Ostrava: Soutěžní filmový festival T-film startuje už podeváté

08.09.2021 16:01

Příprava devátého ročníku soutěžního mezinárodního filmového festivalu T-film 2021 je v plném proudu.

Ostrava: Soutěžní filmový festival T-film startuje už podeváté
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Dokumentární snímky autorů z celého světa se od 10. do 31. října vydají za svými diváky nejen do kulturních zařízení, ale také do základních a středních škol v Moravskoslezském kraji, spolu s doprovodným programem. Slavnostní vyhlášení vítězných dokumentů se bude konat 14. října v opavském kostele sv. Václava.

Anketa

Má Babiš pravdu, že je třeba přivézt Ukrajince, kteří by nahradili chybějící pracovní síly u nás?

20%
56%
hlasovalo: 43107 lidí

Kovidová pandemie už loni změnila podobu festivalu, která zůstala zachována i letos. Filmy se v moravskoslezském regionu opět vydávají za svými diváky do středních i základních škol prostřednictvím webu www.t-film.cz, kde si mohou organizace zvolit téma, korespondující s jejím zaměřením, a promítnout si ho v rámci výuky či mimoškolních aktivit. Festival budou provázet workshopy a program pro veřejnost. Prezidentem T-filmu 2021 je i letos psychiatr, básník, prozaik a překladatel Jan Cimický.
„Festival každoročně představuje krátké dokumentární snímky z celého světa, ať už jde o amatéry, profesionály, spolky nebo organizace. Loňskou hlavní cenu festivalu Grand Prix vybojoval americký dokument s názvem Veletrh vědy, který vznikl v koprodukci s National Geographic v režii Cristiny Costantini a Darrena Fostera,“ sdělila Marcela Mrózková Heříková, ředitelka festivalu T-film 2021.

Letos - i přes pandemii koronaviru - přihlásilo snímky do soutěžního festivalového klání celkem 62 tvůrců z celého světa. Do finálové patnáctky, ze které porota vybere ty nejlepší, se letos probojovalo 15 filmů z Ruska, Polska a Gruzie, USA, Španělska a z ČR.

V tomto roce má poprvé velmi silné zastoupení tuzemská tvorba. Filmy, které vznikaly převážně v době pandemie, mají různou tématiku: například sluneční zatmění, týdenní život čtyř teenagerů bez internetu nebo boj o záchranu šimpanzů. „Soutěžit se bude ve třech kategoriích: Zelená planeta, Člověk a společnost a Inspirace. Nejlepší snímek opět získá cenu Grand Prix: anděla s křišťálovým srdcem,“ prozrazuje Patrik Šajtar, produkční festivalu T-film 2021.

„Už druhým rokem je spolupořadatelem filmového festivalu T-film Opavská kulturní organizace, a tak jsme se tentokrát rozhodli přesunout závěrečný galavečer z Ostravy do Opavy, a sice do kouzelného prostoru kostela sv. Václava,“ doplňuje Naděžda Glincová, programová produkční festivalu T-film 2021 a koordinátorka festivalu za Opavskou kulturní organizaci.

Pro zájemce budou připraveny besedy s tvůrci filmů. „Z Písku přijede například Tereza Vokatá, režisérka filmu Budu z tvé krásy žít, ze Slovenska nás navštíví Michal Gálik, režisér dokumentu O vlcích a lidech nebo režisér Michael Kaboš, jehož originální snímky sbírají mnohá ocenění,“ dodává ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková.

Projekt je realizován za podpory Statutárního města Ostravy, Moravskoslezského kraje a společnosti OZO Ostrava, s. r. o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

19:27 Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

V sobotu 8. června bude zahájen provoz sjezdové trasy pro horská kola u Goethovy vyhlídky v Karlovýc…