Týden s tancem

Divadlo Ponec má novou uměleckou ředitelku, DekkaDancers uvádějí pohádkovou premiéru s baletním souborem Divadla J. K. Tyla v Plzni, 420PEOPLE otevírají nové taneční studio a připravují novou inscenaci a začíná rovněž festival 4 + 4 dny v pohybu.
dis pla y (foto Vojtěch Brtnický)

Uměleckou ředitelkou Divadla Ponec se stala Markéta Perroud, která poslední roky úzce spolupracuje s jeho zakladatelkou Yvonou Kreuzmannovou.

„Vnímám PONEC jako jedinečný prostor pro tanec, prostor pro kreativitu, inspiraci, setkávání, dialog a nové impulsy,“ říká Markéta Perroud a dodává: „Velmi si vážím důvěry a těším se na formování dalšího směrování divadla, na spolupráci s týmem, umělci, diváky a partnery.“

„Oslovila jsem Markétu ke spolupráci před více než 10 lety, ještě když žila s rodinou v Lyonu; patří k nejúspěšnějším českým tanečnicím polistopadové éry a vždy ve mně vzbuzovala velkou důvěru. Zůstávám s ní v tandemu pro umělecké vedení festivalu Tanec Praha a četných mezinárodních projektů. Ale mám pocit, že divadlu Ponec jsem dala maximum a po těch 20 letech mu prospěje nová energie. Strategicky pracuji na změnovém projektu s celým týmem Tance Praha tak, abych zachovala kontinuitu řadě aktivit, které jsem po roce 1989 nastartovala,“ říká Yvona Kreuzmannová.

Ponec – divadlo pro tanec otevírá 21. sezónu hned třemi premiérami. 9. 9. začíná inscenací Witness renomované Věry Ondrašíkové, která se dotýká vztahovosti a ekologie, 16. 9. pokračuje projektem dis pla y Jitky Čechové a Terezy Lenerové zabývajícím se hranicí mezi přílišnou sebeprezentací a trapností. 21. 9. Johana Pocková se svým týmem nabídne představení prokládané sólovým zpěvem vedoucí dialog o věcech, kterých se smíme dotknout jen ve vzácných chvílích s názvem K Madoně se rzí.

Novinky u 420PEOPLE

MOJO, BABY! (foto archiv 420PEOPLE)

Ve dnech 10. – 12. září v divadle La Fabrika zahájí soubor 420PEOPLE sezónu unikátní oper air show s názvem MOJO, BABY! Přenese své diváky do “restaurace”, která už dlouho čeká na otevření… vintage hits, oslava 60. a 70. let, číšníci v tančírně, tanečníci v restauraci a k tomu party od Tea Jay Iva Dj Pierra Urbana. Venku Pizza Jesus, oheň a buřty a na baru echt drinky, ale především MOJO, baby!

„Chtěli jsem si konečně zkusit něco nového, neotřelého a třeskutého a už teď víme, že to bude mít to správné MOJO, baby! A možná i přijde i neočekávaný host…“ dodává k novince soubor.

Celý program naleznete zde.

Kromě premiéry 420PEOPLE 13. září otevře dlouho chystané Studio Maiselovka, které se nachází v srdci Starého Města v Maiselově ulici. Jedná se o první oficiální prostor souboru, jehož dveře však budou otevřené rovněž veřejnosti. Studio nabídne celé spektrum pohybových aktivit pro veřejnost a zároveň umožní prostor pro pravidelné zkoušení repertoáru 420PEOPLE. V plánu je rovněž celá řada workshopů.

Pravidelný rozvrh naleznete zde, plánované worskhopy poté zde.

Princezna se zlatou hvězdou v Plzni

Baletní soubor Divadla J. K. Tyla připravuje novou pohádkovou premiéru. V sobotu 11. září od 17.00 bude uvedena Princezna se zlatou hvězdou, o jejíž libreto, režii a choreografii se postarali členové souboru DekkaDancers Štěpán Benyovszký, Štěpán Pechar a Ondřej Vinklát.

Originální taneční verze známé pohádky ukazuje klasický souboj dobra se zlem v podobě, která je pro současné děti aktuálnější, i když Kazisvět zůstává sobecký vztekloun a princezna je pořád odvážná duše, která se nebojí sama hledat štěstí v širém světě. Na závěr nechybí ani dramatický souboj a zasloužené vítězství dobra nad zlem.

Princezna se zlatou hvězdou – Lýdie Švojgerová, Vittorio Borio, Andronika Tarkošová (foto Martin Root)

4 + 4 dny v pohybu

Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu se vrací do prostor Nové strašnické školy v Praze, v letošním roce již ve dnech 9. – 26. září. Na návštěvníky 26. ročníku čeká výstava současného umění, divadlo, workshopy, festivalová škola arts managementu, diskuze, představení pro děti, soubory z České republiky i zahraničí a mnoho dalšího.

„Festival vždy oživoval unikátní prostory jako byl třeba Desfourský palác, kanalizační čistírna v Bubenči, tovární haly ČKD Karlín a mnoho dalších. Vzhledem k loňskému roku, kdy jsme museli festival zkrátit na tři dny, jsme nevyužili celý potenciál místa. Těšit se můžete na dosud neodhalená zákoutí secesní budovy. Téma uvedené otázkou Reality do you need me? se stane hlavním klíčem pro dvě desítky kurátorů a přes šedesát umělců, kteří vytvoří pro bývalou základní školu rozsáhlou výstavu. Předmětem zkoumání bude právě realita, její podoby a možnosti uchopení a rovněž jakým způsobem ji zprostředkovávají sociální sítě a média,” říká jedna z organizátorek a kurátorek festivalu, Denisa Václavová

Festival zahájí inscenace Un spectacle documentaire de Superamas: L’homme qui tua Mouammar Kadhafi, která je součástí letošního hlavního programu prestižního Divadelního festivalu v Avignonu. Téma psychického vyčerpání zpracovává slovenské taneční představení L. Bobalik, M. Hriešik: Timeout Burnout, ze Slovenska přijede také soubor Debris.

4 + 4 dny v pohybu (foto archiv festivalu)

Proběhnou také české premiéry. Soubor Vosto5 zve na novinku Sentimetal s podtitulem “Přijďte si dát skutečné pivo na simulovaný festival”. Umělecký kolektiv Nesladim, věnující se destigmatizaci duševních poruch skrze divadelní tvorbu, představí projekt Den mě oslepí, večer utiší, noc mě skryje, uvede se představení Papagen režisérky Zuzany Šklíbové s Antonií Formanovou v hlavní roli. 4+4 dny v pohybu myslí i na děti, pro které bude připraveno hned šest vystoupení.

V rámci hudebního programu vystoupí Zatrestband, František Skála & Třaskavá směsAlinde QuintetPetra Ernyei a festival mladých kapel 4+4+1 hudební noc.

Současnému umění se festival 4+4 dny v pohybu bude věnovat i v teoretické rovině. Třeba konferencí Role umělce, udílením Ceny Věry Jirousové pro začínající a etablované kritiky vizuálního umění nebo festivalovou školu Arts Managementu. Ta je určena studentům, umělcům a zástupcům organizací působících v oblasti kultury. Cílem je nabídnout účastníkům setkání s renomovanými odborníky z různých oblastí umělecké produkce (fundraising, právo, sebeprezentace, marketing, osobní rozvoj, koučink).

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments