Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Ekologické vinaření: vědci dokáží zachytit a zpracovat oxid uhličitý, který vzniká při kvašení vína

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Unsplash

Odborníci z Mendelovy univerzity díky své technologii mohou zachytit oxid uhličitý vznikající při kvasném procesu a přeměnit jej na kvasný plyn, který se dá použít k sycení nápojů. Zmenšují tím uhlíkovou stopu vinaření.

Množství oxidu uhličitého absorbují už hrozny na vinici. Při kvasném procesu vzniká během přeměny cukru na alkohol a samovolně uniká do ovzduší, což se vědcům povedlo zastavit. Navíc vzniklý plyn zachytí a využijí. Bublinky, které se uvolňují, trubkami jímají k dalšímu zpracování.

„Každá nádoba je připojená na potrubí, které odvádí CO2 z tanků. Potrubí ústí do detenční nádoby,“ popisuje technologii pro Českou televizi Dušan Černoch z Vinného domu v Bzenci, kde jako první zkouší novinku v praxi. Vysokotlaké čerpadlo pak oxid uhličitý natlačí do tlakových nádob. Ke koncovým spotřebitelům by se formou bublinkových nápojů mohl dostat již koncem tohoto roku.

Kvasné nádoby jsou napojeny na potrubí, které z nich odvádí oxid uhličitý k dalšímu zpracování. Ilustrační foto: Unsplash

Je to úplně nová komodita, která v tento okamžik neexistuje. Tím, že vinařství každoročně uvolňuje tento oxid uhličitý do atmosféry jako skleníkový plyn, ta hlavní myšlenka je environmentální,“ přibližuje úmysl, který za nápadem stál, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity v Brně Mojmír Baroň.

Související články

Zaručeně zlepší den

Jak zjistit, zda jsou včely zdravé? Poklepejte na úl

Evropská unie vyzývá sociální sítě, aby před eurovolbami najaly ověřovatele faktů a zabránily tak šíření fakenews

Čech svou fotografií zaujal NASA. Pořídil snímek komety

EU zasahuje. Blíží se konec dovozu kávy pěstované na odlesněné půdě

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Už druhé prázdniny po sobě bude velká část Čechů trávit dovolenou v tuzemsku. Letos na jaře vyšla…