Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dejte si indickou samosu a poznáte chuť štěstí a pohody. Těsto je jednoduché, nejlepší náplň připravíte z brambor

Samosa
ZDROJ: Satyam/Pexels
sdílet:

Samosa platí ze jednu z nejrozšířenějších svačin po celé Indii. Jedná se o tradiční pečené nebo smažené plněné pečivo trojúhelníkového tvaru, nejčastěji plněné směsí brambor, cibule a hrášku. Prý navozuje pocit štěstí!

Úhledné balíčky z jednoduchého těsta se ale plní také například kuřecím, čočkou, rybou, mořskými plody nebo mletým masem. Těm naposledy jmenovaným se říká keema.

  • Samosy se fritují nebo pečou. Často se podávájí s omáčkami nebo čatní.
  • V Indii najdete toto pečivo hlavně u pouličních prodejců a v pouličních stáncích na každém rohu. Samosy zde většinou dostanete rovnou do ruky, případně v zabalené v novinách. 
  • Samosy se připravují  také v Bangladéši, Nepálu či Pákistánu. Narazit na ně ale můžete v celé Asii, na Blízkém východě a v Africe.

Oblíbenost tohoto pokrmu potvrzuje i Světový den pečiva samosa, který připadá na 5. září. A jak ho nejlépe oslavit? Třeba tím, že si indickou lahůdku připravíte doma.

Skryt pre seznam

Jak na tradiční indické samosy?

Suroviny na těsto:

  • 450 g hladké pšeničné mouky
  • 4 lžíce přepuštěného másla ghí
  • ¾ šálku vody
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení

Suroviny na náplň:

  • 5 uvařených a rozmačkaných brambor
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 200 g hrášku
  • 1 pálivá zelená paprika nakrájená na proužky
  • cca 2 cm velký kus nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička koření garam masala
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky kurkumy
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a černý pepř na dochucení

Postup: 

  1. V míse smíchejte mouku, kardamom, jedlou sodu a sůl. Poté přidejte ghí a jogurt a promíchejte. Za stálého hnětení přilévejte vodu. Vypracované těsto by mělo být měkké a pružné. Vytvořte z něj kouli, kterou potřete olejem, následně přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu odležet. 
  2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli a zázvor cca 2 minuty, dokud cibule není měkká. Pak přidejte česnek a restujte další minutu. Následně vložte hrášek, papriku a mrkev a nechte 5 minut provařit. Nyní přidejte rozmačkané brambory společně se zbylými ingrediencemi a vařte přikryté poklicí na mírném ohni asi 5 minut. Směs podle chuti osolte a opepřete.
  3. Nyní je potřeba vytvořit „lepidlo“, které udrží taštičky pohromadě. Stačí smíchat trochu mouky s vodou do konzistence hustého krému.
  4. Těsto rozdělte na 8 stejných dílů a z každého dílu vytvořte kouli. Kouli rozválejte do tenké kruhové placky, kterou rozdělte na 2 půlkruhy. Rovnou stranu půlkruhu potřete „lepidlem“. Půlkruh přeložte tak, že vytvoříte kornoutek, který bude díky lepidlu držet, a naplňte ho bramborovou směsí. Kornoutek uzavřete slepením jednoho konce těsta přes druhý a vytvarujte do trojúhelníku. Pokud vám někde těsto přesahuje, přilepte ho pomocí lepidla. Takto vytvořte všech 8 trojúhelníků.
  5. Trojúhelníky smažte na rozpáleném oleji dozlatova. A pokud je nepodáváte ihned, můžete je před servírováním ještě jednou krátce osmažit. Vynikající jsou ale jak teplé, tak studené.

S čím samosy podávat? 

V Indii si často samosu vychutnávají se sladkým teplým nápojem masala chai – možná se zdá být kombinace neobvyklá, ale vyzkoušejte ji a uvidíte, jak je tato sladko-slaná dvojice lahodná!

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín