asseco Aimtec murr

TUL a ABB posilují spolupráci

Fakulta mechatroniky a informatiky Technické univerzity v Liberci uzavřela smlouvu o partnerství se společností ABB, kterou dosavadní spolupráce zahájená před 15 lety získává nový rozměr.

 
Společnost ABB se bude mj. věnovat studentům, kteří by chtěli zpracovávat diplomové práce nebo se během studií věnovat průmyslové robotice či chytrým domácnostem. Může je díky své rozsáhlé základně robotických aplikací obohatit o know-how z oblasti automatizovaných pracovišť o zkušenosti z praktického zavádění robotiky a technologií do výroby, a firmě může spolupráce s TUL pomoci získat kvalitně připravené absolventy.

„Přístup k technologiím, které ABB vyvíjí a poskytuje průmyslovým zákazníkům, bude pro fakultu mechatroniky znamenat zlepšení výuky. Ještě víc se přiblížíme praxi a naši absolventi budou lépe připraveni,“ věří děkan FM TUL Zdeněk Plíva.

„ABB nás dlouhodobě podporuje, poskytuje nám software a RobotStudio. Díky němu měli studenti v době covidové uzávěry možnost programovat roboty pomocí off-line metod a svoje programy testovat na virtuálním robotickém kontroléru. Studenti si tak dokáží odsimulovat například čas cyklu a zjistit případné singularity v zamýšlené trajektorii,“ řekl Josef Černohorský, vedoucí Ústavu mechatroniky a technické informatiky na TUL. Škola již využívá při vzdělávání studentů programovatelné logické automaty pro řízení strojů nebo výrobních linek továren společnosti ABB, u níž také pracuje i celá řada absolventů Fakulty mechatroniky.

Studenti již vědí hodně o pokročilém programování, jak nastavit proces od svařování až po lakování robotem a mnoho dalšího. Univerzita je schopna dále rozšířit obzory v oblasti návrhu bezpečnosti robotizovaných pracovišť, kde mají v týmu skutečné experty. Velmi daleko se dostali na poli chytrých domácností, kde dále podporují budování znalostí v těchto systémech.

„U obou oblastí jsme připraveni sdílet naše know-how, vést diplomové práce, zajistit přednášky a podobně,“ komentuje možnosti vzájemné spolupráce generální ředitel ABB ČR Vítězslav Lukáš, který zastává rovněž pozici ředitele divize robotiky a automatizace.



Generální ředitel ABB ČR, Vítězslav Lukáš (vlevo), a Zdeněk Plíva, děkan Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (vpravo).

Foto: TUL
 
Publikováno: 31. 8. 2021 | Počet přečtení: 629