Policejní tečka za ricinovou kauzou: detektivové odložili poslední část případu intriky ruských špionů

Policie odložila minulý týden případ ohrožení trojice pražských politiků. V takzvané ricinové kauze nakonec nebyl podle státního zástupce Adama Bašného nikdo obviněn. Jelikož jsou závěry vyšetřování v utajovaném režimu, policie ani žalobci nechtějí k sledovanému případu prozradit víc. „Výstup policie je ale příznivý pro naše blízké,“ hodnotí starosta Řeporyjí Pavel Novotný, jehož policisté dokonce chránili.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a primátor města Prahy Zdeněk Hřib (Pirátská strana).

Zleva: starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a primátor města Prahy Zdeněk Hřib (Pirátská strana). | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Je to více než rok a půl, co se policie bála o život tří pražských politiků. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starostové Pavel Novotný (ODS) a Ondřej Kolář (TOP 09) měli být podle týdeníku Respekt cílem útoku ruského agenta. A proto dostali na několik týdnů přidělenou nepřetržitou policejní ochranu.

Ale až teď učinila za případem tečku i česká policie. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu případ ohrožení tří politiků uzavřeli. „Případ byl odložen,“ potvrdila pro iROZHLAS.cz Iva Knolová, mluvčí protimafiánské centrály. Její slova potvrdil i dozorující státní zástupce. „Tato trestní věc byla po řádném procesním postupu odložena,“ uvedl Adam Bašný z Vrchního státního zastupitelství v Praze. 

Policie přitom se svým rozhodnutím přichází 15 měsíců poté, co samotná tajná služba případ vyhodnotila jako intriku dvou ruských diplomatů. 

‚Ani slovo‘

Proč konkrétně případ odložil, ovšem návladní Bašný prozradit nechtěl. Pouze zopakoval neurčitou právnickou formulaci: nebyly naplněny zákonné podmínky pro zahájení trestního stíhání. Úřady se v dalším vysvětlení odkázaly pouze na to, že všechny informace jsou v režimu utajení a informace z vyšetřování nejde poskytnout. „Více informací k případu  nebude uvolněno, neboť vyšetřování probíhalo v utajovaném režimu,“ uvedla Knolová. 

Kontrarozvědka detailně popsala pozadí ricinové kauzy. ‚Zveřejnění nám zkomplikovalo práci,‘ píše

Číst článek

Sdílnější nebyli ani tři pražští politici, kteří se předloni údajně ocitli v ohrožení. „Dají vám tam papír, na kterým je velký červený razítko Důvěrné. A řeknou: a ani slovo. Tak já to dodržím,“ řekl Ondřej Kolář. Starosta Řeporyjí Novotný si závěry vyhodnotil jako pozitivní signál pro jeho okolí. „Oficiálnímu výstupu té kauzy se mohu jenom smát, ale výstup policie je příznivý pro naše blízké,“ řekl Novotný. Narážel tím na závěry kontrarozvědky z roku 2020, že „ricinová kauza“ vznikla kvůli nevraživosti dvou ruských agentů. 

Oba starostové tak potvrdili, že případ byl odložen a se závěry v utajeném režimu se v minulém týdnu seznámili. Pražský primátor se k případu vzhledem k podepsané mlčenlivosti nechtěl vyjadřovat vůbec. Přes svou tiskovou mluvčí a poradkyni Martinu Vackovou odkázal na svůj veřejný kalendář, podle kterého se měl dostavit šestého září na pražskou policii. Obsah samotné schůzky ale nechal bez komentáře. 

Muž s ricinem 

Trojice politiků se do nevraživosti Ruska dostala kvůli krokům, které podnikaly jejich úřady. Novotného Řeporyje vybudovaly pomník vlasovcům, starosta Prahy 6 Kolář čelil kritice za odstranění sochy maršála Koněva, primátor Hřib nechal přejmenovat místo, kde sídlí ruská ambasáda, po zavražděném opozičním politikovi Borisi Němcovovi. 

Krátce na to přišel časopis Respekt s informací, že do Prahy přicestoval ruský občan s diplomatickým pasem a měl přivézt jed ricin. Politici následně dostali policejní ochranu. 

Celá kauza se vzápětí znepřehlednila ještě víc. To když Bezpečnostní informační služba kromě motivu špiona šetřila únik informací. 

Kontrarozvědka potřebovala zjistit, jak se informace z úřadu dostaly k médiím. A proto sama podala trestní oznámení. Závěry vyšetřování už policisté zveřejnili koncem srpna – s verdiktem, že za únik nikdo potrestán nebude. I tento případ detektivové podle České televize odložili. 

Ruští diplomaté, které Česko vyhostilo kvůli kauze ricin, odletěli podle Petříčka do Moskvy

Číst článek

‚Jakési projímadlo‘

Vyšetřovací verze policie dodnes není známá. Separátně ale vyšetřování prováděla česká kontrarozvědka, která už minulý rok v červnu prolomila mlčení a nezvykle otevřeně o celé kauze promluvila. 

„Ve skutečnosti jde vlastně o jednoduchý a smutný příběh nepřátelství a závisti mezi dvěma pracovníky ruského zastupitelského úřadu v Praze, který se jeden z nich rozhodl řešit anonymním e-mailem zaslaným BIS ve snaze svého kolegu zásadním způsobem poškodit,“ stojí na stránkách BIS.  

V anonymní zprávě stálo, že diplomat může být nebezpečný. Kontrarozvědka proto informace ověřila a až po několika týdnech došla k závěru, že se jednalo o spory mezi pracovníky ruského velvyslanectví. Vyvrcholením kauzy bylo jejich vyhoštění z České republiky. 

„Ricinovou kauzu“ hodnotil minulý rok i Miloš Zeman. Prezident v rozhovoru pro Radiožurnál popřel přítomnost ruského agenta a ricin označil za jakési projímadlo

Zdislava Pokorná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme