Školák

Netradiční kroužky pro děti? Zkuste parkour, práci kriminalisty, výrobu komiksů či novou formu výuky angličtiny

Kroužky jsou pro děti prospěšné. Díky nim rozvíjejí svůj talent, dopřávají si důležitý pohyb, socializují se v novém prostředí a navazují kamarádství i mimo svůj školní okruh. Z českých dětí navštěvuje alespoň jeden kroužek téměř polovina. Kromě klasických kroužků roste zájem o ty netradiční, kde děti mohou například cvičit parkour, hrát si na detektiva nebo tvořit komiksy. Originální a moderní formou se však děti mohou učit i jazyky – například při hrách nebo zpěvu či při zábavné online výuce přímo s americkými učiteli.

Podle loňského průzkumu agentury NMS Market Research provedeného pro značku čokolád Milka navštěvuje alespoň jeden kroužek zhruba polovina českých dětí ve věku 6 až 18 let. Nejoblíbenější jsou kroužky sportovní, které navštěvuje asi polovina dětí, jež do nějakého kroužku chodí. Vedle sportu jsou tradičně oblíbeny kroužky hudební, taneční, umělecké nebo i jazykové. Dnešní nabídka je ale ještě mnohem pestřejší, a tak nepřijdou zkrátka ani děti, pro které není fotbal, keramika nebo hra na flétnu dostatečně atraktivní.

Pro malé sportovce: místo fotbalu zkuste parkour nebo headis

Má vaše dítě rádo pohyb, ale kolektivní ani tradiční atletické sporty jej nelákají? Třeba mu učaruje parkour! Mladý a dynamický sport se těší přízni teenagerů a mladých dospělých, věnovat se mu ale mohou i děti od 6, případně 9 let. Pro ty mladší bude pravděpodobně probíhat hlavně formou přípravy, kdy se dítě seznámí s technikami a vytrénuje svou fyzickou zdatnost. Starší děti, které již dobře zvládají koordinaci pohybů, se poté už mohou směle pustit do všemožných skoků, salt a flipů, které jsou pro parkour typické.

Pro ty, kdo by raději zvolili méně adrenalinový sport, se pak nabízí třeba headis neboli hlavičkovaná. Jde o nový druh sportu, který se k nám dostal z Německa. Vychází z pravidel pro stolní tenis, ale místo s malým tvrdým míčkem a pálkami se hraje se speciálním gumovým větším míček a… hlavou! Je to dynamický a atraktivní sport, který si u nás rychle získává popularitu.

Pro milovníky jazyků: lekce probíhají u čaje, v pohybu i hravou formou online

Kroužky zaměřené na jazyky patří k tradičním stálicím, to ale neznamená, že se u nich pokrok zastavil. Dnes už zdaleka neplatí, že děti musejí jen sedět tváří v tvář lektorovi a „šprtat“ slovíčka a gramatiku. Jazyky se dnes mohou učit prostřednictvím pohybu a sportu, nejrůznějších her nebo zpěvu či třeba konverzací u šálku čaje a sušenek. Angličtinu si mohou osvojovat dokonce i přímo z pohodlí svého pokojíčku díky online lekcím. A ani v tomto případě nejde o žádnou nudu. „K výuce využíváme metodu TPR (Total Physical Response), která imituje přirozený proces učení mateřského jazyka. V lekcích se využívá obrázků, mimiky, gest a dalších názorných příkladů. Lekce jsou postaveny tak, aby podporovaly a rozvíjely vnitřní motivaci dětí. Zároveň jsou dětem šité na míru dle jejich koníčků či oblíbených témat z pohádek či her,“ popisuje Kamil Kavečka, zakladatel a majitel online jazykové platformy Kideo.cz, která se věnuje výuce angličtiny u dětí od 4 do 12 let a jako lektory zaměstnává americké učitele s potřebným vzděláním. „Děti napodobují a opakují, co lektor dělá a říká, a učí se tak významům slov přirozenou formou, bez jejich překládání. Díky této unikátní a osvědčené metodice naši učitelé efektivně komunikují i s naprostými začátečníky,“ dodává Kamil Kavečka.

Pro adrenalinové nadšence: vyzkoušejte airsoft, šerm nebo práci kriminalisty

Airsoftové bitvy, střelba na terč, zdolávání překážkové dráhy – dopřejte svým malým vojákům adrenalinový zážitek zábavné vojny v kroužku airsoftu. Je to pro ně moc moderní? Tak co třeba historický šerm, kde se nejen naučí šermovat středověkými zbraněmi, ale také si vyrobí vlastní zbroj. Pro zapálené mladé detektivy se zase nabízí kroužek, v němž si vyzkouší práci kriminalisty, jako je hledání stop v přírodě, řešení rébusů a šifer nebo snímání otisků. Pokud raději než po pachatelích zločinů pátrají vaše děti po pokladech, mohl by je zaujmout pro změnu kroužek geocachingu.

Pro malé kreativce: místo keramiky se naučte vyrábět loutky či komiksy

Pestrou nabídku méně tradičních kroužků najdete i pro malé kreativce. Co zkusit třeba kroužek loutkového divadla, ve kterém s loutkami nejen budou tvořit příběhy, ale také se naučí samotné loutky vyrábět. Anebo můžete zkusit modernější kroužek animace. Výtvarný a současně i literární talent si děti mohou tříbit rovněž v kroužku zaměřeném na tvorbu komiksů. Nadšenci do techniky pak jistě ocení tvoření s pomocí 3D tisku.

O online jazykové platformě Teheso

Online jazyková platforma nabízí výuku anglického jazyka zkušenými zahraničními lektory s patřičným vzděláním a dovednostmi. Pod značkou Kideo se specializuje na online výuku pro děti od čtyř let. Brand Teheso je poté zaměřen na výuku angličtiny pro dospělé, a to jak soukromých, tak firemních zákazníků.

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..