Domů     Shnilé léto 1858: Velký zápach terorizuje Londýn
Shnilé léto 1858: Velký zápach terorizuje Londýn
7.9.2021

Rozpálenými ulicemi britské metropole se line ohavný puch. Temže je plná hnijícího jídla, odpadu ze záchodů, zvířecích i lidských mrtvol. Lidé si k obličeji pevně tisknou kapesníky, žaludky se jim obracejí naruby i na míle daleko od řeky. Královna ruší výletní plavbu, parlament se chce z města raději odstěhovat…

Je polovina 19. století a Britské impérium právě pod korunou královny Viktorie (1819–1901) prožívá období prosperity a průmyslových inovací.

Londýn se však v té době potýká s jedním nepříjemným problémem – s rostoucí populací se zvyšuje i každodenní produkce splašků, které obyvatele sužují svým úporným zápachem.

Snazší ignorovat

Politici komplikovaný stav již po nějakou dobu úspěšně ignorují, aby si nemuseli lámat hlavu s hledáním účinného řešení.

Palčivá situace vrcholí s příchodem léta roku 1858. Během června začnou teploty v britské metropoli šplhat nad 30 °C a v dalších týdnech stoupají ještě výš.

O klimatizaci si Londýňané samozřejmě mohou nechat jen zdát, stejně jako o účinném způsobu chlazení jídla, které se rychle kazí.

To však není nic s problémem kolosálních rozměrů v podobě absence moderního kanalizačního systému – ještě předtím, než splašky stihnou odtéct do řeky Temže, se odporný zápach neúprosně šíří ulicemi města.

Ve vodách Temže se to hemží zvířecími i lidskými mrtvolami, smrt je cítit celým městem. (Foto: Punch Magazine / Creative Commons)
Ve vodách Temže se to hemží zvířecími i lidskými mrtvolami, smrt je cítit celým městem. (Foto: Punch Magazine / Creative Commons)

Semeniště smrtících chorob

Do svízelné situace Londýn paradoxně dostane nejnovější technická vymoženost – splachovací toaleta, jejíž pohodlí začnou střední a vyšší vrstvy s nadšením využívat.

Středověké stoky ale na takový nápor odpadní vody nejsou připraveny, jímky se plní závratnou rychlostí a zaplavují ulice.

Kromě toho se nacházejí v příliš těsné blízkosti studní s pitnou a užitkovou vodou, kterou kontaminují a šíří tak epidemii cholery, břišního a skvrnitého tyfu.

Temže je zamořená a špinavá, kromě odpadu ze záchodů a zbytků hnijícího jídla v ní končí i lidské mrtvoly – podél jejího toku ještě není vybudováno nábřeží, a tak není neobvyklé, že do něj někdo nedopatřením spadne. A policie se s vytahováním těl na pevninu nenamáhá.

Konec vznešených řečí!

Lidé, kteří si před opuštěním svého obydlí zapomenou zakrýt dýchací cesty, často neudrží obsah žaludku na svém místě. Parlament dokonce uvažuje o stěhování z města.

Výletní plavbu po vodách Temže si toho léta naplánuje i samotná královna Viktorie s chotěm, princem Albertem Sasko-Kobursko-Gothajským (1819–1861).

Přestože je vybavena navoněným kapesníkem, který si nepřetržitě tiskne k obličeji, v naprostém znechucení opouští palubu lodi po pouhých několika minutách a vrací se zpět do Buckinghamského paláce. „Konec vznešených řečí – smrdí to.

A kdokoli se toho smradu jednou nadechne, už nikdy na něj nezapomene,“ hlásají dobové noviny City Press.

Kontaminovaná voda šíří epidemii cholery, břišního a skvrnitého tyfu. (Foto: William Heath / Creative Commons)
Kontaminovaná voda šíří epidemii cholery, břišního a skvrnitého tyfu. (Foto: William Heath / Creative Commons)

Poslední kapka

Spojitost mezi znečištěním pitné vody a rozvojem cholery se lékaři Johnu Snowovi (1813–1858) podaří objevit již roku 1854, až do jeho smrti mu ale nikdo nevěří – podle obecně rozšířené teorie se nemoc přenáší zkaženým vzduchem.

Neúnosné životní podmínky léta 1858, období, které se do dějin zapíše jako „Velký zápach“, ale parlament konečně přimějí jednat – poslanci obratem schvalují zákon o výstavbě nové kanalizace!

Revolučního projektu se zhostí inženýr Joseph Bazalgette (1819–1891), který začne budovat 720 kilometrů dlouhou centrální kanalizační spojku, na kterou se pod ulicemi města připojí asi 21 000 kilometrů kanalizačních stok.

Hrdá rekordmanka

Všudypřítomný zápach se postupně začíná vytrácet, stejně jako cholera, která je díky o poznání čistší pitné vodě a celkově se zlepšujícím hygienickým podmínkám nakonec vymýcena.

Bazalgettův viktoriánský kanalizační systém funguje dodnes (musí se ale samozřejmě neustále rekonstruovat a rozšiřovat) a Temže je považována za nejčistší hlavním městem protékající řeku na celém světě!

Londýn spasí až vybudování tisíce kilometrů dlouhé sítě kanalizačních stok. (Foto: Wellcome Images / Creative Commons / CC BY-SA 4.0)
Londýn spasí až vybudování tisíce kilometrů dlouhé sítě kanalizačních stok. (Foto: Wellcome Images / Creative Commons / CC BY-SA 4.0)
Foto: commons.wikimedia.org, unsplash.com Titulka (Foto: Eva Dang / Unsplash)
Související články
Historie
Tábor: Revoluční hradby a sen, který nevyšel
„To je on! Tábor!“ šeptají poutníci, když se před nimi vynoří věže a hradby na vysokém ostrohu. Míří sem z blízka i z daleka za vidinou lepšího života. Vysoký ostroh nad řekou Lužnicí a Tismenickým potokem je jako stvořený pro bezpečné sídlo. Nabízí výhled daleko do kraje a současně je ze tří stran chráněn strmými svahy a […]
Historie
Škraloupy amerických prezidentů pod lupou
Nejmocnější muži světa balancují na hraně zákona. Američtí prezidenti jsou nejviditelnějšími figurami na světové scéně, a není proto divu, že jsou pod neustálým dohledem médií, oponentů, ale i obyčejných lidí. Jejich kroky a činy jsou podrobeny mnohem přísnějším měřítkům. Vyprávět by o tom mohl třeba Bill Clinton s aférou „Cigars“. Kdyby americká veřejnost znala obsah dopisů, […]
Historie
Těhotenství z moči dokázaly odhalit už starověké Egypťanky
Kdy se začaly používat těhotenské testy? Překvapivě nejde o žádnou novodobou záležitost. Už starověké ženy si s tím dokázaly docela obstojně poradit a zjistit, zda se skutečně nacházejí ve stavu očekávání.   Překvapivě už starověké Egypťanky si v době kolem r. 1350 př. n. l. dokázaly ověřit, zda jsou v jiném stavu. Několik dnů po sobě močily na […]
Historie
100 let od smrti Franze Kafky: Co napsal, to spálil!
Prsty na nohou se zbarvují do temně fialova. Už se neuzdraví. Skousne ret, aby překoval bolest. Teploty se blíží téměř k nule a jeho rodiče nemají na boty. Vykročí k další vsi. Prodává sponky i mašličky, aby přilepšil rodinnému rozpočtu…   Chlapec se jmenuje Hermann Kafka (1852–1931) a časem se vypracuje na movitého podnikatele. Psát […]
reklama
historie
Faraon Achnaton, původce změn v egyptském umění
Dokud sir William Flinders Petrie nezačal na konci 19. století provádět archeologické vykopávky v Achetatonu, nynější Amarně, faraon Achnaton pro archeology i historiky představoval zejména zdroj spekulací… Pod rouškou tajemství… Většinu faraonova života totiž zahalují nejasnosti. Je až zarážející, jak málo toho o něm víme. Důvodem je rovněž i skutečnost, že se jeho nástupci usilovně […]
První hudební nástroje: Orchestr dají dohromady už pralidé
Kdo si myslí, že nástroje vyluzující zvuky jsou záležitostí starověku a pozdější doby, mýlí se. Už v pravěku lidé naslouchají zvukům a rodí se předchůdci strunných i dechových nástrojů. Už pravěcí lidé používali luk nejenom jako zbraň k lovu, ale i jako primitivní strunný nástroj. Dokazují to jeskynní malby z Trois Frères v jihozápadní Francii, pocházející z doby asi […]
Proč se komunistům nelíbila Boží muka?
Z jakých důvodů se v minulosti stavěla boží muka a co přesně znamenala? Tyto drobné sakrální stavby sloužily jako projev díku za odvrácené neštěstí, epidemii, k uctění mrtvých nebo k usmíření sporu. Jejich předchůdci byly sloupky u hřbitovů, známé jako svíce mrtvých. Boží muka se poprvé objevují v 11. století ve Francii u hřbitovů jako sloupky, zmiňované svíce […]
Právo první noci: Existovalo, nebo jde o pouhý výmysl?
V románech a filmech se často objevuje právo první noci. Opravdu existovalo?  Často šlo o předmět vtipů nebo diskusí. Jaká je ale realita? V literatuře i filmech se někdy vyskytuje obyčej, podle kterého měl středověký feudál právo strávit první noc po svatbě s novomanželkou kteréhokoli ze svých poddaných. Většinou jde ale jenom o nadsazené lidové […]
reklama
záhady a tajemství
Kdo tě zabil, božská Marilyn?
Narodila se jako Norma Jean Mortenson, ale svět dobyla už jako Marilyn Monroe. Objevila se na titulní stránce prvního vydání Playboye. Bulvární listy živila svými nekonečnými románky s mocnými muži. A ve svých 36 letech zemřela. Jak? To se dosud nepodařilo uspokojivě vysvětlit.   Pro její dětství se nejlépe hodí slova „psí život“. Její biologická matka […]
Heath Ledger: Šlo o sebevraždu, nebo nešťastnou náhodu?
Australský herec se proslavil především rolí homosexuála ve snímku Zkrocená hora. Než do kin přišel film Temný rytíř, ve kterém fenomenálně ztvárnil padoucha Jokera, za což posmrtně získal Oscara, byl ve svých 28 letech nalezen mrtvý ve svém domě. Co stálo za jeho smrtí?   Ve tři čtvrtě na tři odpoledne dne 22. ledna 2008 […]
Tajemné město Derinkuyu: Jak se žije 85 metrů pod zemí?
Kam pořád mizí ty slepice? Když majitel domu v turecké provincii Nevşehir v roce 1963 provádí renovační práce, neobejde se to beze ztrát. Den co den napočítá na dvorku o několik kusů drůbeže méně! Ztracené slepice se nikdy nevrátí. Jako by se propadly do země… Jednoho dne na to muž konečně přijde. Zvědavé slípky vždy […]
Fenomén jménem drak… Kde se vzal?
Všichni určitě známe celou řadu pohádek, v nichž drak, ještěrovitá nestvůra, unese krásnou princeznu. Pokud chtěl některý ze statečných mužů mladou dívku osvobodit, musel nejprve v nelítostném boji draka zabít… Boj dobra se zlem V některých pověstech a legendách bývají draci zcela vybájení, v pozadí jiných figurovali nejrůznější, většinou obrovští hadi a nezřídka si středověké […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Argentinský steak s chimichurri omáčkou
tisicereceptu.cz
Argentinský steak s chimichurri omáčkou
Suroviny steak z vysokého roštěnce lžička olivového oleje sůl čerstvý pepř Na omáčku 2 hrsti hladkolisté petržele 1 hrst čerstvého oregana 1 hrst čerstvého koriandru 3 stroužky česneku
Nevšedními ambasadory krejčovského salonu se stali zakladatelé advokátní kanceláře
iluxus.cz
Nevšedními ambasadory krejčovského salonu se stali zakladatelé advokátní kanceláře
První dojem je klíčovým faktorem pro dosažení úspěchu v pracovním prostředí, zvláště v profesích, kde jsou vzhled a prezentace zásadní. Oblečení na míru není jen znakem dobrého vkusu, ale také prostře
Speciální povrchy v koupelně
rezidenceonline.cz
Speciální povrchy v koupelně
Uživatelský komfort v hygienické zóně zvyšují úpravy a technologie, jež znesnadňují usazování nečistot a vodního kamene, ulpívání otisků prstů a samozřejmě rovněž zjednodušují čištění veškerých souvisejících koupelnových ploch. Úpravy materiálů v rámci výroby nebo aplikované dodatečně usnadňují díky svým jedinečným vlastnostem údržbu umyvadel, umývátek, klozetů, van a další sanitární keramiky, stejně jako obkladů, sprchových a
4 oběti stalinských čistek: Kritici režimu, uznávaný vědec a křehká baletka
historyplus.cz
4 oběti stalinských čistek: Kritici režimu, uznávaný vědec a křehká baletka
Venku je minus 43 stupňů, ale baletka slavného Kirovova souboru musí tančit. Porce jídla navíc, kterou dostane za představení pro dozorce krutého nápravného lágru, pro ni může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Proměna z uznávaného vědce nebo umělce v nepřítele společnosti může být v Sovětském svazu 30. let minulého století blesková. Stačí nepotvrzené udání nebo podezření a
Petruchová sbalila bohatého podnikatele
nasehvezdy.cz
Petruchová sbalila bohatého podnikatele
Moderátorka televizního zpravodajství Veronika Petruchová (29) se postupně mění k nepoznání. Začala hubnout a výsledky si nemůže vynachválit. „Za deset dní mám dole čtyři kila, ale to je i voda. Tak
NOVOGOTICKÁ VARNA V ČESKÉM KRUMLOVĚ: SRDCE CENTRA PORT 1560, KDE SE VAŘILO SKVĚLÉ PIVO
epochanacestach.cz
NOVOGOTICKÁ VARNA V ČESKÉM KRUMLOVĚ: SRDCE CENTRA PORT 1560, KDE SE VAŘILO SKVĚLÉ PIVO
PORT 1560 není jen historickým objektem, ale také kulturním a společenským centrem, jehož nedílnou součástí je novogotická Varna. Návštěvníci se v ní mohou díky stálé expozici ponořit nejen do historie pivovarnictví, ale také ochutnat piva značky Krumlov. Ta se zde vaří od roku 2015 pod dohledem zkušené sládkové Dagmar Vlkové. Vydáte-li se na tematickou návštěvu
Táborské kulturní léto ve znamení připomínek 600. výročí úmrtí Jana Žižky
panidomu.cz
Táborské kulturní léto ve znamení připomínek 600. výročí úmrtí Jana Žižky
Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Koncerty klasické hudby a rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety. Milovníci jazzu si přijdou na své v sobotu 13. července. Jazzový Tábor,
Heale House: Zastavilo tamní strašení záhadné plátno?
epochalnisvet.cz
Heale House: Zastavilo tamní strašení záhadné plátno?
V anglickém Devonu zažívá rodina Smithových roky zvláštní paranormální jevy. Z jejich obýváku se linou zvuky piana, přestože v domě žádné není, a mezi pokoji přechází každou noc bledá žena v bílém hávu. Strašení ustane až v okamžiku, kdy rodina získá roky ztracený obraz. Mohla by zde být nějaká souvislost?   Anglický důchodce Alan Smith, majitel
Ta ženská se neštítí ničeho!
skutecnepribehy.cz
Ta ženská se neštítí ničeho!
Jsem toho názoru, že dokud je člověk zdravý a plný elánu, měl by si vydělat co nejvíce peněz. Musí myslet na zadní kolečka. Moje sousedka Dita je ale můj pravý opak. Pohodářka, která si chce jen užívat. Po skončení střední školy už dál studovat nechtěla. Má ráda klid. Našla si špatně placenou práci v kanceláři, kde vykonává
Na opravu dlažby kostela na Zelené hoře použili vědci unikátní technologii
21stoleti.cz
Na opravu dlažby kostela na Zelené hoře použili vědci unikátní technologii
Génius Santini po sobě zanechal řadu architektonicky podivuhodných a nádherných staveb. Všechny jeho majestátní budovy, ale i drobné kapličky mají jedno společné – jsou plné mystických odkazů a tajemn
Co se stalo s Archou úmluvy po dobytí Jeruzaléma?
enigmaplus.cz
Co se stalo s Archou úmluvy po dobytí Jeruzaléma?
Byla Archa Babyloňany zničena společně s Chrámem, nebo se stala válečnou kořistí? Biblická zpráva o dobytí Jeruzaléma popisuje různé posvátné předměty z chrámového inventáře, které Babyloňané slavně n
Abyste měla ouška jako rys
nejsemsama.cz
Abyste měla ouška jako rys
Dokážete si představit, že byste už nikdy neslyšela hlas někoho, koho máte ráda, nemohla se zaposlouchat do své oblíbené hudby, zpěvu ptáků nebo uklidňujícího zurčení potůčku? Sluch nám kromě vnímání zvuků také umožňuje se mezi sebou dorozumívat. Není tedy radno podceňovat péči o něj. Když sluch slábne Pozvolná ztráta sluchu také často souvisí se stárnutím –