InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chlum u Třeboně koupí zdravotní středisko. Chce zachovat dostupnou lékařskou péči

CHLUM U TŘEBONĚ – Majitelkou budovy zdravotního střediska v Chlumu u Třeboně je praktická lékařka pro dospělé, která tam provozuje i svou ordinaci. Chce ale odejít do důchodu a proto nabídla městysi, aby od ní objekt odkoupil za sedm milionů korun. Má po ní totiž nastoupit doktorka, která o odkup střediska nemá zájem.

„My jsme v letošním rozpočtu s takovou částkou nepočítali, nechtěli jsme nakupovat žádnou nemovitost. Je to složité i s půjčkou, kterou si teď vzít nemůžeme, protože už splácíme úvěr na kanalizaci a vodovod. A sedm milionů pro náš rozpočet není malá částka," zmínila starostka Jitka Bednářová.

Městys si tedy nechal vypracovat posudek budovy. „Spolu s radními jsme se tam šli i podívat, abychom věděli, co všechno ten objekt zahrnuje a v jakém je stavu. Nechali jsme si zpracovat i náklady na provoz a příjmy z nájmu ordinací. To vše jsme pak předložili zastupitelům, kteří rozhodli, že zdravotní středisko koupíme. Velká diskuse se vedla i mezi lidmi, a také u nich byl názor jednoznačný. I když nákup budovy má svá pro i proti," dodala starostka.

Mínusem je, že kromě samotného nákupu objektu bude do něj městys muset i nadále investovat. „Je třeba vyměnit okna, která tam jsou ještě původní. Bude potřeba dům zateplit a postarat se i ordinace. A hlavně potom budeme shánět doktory. To vše nám přidělá hodně starostí navíc," poznamenala Jitka Bednářová.

Městys dostal od majitelky zdravotního střediska předkupní právo. „Ale ona dům samozřejmě začala nabízet i přes realitní kancelář. A zájemci by byli. Ale ti by rozhodně nezachovali provoz střediska v takovém rozsahu, v jakém bychom si představovali. Zřejmě by se z něj stal penzion, protože stojí na výborném místě. A šanci máme jenom jednu. Tady se kdysi nekoupil kulturní dům, nekoupil se zámek, to už se nedá vrátit. A kdybychom přišli o budovu zdravotního střediska, tak ani nevíme, kam bychom lékaře přemístili," řekla starostka, která začala zjišťovat možnosti k získání nějaké dotace nebo příspěvku na nákup budovy.

„Jedinou možností byl Krajský investiční fond. Dozvěděla jsem se ale, že už má pro letošek veškeré prostředky vyčerpané. Zajímala jsem se tedy o to, jestli by byla nějaká šance příští rok. Nakonec jsme ale podali žádost ještě letos v létě a kraj reagoval rychle. Prakticky dva dny po podání žádosti mne kontaktoval náměstek hejtmana Hajdušek, vyžádal si doplňující informace a přijel se na budovu podívat. Rada kraje pak naši žádost podpořila s tím, že by kraj zadotoval padesát procent z kupní ceny, tedy tři a půl milionu. Definitivní rozhodnutí ale padne až 9. září, protože dotaci musí schválit ještě krajské zastupitelstvo. Věříme, že to klapne. Bez této pomoci by to pro nás bylo hodně složité. A kraj tím dává najevo, že právě takovéto akce je potřeba podporovat," dodala Jitka Bednářová.

Pokud vše dobře dopadne, zaplatí městys ještě v letošním roce polovinu kupní ceny z dotace od Jihočeského kraje. Druhou půlku pak zahrne do rozpočtu na příští rok. Potom cenu doplatí a zdravotní středisko přejde do jeho vlastnictví. „Shánění lékařů je pak systémovou záležitostí. Ve městech je například hodně zubařů, ale na venkov jít nechtějí. I když je obce lákají třeba na bydlení, na kompletně zařízené ordinace, ale přesto se je získat nedaří. My bychom rádi ve zdravotním středisku měli praktika, pediatra, zubaře a případně i nějaké „plovoucí" ordinace specialistů, kteří by se v průběhu týdne střídali," zakončila starostka Bednářová. V současné době je v budově lékárna, ordinace pediatra a praktického lékaře pro dospělé, a také rehabilitace.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace