Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čekání na vyšetření nebude nudné: Návštěvníkům Blesk Ordinace zahraje písničkář Paleček!

Autor: one - 
4. září 2021
05:00

Už se to blíží. Lékaři a zdravotníci šesti renomovaných nemocnic opustí své ordinace a vydají se za vámi. Bez ohledu na počasí na vás budou čekat ve vyšetřovacích stanech na náměstí. Projekt podpořil i známý písničkář Miroslav Paleček (75). 

Nemocnice Pardubického kraje, Krajská nemocnice Liberec, Krajská zdravotní, Fakultní nemocnice U sv. Anny, Fakultní nemocnice Ostrava a Všeobecná fakultní nemocnice přijaly pozvání deníku Blesk do unikátního projektu, který v jeden konkrétní den od 12 do 18 hodin přemění jedno konkrétní náměstí v ordinaci pod širým nebem, kam může přijít každý zdarma.

Návštěvníci v ní mohou absolvovat řadu vyšetření bez doporučení obvodního lékaře a zkonzultovat své potíže s odborníky. Součástí akce je pestrý doprovodný program, zábava pro děti i dospělé a tombola o skvělé ceny.

Co vás čeká?

* Vyšetření znamének

* Vyšetření zraku

* Vyšetření diabetu

* Vyšetření plic

* Vyšetření tlaku

A desítky dalších poraden, které si pro vás partneři Blesk Ordinace připravili.

Miroslav Paleček na Blesk Ordinaci

Hele, lidi! Život je jen náhoda!

V ordinacích bývá ticho! Často až tísnivé, které čas od času prořízne jen: „další, prosím“. Blesk Ordinace je ale jiná. Čekání na vyšetření nebude nudné ani tiché. O to se postará i písničkář Miroslav Paleček. Pro návštěvníky si přichystal nejen známé hity dua Paleček a Janík, ale i Ježkárny a pár novinek. Zaposlouchat se můžete i do nádherných básní Jaroslava Seiferta, které písničkář s obrovskou pokorou a citem zhudebnil.

„Ten nápad se začal rodit ve chvíli, kdy jsem na internetu narazil na básničku Hora Říp,“ přibližuje vznik alba Písně domova (Pocta Jaroslavu Seifertovi) Paleček. „Vzpomněl jsem si na svá školní léta, a když mě při čtení napadl i drobný hudební motiv, bylo skoro vyhráno. Rodinná rada mi doporučila báseň Mateřídouška, pak přibyly další dvě, tři a najednou jsem měl základ pro nové album,“ dodává písničkář.

Zašel do antikvariátu, zakoupil sbírky Maminka, Jaro sbohem a básně Jaroslava Seiferta – našeho jediného nositele Nobelovy ceny za literaturu – si poctivě pročetl. „Po létech jsem se dostal k poezii, ke které jsem jako dítko školou povinné nikdy cestu nenašel a hlavně ani nehledal. Při čtení jsem si uvědomil, že to jsou v podstatě písňové texty, byť bez refrénu. Sám Seifert prý, když psal u kuchyňského nebo pracovního stolu, si své básničky četl nahlas, snad aby se ujistil o správném rytmu a melodii veršů. Takže jsem vlastně hledal melodie, které do nich vložil sám básník,“ dodává skromně.

Paleček a Janík už 45 let

Bezmála 45 let tvořil Miroslav Paleček s Michaelem Janíkem známé duo Paleček a Janík. Vtipné a melodické písničky je z Karlova mostu přivedly až do divadla Semafor, jehož se stali na mnoho let členy. Miroslav Paleček se poté vydal na sólovou dráhu. 

Albem Ježkárny „oživil“ v roce 2015 nezapomenutelné písně Osvobozeného divadla Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha a loni vydal již zmiňované album Písně domova. Výběr těch nejlepších hitů z těchto tří hlavních mezníků života oblíbeného písničkáře zazní na Blesk Ordinaci.

Podívejte se, jak vypadala Blesk Ordinace v Praze v roce 2019

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi