Československého hrdinu z východní fronty připomíná jeho vnuk v brance Stoke City

Události: Před 110 lety se narodil generál Josef Buršík (zdroj: ČT24)

Mezi fotbalovými fanoušky v Anglii získává stále větší pozornost jméno generála Josefa Buršíka. Jeho tank za 2. světové války pomáhal osvobozovat Kyjev od nacistů. Buršík se narodil přesně před 110 lety a po komunistickém převratu si zachránil život útěkem do Velké Británie. Hrdinův odkaz z pozice brankáře klubu Stoke City propaguje v Anglii jeho vnuk.

Josef Bursik v jednadvaceti letech dostal jako brankář Stoke City šanci, o které mnozí v jeho věku jen sní. Slaví úspěchy a klub si ho už teď cení na desítky milionů liber. Mediálního zájmu využívá k tomu, aby mluvil o svém dědečkovi, jehož jméno nese. Tankovém veliteli, který na východní frontě osvobozoval Sokolovo, Kyjev nebo Ostravu.

„Myslím, že jeho tank byl první, který za 2. světové války osvobodil Kyjev. To je veliká věc. Takové hrdinství musí být uznané, byl tam důvod, proč dostal všechny ty medaile,“ říká Josef Bursik.

Jeho děda dostal i nejvyšší vyznamenání Hrdina Sovětského svazu. Po puči v roce 1948 ho ale komunisté odsoudili na čtrnáct let do vězení. „Když mě zatkli, tak mi všechno sebrali, vyjma vyznamenání, mundúry, jak se říká, majetek,“ vzpomínal Buršík v dokumentu z roku 1991.

Po válce vytvořil generál fotbalový tým československých tankistů. „Je pro mě samozřejmě inspirací. Tím, co dokázal za svého života, během války. Snažím se ho napodobit ve své kariéře. Být smělý ve svých rozhodnutích na hřišti i mimo něj. Je třeba mít tu nebojácnost,“ míní současný brankář Stoke City.

Fotbalista Josef Bursik
Zdroj: ČT24

Na účet královny

Komunisté válečného hrdinu Buršíka vymazali i z fotografií. Věznění s tuberkulózou málem nepřežil. Zachránil se útěkem a doma musel nechat dvě malé děti. Dvacet let se léčil v Anglii, kde po srpnu 1968 aktivně podporoval demonstrace proti sovětské okupaci Československa.

„Celou tu dobu mě anglická vláda, včetně královny, živí. Jsem de facto jejich hostem,“ vyprávěl generál Buršík.

Nakonec se dočkal i busty od sochaře královské rodiny Františka Bělského. Teď je to jeho vnuk, který se jako stoupající fotbalová hvězda stará o to, aby hrdinský odkaz jeho dědečka nebyl zapomenutý.