InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zvýšení počtu parkovacích míst na Gottwalďáku lidé při besedě důrazně odmítli, chtějí zachovat zeleň

 Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

    Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PÍSEK – Ve středu 8. září pořádala písecká radnice veřejné představení rozpracované studie na regeneraci sídlišti Dr. M. Horákové, kterému se také podle dřívějšího pojmenování přezdívá Gottwalďák. První diskuze v restauraci Olympie se konala už před rokem a půl, ale tehdy vznikla z iniciativy místních.

V únoru 2020 představil svůj záměr iniciátor Pavel Šebelle, který směřoval své návrhy především k zlepšení parkování, obnově mobiliáře nebo rekonstrukci povrchů. Řadu podnětů občanů se snažil neúspěšně prosadit v participativním rozpočtu. Na město putovala také petice s 62 podpisy.

Poněkud překvapivé vyústění proto měla středeční debata v Olympii, kde bylo plno. Proti rozšíření počtu parkovacích míst se objevila vlna nevole. Především kvůli faktu, že nová stání by zabrala místo současné zeleně. I když zástupci města deklarovali, že chtějí maximum zeleně zachovat, stejně to obyvatele nepřesvědčilo. Spousta z nich tvrdila, že na sídlišti je parkovacích míst dost, jen nesmí být lidé líní na ta vzdálenější dojít. Jako schůdnou variantu vidí kritici studie například zjednosměrnění některých ulic a parkování v nich. I tyto návrhy studie obsahuje.

Největší odpor vzbudil návrh na propojení sídliště s Šobrovo ulicí. Místní se obávají, že zprůjezdnění obou lokalit přinese velkou dopravní zátěž. Když městský architekt Josef Zábranský zorganizoval v sále hospody rychlé hlasování, byl návrh lidmi jednoznačně odmítnut. Studii veřejnosti představili architekti Dana Zákostelecká a Ondřej Novák. Kromě městského architekta byli k dispozici ještě místostarostka Petra Trambová a vedoucí dopravního odboru Michal Kovařík.

Z analýzy města a architektů vyplývá, že na sídlišti je aktuálně asi 300 legálních parkovacích míst a 80 nelegálních. Vizí původní studie je vytvoření asi 395 parkovacích míst podle norem. Ale je otázka, jak s plánem zahýbají připomínky občanů, které mohou podávat do 17. září.

Lidé na besedě se také dožadovali toho, aby jim město finální podobu studie znovu představilo. Jak ale upozornil městský architekt Josef Zábranský, studie není žádné dogma. Regenerace sídliště bude v budoucnu probíhat na etapy a každá se bude projektově zpracovávat.

Více přinesou tištěné Písecké postřehy.

Diskuse k článku - 11 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Petr 

    Reagovat

     

    Skoro se mi nechce věřit v tak rozumné, nestádní rozhodnutí! Jihočeský kraj podporuje jenom auta, což nelze činit donekonečna, prostoru není nazbyt! Ještě k tomu na úkor zeleně, jak to běžně dělá hejtmanství!

    Vloženo 10.9.2021 10:17:08

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Nevěřím, že většina obyvatel sídliště nechce nová parkovací místa. Leda většina přítomných v Olympii

    Vloženo 9.9.2021 12:36:44

    • M. Šťastná 

      Reagovat

       

      Chcete říct, že na besedu tedy ti, co nová parkovací místa chtějí, včera vůbec nepřišli? A kde byli, měli nějakou svou vlastní schůzi jinde?
      Ovšem, ti, co chtějí parkovat co nejblíž vchodu do domu, ti určitě taková parkovací místa chtějí a kdyby to bylo možné, stáli by autem ve vestibulu u schránek. :-)
      Už teď se snaží si je vynutit tím, že parkují mezi stromy, v zákazech stání, v křižovatkách, všude. Jejich argument, který často město přejímá pak bývá- stejně už tam žádná zeleň není! A fakt, že ji sami zničili, zamlčí a město dělá, jako by o tom nevědělo. A i motoristé na besedě logicky vysvětlovali, proč nechtějí na úkor zeleně další parkovací místa. A já jim dávám za pravdu, tenhle problém není o nedostatku parkovacích míst.

      Vloženo 9.9.2021 13:20:11

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Ano nepřišli tam, protože byli s návrhem spokojeni. Do Olympie šli především ti, kterým se návrh nelíbil.

        Vloženo 12.9.2021 17:48:35

  • M. Šťastná 

    Reagovat

     

    Účast na besedě začínající už v 16 hodin byla vysoká a shoda v názorech byla překvapivá, nečekala jsem, že tolik obyvatel sídliště bude názorově téměř za jedno.
    Mě se líbí, jak obyvatelé sídliště vnímají navrhované změny, líbí se mi, jak zdůvodňují, proč tyto změny považují za zbytečné, líbí se mi, že si váží zeleně, která má být vyměněna za parkovací místa. Líbí se mi, že neupřednostňují auta před dětmi, které na sídlišti bydlí a venkovní prostor užívají. A bylo velice příjemné zjistit, že obyvatelům sídliště stojí za to dojít vyjádřit své názory k návrhu studie na besedu.
    Jen doufám, že další postup ze strany města bude vůči obyvatelům sídliště korektní, že upravenou etapu návrhu obyvatelům znovu představí a sídliště zůstane nadále příjemným místem pro jeho obyvatele.

    Vloženo 8.9.2021 23:45:31

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jezdit chce každej, ale parkovat nikdo, zvláštní.

    Vloženo 8.9.2021 23:38:53

    • M. Šťastná 

      Reagovat

       

      Ale jděte, všichni jasně vysvětlili, jak to s parkováním na sídlišti je. Parkovat v zákazech, na chodníku a na zeleni, to je to, co nechtějí, navyšovat parkovací místa na úkor zeleně, to nechtějí.

      Vloženo 8.9.2021 23:50:52

      • Radim Maňák 

        Reagovat

         

        Mě jen překvapuje, že nyní to obyvatelům nevadí. Soudím jen podle toho jak a kde se parkuje v současnosti.

        Vloženo 9.9.2021 04:51:42

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Parkovat se nemá, není spotřeba benzinu a nebourá se, parkující auta ochuzují stát na daních. Dnes je zeleň evropským heslem, takže čeští papoušci nezůstávají pozadu. Tolik stromů a keřů, jako je u nás nyní, nikdy v historii nebylo.

        Vloženo 9.9.2021 07:37:54

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          A co chcete - betonové plácky a střed města narvaný auty jako v Táboře ?

          Vloženo 9.9.2021 08:05:41

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Tady je někdo počtář a spočítal nám stromy a keře za posledních sto let, co? I kdyby jich bylo jednou tolik, budou mít co dělat, aby mělo město míň prachu a víc kyslíku. Bydlet ve městě, kde se dobře dýchá lidem, to je jistě nesrovnatelné s tím mít město jako parkoviště.
          Zeleň je trendem odjakživa, jen zamrzlíci si toho všímají až teď, české organizace ochraňující zeleň u nás existují přespadesát let- a jo, z pohledu historie je to novinka :) :)

          Vloženo 9.9.2021 10:45:22

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace