InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ságaaneb Vizovský zázrak (Bolek Polívka)

    středa 8.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Divadelní představení.

  • Žehnání motorek

    středa 8.5 13:30 - Masarykovo náměstí, Třeboň

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čistější voda v táborském Jordánu se opět odsouvá

TÁBOR – Po odbahnění Jordánu v letech 2011 až 2014 se ukazuje, že toto bezmála půlmiliardové dílo lepší kvalitu vody v nádrži nezajistí. Fosfor, který se do nádrže stále dostává z povodí, krmí sinice, a ty se v nádrži Jordán vždy přemnoží. Ukazují to pravidelná měření kvality vody. To letos poslední se uskutečnilo 16. srpna. To se sinice v nádrži vyskytovaly ve velmi hojném počtu, který lze hodnotit stupněm 4 - 5 na pětibodové stupnici, což znamená masový výskyt. Stejné hodnoty měl v té době například Orlík u Podolska, kde hygienici vyhlásili zákaz koupání. Jordán ovšem hygienici nesledují.


Jak je patrné, ani zásahy do rybí obsádky nepomáhají. Jde o regulaci nevhodného složení rybí obsádky a jejím výsledkem by mělo být udržet, případně zlepšit kvalitu vody nejen pro rekreační účely. Znamená to tedy zvýšit podíl dravců a omezit ryby kaprovité. Po tři roky za sebou zjišťovali složení jednotlivých druhů ryb v Jordánu hydrobiologové pod vedením Jiřího Peterky z budějovického pracoviště Akademie věd.

„Pokud nedojde k zásadnímu omezení přítoku živin do Jordánu a vybudování srážecí stanice fosforu mezi Malým Jordánem a Jordánem, nevidím v dalším pokračování smysl a patrně žádné aktivity v tomto směru vyvíjet nebudeme," uzavřel Peterka.

Fosfor se do Jordánu dostává především ze špatně a nedokonale čištěných komunálních odpadních vod, především od prášků na praní a další domácí chemie, ale také z rybářského hospodaření v povodí. Recept na nápravu je od počátku jasný, srážení a likvidace fosforu dávkováním síranu železitého. Město chtělo před čtyřmi lety stavět srážení stanici na fosfor na pozemku Radimovic u Tábora, nedohodlo se ale na ceně pozemků, takže z plánu sešlo.

Vedení města se k této problematice vrátilo v únoru letošního roku, kdy rozhodlo o veřejné zakázce na výstavbu srážecí stanice na vtoku do nádrže na Košínském potoce na vlastních pozemcích. Nikoliv mobilní, ale stacionární. Výběrové řízení vyhrála litvínovská firma Celio, zabývající se ekologickými systémy na likvidaci odpadů s nabídkou něco přes 5 700 000 korun. Tato cena byla o dva miliony nižší, než druhá doručená nabídka. Ovšem jak to vypadá, srážecí stanice na fosfor, která měla být už letos v činnosti, asi letos nebude.

Rada města zrušila 2. srpna zadávací řízení na výstavbu srážecí stanice, protože firma Celio odstoupila s tím, že neuzavře s městem smlouvu o dílo. „Důvodem bylo jejich stanovisko, že za současného růstu cen stavebních materiálů nejsou schopni dodržet smluvní cenu," sdělil vedoucí odboru investic a strukturálních fondů Karel Hotový. Zároveň připomenul, že stavebních prací na základové desce a krátké přístupové cestě je jen minimálně, asi za 1,5 milionu. Zásadní investicí je kontejner s technologií srážení fosforu. „Nyní po změně cen necháme udělat přecenění zakázky a znovu vypíšeme zadávací řízení. Pokud se dodavatelé přihlásí, vítěz výběrového řízení by mohl začít s výstavbou na jaře příštího roku," dodal Hotový s tím, že náklady na stavbu se z původních asi šesti milionů určitě zvýší.

Diskuse k článku - 17 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    misto aby se radnice dohodla s vysoutěženou firmou na navyšeni ceny tak se všse nesmyslně bude opakovat a tim oddalovat ale ono to už lacinější nikdy nebude to vi i střdoškolak stačí se dívat jak ceny rostou ve všech odvětvich. Vysledek bude že zase se nic neudělá a později se vyhodí vic peněz

    Vloženo 18.9.2021 11:14:47

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Ať se v Táboře podíváte kamkoli, je zde patrný, do očí bijící amatérismus, šlendrián a až neuvěřitelná neschopnost. Jordán sice (údajně) odbahnili, ale to největší bahno je už léta na radnici a odtud zaplavuje celé město i s předměstími!!!

    Vloženo 17.9.2021 23:41:06

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Tyhle extrémní názory si strčte někam. Konečně se opravuje Budějovická, konečně se postavila sportovní hala a konečně se opravil bazén. Staví se domov důchodců se speciální péči. To jsou velké investice. Jordán je smůla, bohužel. V Táboře mi ale totálně chybí obchvat Tesco Slapy a větší pobídky pro firmy. Je třeba, aby tu po celém Táborsku bylo více firem pro vysokoškoláky a lidi talentovaný, aby nemuseli odcházet jinam. A s tím souvisí bytová výstavba. Dvorce a pět set bytu se musí rozjet ihned.

      Vloženo 18.9.2021 08:32:37

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        ty máš dost chlapče. Už z tý díry vylez, jsi celej hnědej

        Vloženo 18.9.2021 13:06:48

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Od roku 1989 jsme zaujali postoj kupředu pravá, dopředu ni krok.

    Vloženo 17.9.2021 22:12:19

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Spíš dozadu pravá, dopředu ani krok.

      Vloženo 17.9.2021 22:20:29

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Tvl to je kocourkov. Proste nikdo nic nezvládá, neumí, neví, nedokáže, nic se neudělá pořádně....vsude kolem je amaterismus, lemplovstvi...

    Vloženo 17.9.2021 22:10:44

  • Mirek 

    Reagovat

     

    V Táboře měl selský rozum jen Jan Žižka od té doby nikdo,

    Vloženo 17.9.2021 19:26:24

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace