V americkém pivovaru je majitelem neslyšící muž!

Jak se muž dostal k pivovarnictví a co ho na práci s pivem baví?

1

Pivovar vlastní neslyšící muž

V americkém státě Arizona ve městě Mesa je otevřen pivovar “Lochiel Brewing.” Je prvním pivovarem ve východní Mese a zároveň největším pivovarem ve městě. A pozoruhodné je, že jeho majitelem je muž, který má sluchové postižení – Ian Cameron. Pivovar Lochiel Brewing je pojmenovaný po domě předků Cameronovy rodiny ve Skotsku. 

Neslyšící majitel pivovaru (Bizjournals.com)Ian Cameron zdědil pivovar (Foto: Mouthbysouthwest.com)

 

Ian Cameron zdědil pivovar (Foto: Mouthbysouthwest.com)

Začátky pivovarnictví

Ian Cameron je skotským sládkem již po 9 generací. Pivovar je jeho dědictvím, o které se stará. Rodina Ianovi předala několik starých receptů na výrobu piva, z nichž některé jsou staré i 300 let. Když bylo Ianovi 10 let, jeho děda ho zasvětil do výroby root beer (kořenového piva). V současnosti se Ian soustředí na svou vášeň při výrobě piva, protože je to něco, co ho s dědečkem spojuje. Je to něco, čeho si váží a vložil do toho celé své srdce. Nyní je u něj nejprodávanější pivo “Klan rodiny Cameronů z Lochielu” podle 200 let starého skotského receptu. Ian se zaměřuje hlavně na výrobu sladových piv (ze skotského obilí), které jsou na výrobu mnohem techničtější a náročnější oproti pivům z chmele, kterých je na trhu hodně.

Výroba sladového piva (Foto: Bizjournals.com)

 

Pivovar Lochiel Brewing (Foto: Bizjournals.com)

Postupné sbírání zkušeností

Do vaření piva se pustil poté, co obdržel obrovskou daňovou refundaci – použil ji celou na koupi nové jednobarelové elektrické varny. Zkušenosti s vařením piva získával v jiném pivovaru “The Perch” pana Baumana. Postupně si Ian ve své garáži postavil menší pivovar s upravenou klimatizací. Když jako mladý vyzkoušel uvařit pár druhů piva, hned věděl, že to je to, čím se chce zabývat. 

Ian se zlatým mokem (Foto: Bizjournals.com)

Pivovar poblíž domova

Ian má pivovar poblíž domova, rodiny a přátel, a to mu vyhovuje, může tak trávit více času se svými nejbližšími. Než začal s vlastním pivovarem, dojížděl na pivo do pivovaru vzdáleného 16 km a to ho frustrovalo.

Soudky piva (Foto: Bizjournals.com)

Neslyšící a pivo

To, že Ian neslyší, nemá na pivaření žádný negativní vliv. Naopak Ian řekl, že ztráta jednoho smyslu znamená, že ostatní smysly se zlepší. Má tedy dobrý cit pro chuť a vůni. Obchodování v pivovaru bylo zpočátku občas problematické kvůli tomu, že Ian netelefonuje. Většinou se vše řešilo písemně, ale Ian říká, že přece když někdo bude chtít něco vykomunikovat, přizpůsobí se.

Ian Cameron se o pivovar stará s láskou (Foto: Bizjournals.com)

 


Zdroj, foto: Mouthbysouthwest.com, Facebook.com (Seek The World)
Editor: Eva Nováková

Back to top button