."

Kompletní výsledky ve všech kategoriích Koňská mast Beskydská sedmička 2021

HOBÍCI

12. ročník přinesl vynikající výsledky napříč celým celým startovním polem a vítězem se stal každý závodník, který zdolal závěrečnou K2 na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm. A že jich bylo. Předčasný konec pohltí průměrně třetinu všech startujících, letos to byla pouze čtvrtina.

Libor Uher, ředitel závodu B7: "Je to velké překvapení, ale dost tomu hrálo do karet počasí. Lidé čekali to nejhorší, ale nakonec bylo ideální počasí pro extrémní sport, protože nebylo horko a téměř nepršelo. Určitě tomu pomohl také plovoucí start, kdy měli závodníci na zvládnutí trasy až 33 hodin."

Hektických posledních pár dnů zažil mladý sportovec Ondřej Hengerič, který dorazil do Třince na start až z dalekého Dánska, kde studuje i pracuje. Kromě toho, že si chtěl okusit se svým parťákem Františkem Hurtem, jak chutná extrémní beskydská výzva, zároveň se rozhodl svou účastí motivovat všechny, kterým klade život do cesty nelehké překážky. Ta Ondrova se jmenuje Crohnova choroba, což je zánětové autoimunní onemocnění střev.

Ondřej Hengerič, účastník závodu B7: "Cítím se velmi dobře, takže mohu trénovat. Můj sportovní cíl je závod dokončit, nic podobného ani nic těžšího jsem nikdy nic nedělal. Takže hlavně dokončit, za kolik hodin a v jaké kondici se uvidí."

Výsledek nakonec předčil očekávání Ondry i Františka, protože do Frenštátu dorazili ve vynikajícím čase 18 hodin a 9 minut.

Ondřej Hengerič, účastník závodu B7: "Sedmičku jsme si maximálně užili, byla naprosto skvělá atmosféra. Byl to nádherný závod."

Ze svého bydliště v dánském Billundu se vydal do Beskyd až v pátek, přitom si stihl ještě v Praze vyzvednou biologickou léčbu v podobě injekcí, které si aplikuje pravidelně každé dva týdny.

Ondřej Hengerič, účastník závodu B7: "Napadlo mě svým startem motivovat ostatní, kteří mají podobný problém a ukázat jim, že to prostě jde. Účastí na B7 jsem chtěl i podpořit fond zabývající se výzkumem Crohnovy choroby."

Doslova na životní okamžik budou vzpomínat na B7 s letopočtem 2021 i závodnice, pro které si jejich sportovní i životní parťáci připravili v cíli zasnoubení. Potlesk si vysloužil i nezdolný závodník na chvostu startovního pole, neboť metu sta kilometrů zdolal ne za 5 minut 12, ale za 3 minuty před sobotní půlnocí, kdy se uzavřel cílový prostor. Vůbec nejdéle na trase napříč Beskydami strávil smíšený pár závodníků - zdolal ji za 32 hodin a 20 minut, nejstarším letošním úspěšným účastníkem B7 se pak stal čtyřiasedmdesátiletý Emil Trombik.

REKORDNÍ CHARITATIVNÍ ČINNOST

Jak už bývá tradicí, Beskydská sedmička od svého počátku úspěšně propojuje sportovní svět s charitativní činností prostřednictvím projektu Každý metr pomáhá. Jejím garantem a dlouholetým partnerem B7 je Institut Bazální stimulace.

Adam Knesl, mluvčí závodu B7: "Každoročně jde na charitativní účely část ze startovného za každého účastníka a na symbolické K2 v cílovém prostoru po celý víkend nechybí kasička na finanční dary, do které mohou přispět závodníci, pořadatelé, fanoušci i návštěvníci města. Její rekordní obnos letos putuje do pražské organizace Šafrán dětem o. p . s., která se snaží eliminovat traumata dětí."

Sportovci, jejich rodiny, přátelé, návštěvníci Frenštátu i jejich obyvatelé, zkrátka všichni fanoušci B7 nakonec doslova naplnily kasičku mincemi a bankovkami v celkové hodnotě 271 955 Kč.

Adam Knesl, mluvčí závodu B7: "Překonat rekordní sumu z předchozích let se podařilo několikrát! Výtěžek víkendové sbírky pro Šafrán dětem o. p. s. poslouží pro vybavení terapeutických pomůcek v léčivé místnosti zvané Snoezelen."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000027197/absolutnim-vitezem-beskydske-sedmicky-se-stal-teprve-devatenactilety-ultramaratonec