Magnus Cort (EF Nippo) umí vítězit v mnoha různých scénářích. Po sólovém vítězství v klasikářském dojezdu do kopce a hromadném spurtu pelotonu, byl tentokrát nejlepší ve spurtu malé skupiny uprchlíků. Cortova skupina držela velmi dlouho malý náskok kolem půl minuty před pelotonem, ale udržela se na čele.

Uprchlíky posledních 30 kilometrů naháněl tým BikeExchange a přidal se i celek DSM, ale sedmičlenná skupina v úniku byla na ně příliš silná a odhodlaná.

Zvlněná etapa z Tapie do Monforte de Lemos měřila 191 kilometrů a začala náročnými výjezdy. Už v prvním z nich z pelotonu odpadl Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step) a bylo zřejmé, že klasický hromadný dojezd nejrychlejších sprinterů dnes neuvidíme. Do dlouhého úniku se vydala skupina 18 cyklistů: Mickael Cherel, Damien Touzé (AG2R Citroen), Jay Vine (Alpecin - Fenix), Mark Padun (Bahrain Victorious), Julen Amezqueta (Caja Rural - Seguros RGA), Andrea Bagioli (Deceuninck - Quick-Step), Magnus Cort, Lawson Craddock (EF Nippo), Anthony Roux (Groupama - FDJ), Andreas Kron (Lotto Soudal), Robert Stannard (BikeExchange), Nico Denz (DSM), Fabio Aru (Qhubeka NextHash), Quinn Simmons (Trek - Segafredo), Rui Oliveira, Jan Polanc (UAE Emirates), Antonio Jesús Soto (Euskaltel Euskadi) a Pelayo Sanchez (Burgos - BH). 

V pelotonu pracoval především tým DSM, protože Albertu Dainesemu se podařilo udržet v hlavním poli, zatímco Jakobsen a Arnaud Démare (Groupama - FDJ) odpadli. A podařilo se jim stáhnout uprchlíky na malý rozdíl. Quinn Simmons proto v čelní skupině zaútočil 34 kilometry před cílem s náskokem pouhých 30 sekund před pelotonem. Ten už vedli jezdci BikeExchange pracující pro Michaela Matthewse. 

Vedoucí skupina se roztrhala a na čele zůstali pouze Simmons a Oliveira a s malým odstupem za nimi jeli Bagioli, Cort, Craddock, Roux a Kron. Závodníci se spojily 26 kilometrů před cílem a vznikla sedmičlenná skupina, která se velmi efektivně točila a nedávala pelotonu nic zadarmo. V klesavé závěrečné části etapy se zdálo nemožné, že by unavení uprchlíci mohli udržet náskok před pelotonem. Ale přesně to se dělo. 

Vzadu totiž pracoval pouze tým BikeExchange. Až 16 kilometrů před cílem jim na pomoc přijeli závodníci DSM. Odstup byl 30 sekund a spolupráce DSM a BikeExchange vedla k mírnému snížení ztráty na 22 sekundy. Jenže poté se rozestup zase začal pomalu zvětšovat. V první skupině nikdo nespekuloval, všichni se snažili udržet v úniku a jejich výkon byl úctyhodný. 

Peloton svou snahu vzdal 2 kilometry před cílem a bylo jasné, že se o vítězi rozhodne ve spurtu čelní skupiny. Magnus Cort byl favoritem dojezdu a měl k ruce Lawsona Craddocka. Díky němu skupina nezpomalila ani v posledním kilometru závodu, když už nikdo jiný nechtěl tahat. Craddock rozjel spurt, do kterého se jako první pustil teprve dvacetiletý Simmons. Juniorský mistr světa z roku 2019 začal sprintovat hodně brzo a ideálně rozjel spurt pro Magnuse Corta. Za ním se držel Rui Oliveira, ale Portugalec rychlostně na Dána nestačil a Cort suverénně zvítězil. Oliveira skončil druhý a Simmons třetí. Američana porážka rozčílila, Oliveiru dokonce rozbrečela.

Peloton s odstupem 18 vteřin do cíle přivedl Alberto Dainese před Matteem Trentinem (UAE Emirates).        

Ke změnám došlo i v celkovém pořadí. Louis Meintjes (Intermarché - Wanty - Gobert) spadl a musel vzdát z průběžného desátého místa. Do Top 10 se posunul David de la Cruz (UAE Emirates). Pořadí a časové rozdíly se na předních příčkách nezměnily. Jakobsen stále vede bodovací soutěž, Michael Storer (DSM) je nejlepším vrchařem, Egan Bernal (Ineos Grenadiers) lídrem soutěže do 25 let a Primož Roglič (Jumbo - Visma) se zase o kousek přiblížil třetímu vítězství na Vueltě v řadě.