InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zdolávání katovického La Manche se zúčastnilo 32 plavců

Nejstarší účastníci akce – Oto Jiroušek (78 let) a Milena Beranová (83 let).

Nejstarší účastníci akce – Oto Jiroušek (78 let) a Milena Beranová (83 let).

KATOVICE – Akci Přeplavme svůj La Manche v Katovicích zakončil v sobotu 4. září Oddíl dálkového a zimního plavání Sokola Katovice. A to programem, jehož součástí byla prohlídka elektrárny, krátké plavání, předání ocenění a posezení při táboráku. „Vystoupila folklorní Veselá dudácká muzika z Katovic s lidovými písničkami o vodě a k vidění bylo i vystoupení dua Lukáše Jirsy,“ uvedl za oddíl Jiří Zahradník.

 

Přeplavme svůj kanál La Manche v Katovicích nebyl závod, jednalo se o premiérový ročník rekreačního plavání. Cílem bylo dobře si zaplavat, motivovat se a pokusit se uplavat celkem 34 kilometrů, tedy pomyslnou vzdálenost kanálu La Manche mezi Velkou Británií (Dover) a Francií (Calais).

Do akce se zapojilo 32 plavců a ti všichni v součtu uplavali 330,43 kilometru. Svůj kanál La Manche překonali tři jednotlivci a dva týmy. V kategorii sóloplavců Jiří Zahradník (uplaval 46,5 km), Oto Jiroušek (uplaval 45 km) a Nina Černá (uplavala 34,7 km). Vzdálenost překonala dvě družstva. Trio Jih uplavalo 57,65 km (Jiřina Böhmová 22,85 km, Irena Štěrbová 18,8 km, Hana Zdráhalová 16 km). Duo VM Chalušová uplavalo 40,7 km (Michaela Chalušová 20 km, Vladislava Chalušová 20,7 km).

Plavali i další jednotlivci a družstva. Těm se pomyslná hranice nepodařila pokořit. Tým Plavci Katovice uplaval 25,1 km (Milena Píšová 7,5 km, Eliška Strašková 0,4 km, Jana Hajdušková 8 km, Jaroslava Kadlecová 6 km, Jiřina Böhmová 3,2 km), duo Kovy uplavalo 25,1 km (Josef Kokrda 21,1 km, Jana Vyorálková 4 km), tým Nejedli uplaval 24,58 km (Eva Binderová 7,08 km, Pavla Nejedlá 6,65 km, Eva Nejedlá 8,2 km, Vladimír Nejedlý 2,65 km), rodina Novotných 7 km, duo Fiche uplavalo 4 km (Vladimír Brabec 3 km, Jitka Fiche 1 km). Z jednotlivců uplaval Petr Zdráhal 8,2 km, Milena Beranová 4,45 km, Jan Kuděj 3 km, Pavel Vilím 2,9 km a Petra Málová 1,5 km.

Co ke skončené akci a celkově její myšlence řekli nejstarší účastníci plavání? Třiaosmdesátiletá Milena Beranová konstatovala, že akce byla obdivuhodná a od začátku se mimořádně líbila. „Plavání v Katovicích nad jezem považuji za plavání v tom nejkrásnějším bazénu na světě. Těšila jsem se, že na své oblíbené trati od jezu až pod Kněží horu uplavu mnoho tisíc metrů. Ale velmi často rozvodněná řeka mi udělala čáru přes rozpočet. Mnohdy ve vodě sama jsem se bála plovoucích větví a z části ponořených kmenů. Takže výsledek není dobrý," prohlásila.

Rekreační plavání se líbilo Oto Jirouškovi (78 let), a to i kvůli ideálním podmínkám nad jezem. Rekreačně plave v Katovicích 15 let. „Podle stavu vody, od Kněží hory, někdy od železničního mostu, k jezu a všechno si zapisuji. Letošní léto nám nepřálo. Nepříznivé počasí a vyšší voda ovlivnila počet pokořitelů akce. I já jsem naplaval méně. Loni to bylo 60,3 kilometru, za poslední dva roky 105,3 kilometru," přiblížil Oto Jiroušek.

Katovická starostka Šárka Němečková zmínila vysokou účast, nadšení a radost plavců, která podtrhla to, jakou skvělou akci pro katovické milovníky plavání a Otavy dokázal oddíl vymyslet a zorganizovat. „Závěrečné předání cen, posezení v katovickém kempu u ohně a zpěvu bylo důkazem toho, že se Jirkovi Zahradníkovi, který s nápadem přišel, podařilo dát dohromady skvělou partu lidí, kteří se již těší na další ročník. Organizátorům patří veliké poděkování, jak za výborný nápad, tak za organizaci celé akce," řekla Šárka Němečková.

Jiří Zahradník zdůraznil, že v pořádání rekreačního plavání bude oddíl pokračovat i v dalších letech. „Chceme postupně pomyslně přeplavat všech sedm průlivů na sedmi kontinentech z Oceans Seven, tedy Sedmičky oceánů," nastínil. Městysu Katovice, Nadaci KONABO a kempu Otavský ráj poděkoval za podporu a všem plavcům za účast.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace