Víkendové oblastní závody

13.9.2021 Petr Klimpl

Víkendové oblastní závody

Ve všech oblastech v Čechách se konaly o víkendu oblastní závody.

Sobota

Pro Prahu a střední Čechy uspořádal krátkou trať Oddíl OB Kotlářka ve Smilovicích (část obce Chotilsko). Přes 700 závodníků čekala mapa Srandy kopec (mapoval Roman Horký) ve velmi kopcovitém terénu, který byl porostově rozmanitý, nacházely se tam rychlé i pomalé pasáže, ale i části s terénními detaily. Tratě postavil Michal Škácha. V ženách byla nejrychlejší Kamila Gregorová (CTBú, o dvě minuty pomalejší byla Gabriela Šimůnková (TAP), třetí Monika Rollier (PHK) měla ztrátu více jak pět minut. Na trati mužů si pro jasné vítězství doběhl Tomáš Janovský (PGP), druhý Tomáš Fibír (FSP) měl ztrátu 6:20 min. a třetí Miroslav Seidl (RIC) byl ještě o 17 sekund pomalejší.

V jižních Čechách se konal sprint ve Frymburk, který uspořádala TJ OB České Budějovice. Tratě pro necelou stovku závodníků připravil Radek Teringl. Běželo se v městská zástavbě, v parku včetně pobřeží nádrže Lipno, mapu Frymburk mapovali Jan Picek a Jiří Vištejn. Na trati žen byla nejrychlejší Lenka Míková (VCB), na dalších místech skončily další závodnice VCB Eva Veselá a Martina Teringlová. V mužích bylo na prvních třech místech pořadí Ivo Šafařík (OPI), Filip Hulec (PCB) a Yan Brossaud (VCB).

Závod Západočeského žebříčku (krátká trať) připravili pořadatelé z Komety Kralovice. Shromaždiště bylo na louce JZ od Nových Dvorů. Více než 200 závodníků čekala mapa Kuchyňka, kterou revidoval Jiří Vištejn. Tratě postavil Ondřej Pova v terénu, kde byla zařízlá, místy hluboká údolí k řece Střele a jejím přítokům, skalky, kameny, kamenná pole, různorodá podložka, ale i hustá síť komunikací a množství prostorových objektů.

V Ještědské oblasti uspořádal Orientační klub Doksy dvě krátké tratě. Obě měly centrum ve Starých Splavech, pod Borným. Pět stovek závodníků čekal terén, který byl v části rovinatý (dobře průběžný borový les s pískovcovými detaily), v části pak byly prudké svahy s pískovcovými skalami. Dopoledne se běželo na mapě Pod Borným (autor Tom Novák), tratě postavil Jaroslav Hradecký. V ženách skončily na prvních třech místech závodnice TUR, vyhrála Šárka Sokolářová s náskokem necelých dvou minut před Michaelou Omovou, třetí Elin Martanová byla ještě o minutu pomalejší. Vítězství v mužích vybojoval Filip Wolf (PHK), necelou minutu zpět zůstal na druhém místě Pavel Kubát (PHK), třetí skončil s odstupem minuty a půl za vítězem další závodník TUR Jan Schulhof. Na odpoledne byla připravena mapa Šroubený, kterou opět mapoval Tom Novák, ten postavil i tratě. V ženích zopakovala dopolední vítězství Šárka Sokolářová, na dalších dvou místech skončily sestry Martanovy Elin a Lea (všechny TUR). V mužích si první dva závodníci z dopoledne své pořadí vyměnili, Pavel Kubát (PHK) porazil Filip Wolfa (TUR) přesně o dvě minuty, třetí skončil junior Kryštof Hájek (TUR) se ztrátou necelý pěti minut.

Východočeský pohár pokračoval krátkou tratí, kterou uspořádala TJ Jiskra Hořice, centrum závodu bylo v Libíně. Startovalo osm stovek závodníků, které čekala mapa Sluneční lázně (mapoval Petr Čihák) v lesním prostoru mezi Libínem a Holovousy, kde byl mírný svah se střední sítí cest, v části pak prudký svah s terénními detaily. Tratě postavila Šárka Rückerová. V ženách si pro další vítězství v závodě Vč. poháru doběhla Zuzana Jedličková (SHK), která o více než tři minuty porazila druhou Šárku Kulhavou a třetí Martinu Zvěřinovou (obě LPU). V mužích se na prvních třech místech umístili závodníci LPU, vítězný Tomáš Kubelka za sebou nechal o více než minutu druhého Davida Procházku a třetího Martina Roudního.

Na Vysočině byly připraveny dva závody. Dopoledne bylo mistrovství oblasti ve sprintu, které uspořádal Sportovní klub Chotěboř. Centrum bylo fotbalovém stadionu ve Ždírci nad Doubravou. Tři stovky závodníků běžely na mapě Ždírec, kterou mapovali Alena Voborníková a Jan Picek (ti také postavili tratě v městské zástavbě a přilehlém lesoparku). V ženách vyhrála Klára Nechanická (TBM) o minutu a půl před Kateřinou Blažkovou (SJH), třetí Lucie Kašaprová (CHT) měla ztrátu na vítězku dvě a půl minuty. V mužích jasně vyhrál Jeroným Kamenický (TUR), Vladimír Srb (SJI) za ním zaostal 52 sekund, třetí Jakub Hledík (CHT) za vítězem zaostal minutu a půl. Odpoledne se více než 300 závodníků postavilo na start oblastního žebříčku na krátké trati v Lipnici nad Sázavou. Čekaly je tratě (stavitelka Vladislava Fencíková) na mapě Bretschneiderovo Ucho (mapoval Petr Mareček) v terénu, kde byly kamenité výsypky, hrázky mezi bývalými zatopenými lomy, vše převážně v jehličnatém lese, ale i se zarostlými pasekami po těžbě. V ženách s obrovskou převahou vyhrála Zdenka Kozáková (TBM), o šest a půl minuty pomalejší byla Kateřina Blažková (SJH), třetí Natalia Hiklová (ZBM) měla za vítězkou odstup skoro osm minut. V mužích byl první Osvald Kozák (TBM), dvě minuty za ním skončil na druhém místě Marek Prášil (SJI), tři minuty za vítězem skončil na třetím místě Jan Krejsa (CHT).

Neděle

Téměř devět stovek závodníků přivítali pořadatelé z OK Dobříš na startu žebříčkové klasické trati. Za centrum byla vybrána louka na SZ okraji města Dobříš v lokalitě Brodce. Mapu Kazatelnu připravil Petr Uher, tratě, které postavili Jindřich Houska, Martina Bochenková a Pavel vedly typickém brdském zvlněném terénu s mnoha terénními i porostovými detaily a vrcholem Kazatelna v centrální části mapy, byla tam středně hustá síť cest, terén byl místy zarostlý sezonním podrostem. Na trati žen byla nejlepší Martina Matějů (PGP), druhá Kamila Gregorová (CTB) na ní ztratila dvě minuty a třetí Romana Mrázková (SJC) minut pět. V mužích vyhráíl stejně jako v sobotu Tomáš Janovský (PGP), Jan Mrázek (SJC) a Marek Prášil (SJI) na druhém a třetím místě měli ztrátu přes tři minuty.

TJ OB České Budějovice uspořádala i nedělní závod Jihočeského žebříčku, tentokráte krátkou trať. Cetrum bylo opět ve Frymburku (Ranč u tří Anč). Radek Tering postavil tratě pro stovku závodníků v lesním prostoru Marta nad obcí Frymburk na mapě Marta (mapovali Aleš Hejna a Jiří Vištejn). Tratě vedly v horském, kopcovitém terénu s porostovými detaily, kde byla středně hustá síť cest, střední průběžnost, těžší běžecká podložka. V ženách vyhrála Eva Veselá (VCB), v mužích byl první Ivo Šafařík (OPI).

V západních Čechách uspořádala i nedělní závod Kometa Kralovice. Shromaždiště bylo opět na louce JZ od Nových Dvorů. Tratě klasiky postavil Martin Hanák na mapách Rabštejn a Hraběcí vyhlídka (revidoval Jiří Vištejn) v terénu, který měl stejný popis jako v sobotním závodě (zařízlá, místy hluboká údolí k řece Střele a jejím přítokům, skalky, kameny, kamenná pole, různorodá podložka, ale i hustá síť komunikací a množství prostorových objektů). Závod žen ovládly závodnice LPM, jasně vyhrála Barbora Šiková před Věrou Chvalovou a Karolínu Kamenickou. V mužích vyhrál s obrovským náskokem Matěj Kamenický (LPU), druhý byl Oldřich Kohoutek (BSO) a třetí Jiří Macek (LIT).

V Ještědské oblasti přivítali na klasice pořadatelé ze Slavie Liberec orienteering pětistovku závodníků. Centrem byla Světlá pod Ještědem - Janův Důl. Stavitelé tratí Michal a Mirek Horáčkovi měli k dispozici mapu Druzcovský les (autoři Ivo Habán a Mirek Horáček). Tratě vedly v kopcovitém, členitém terénu, kde byly místy kameny a skalky. V ženách doběhla v nejlepším čase Adélka Bogarová (PGP), s odtupem přes minutu obsadily druhé a třetí místo Eva Kabáthová (LCE) a Elin Martanová (TUR). V mužích vyhrál Miloš Nykodým (ZBM), se ztrátou tři a půl minuty byl druhý Martin Roudný (LPU), ještě o minutu pomalejší byl ne třetím místě další pardubický závodník David Procházka. Na světě je poměrně dost lidí, kteří milují různé hazardní hry. Někteří lidé si kupují losy téměř každý den po celý život, jiní to dělají méně často. Ne každý má to štěstí, že vyhraje velké peníze. Někteří šťastlivci však trefí jackpot. Dnes se budeme věnovat poměrně zajímavému tématu - největším výhrám v ruletě . Online ruleta o peníze je lákavou, ale nestabilní příležitostí k získání slušných výher. Na každou velkou výhru v ruletě připadá velký počet proher. Přesto se v této hře stávají velká vítězství.

Výsledky všech závodů jsou v IS ORIS.


« zpět