Slovensko nakonec nebude stíhat novináře za článek z roku 2018

Prokurátor dnes na Slovensku zrušil stíhání dvou novinářů slovenského listu Denník N kvůli podezření, že v článku z roku 2018 vyzradili totožnost utajovaného svědka v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

O zrušení obvinění reportérů, kterých se mezitím zastali někteří slovenští politici nebo šéfredaktoři médií, ČTK informoval mluvčí slovenské prokuratury Daniel Skladan.

Prokuratura stíhání reportérů z trestného činu ohrožení důvěrné skutečnosti a vyhrazené skutečnosti zrušila jen den poté, co Denník N napsal o obvinění svých reportérů. Žalobce tak podle Skladana učinil z důvodu, že obvinění bylo nezákonné a neopodstatněné.

Generální prokurátor už v pondělí nařídil bratislavskému krajskému prokurátorovi, aby zajistil urychlené prozkoumání usnesení o obvinění obou novinářů.

Vyšetřovatel původně obvinil reportéry z toho, že v článku podle něj odkryli totožnost utajeného svědka, bývalého reportéra a někdejšího šéfa kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby SIS Petera Tótha. Tóth trestní oznámení kvůli článku podal.

Tóth podle zmíněného článku jako utajený svědek policii řekl, že ho na sledování novinářů, včetně Kuciaka a jedné z nyní obviněných reportérek, najal podnikatel Marian Kočner. Článek byl zveřejněn zhruba pět měsíců předtím, než byl Kočner obviněn z objednání Kuciakovy vraždy. Tóth zmíněnou informaci pak zopakoval také u soudu s obžalovanými v případu vraždy Kuciaka. Soud první instance Kočnera obžaloby z objednání Kuciakovy vraždy loni zprostil, nejvyšší soud tento verdikt letos zrušil.

Související

Více souvisejících

Slovensko novináři

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Volby, ilustrační fotografie. Prohlédněte si galerii

Volby do Evropského parlamentu startují. Vše, co potřebujete vědět

Úderem druhé hodiny odpolední se otevřely volební místnosti, v nichž Češi rozhodují o svých zástupcích v Evropském parlamentu na příštích pět let. Na výběr mají ze 30 stran, hnutí a jejich koalic. Podle průzkumů mají největší šanci na úspěch strany zastoupené ve Sněmovně. Volební místnosti se uzavřou dnes ve 22:00 a otevřou se opět zítra ráno, výsledky se ale lidé zítra nedozví.

před 1 hodinou

Glen Powell ve filmu Vrah naoko.

RECENZE: Inteligentní romantická komedie staré školy. Vrah naoko hledá lásku v kruhu zločinu

Na loňském festivalu v Benátkách v nesoutěžní sekci odpremiérovala černohumorná romance Vrah naoko. Posléze obrazila několik dalších festivalů, do široké distribuce se však dostává ve streamingové podobě až teď. Práva totiž zakoupil Netflix a rozšířil tak svůj katalog o jedno z nejpovedenějších soudobých děl svého žánru, ačkoli se film mnoha motivy obrací do minulosti.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Odpálení rakety ATACMS.

Ukrajina údajně zaútočila na Luhansk raketami ATACMS

Ruské ministerstvo obrany v pátek obvinilo ukrajinskou armádu z útoku na město Luhansk v okupované části Donbasu na východě Ukrajiny, přičemž prý použila Západem dodané střely ATACMS. Zranění utrpělo nejméně 20 civilistů, informovaly ruské tiskové agentury s odvoláním na resort obrany.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

"Jen slova". Hamás zkritizoval plán Bidena na příměří v Pásmu Gazy

Plán na příměří v Pásmu Gazy, který představil americký prezident Joe Biden, jsou podle palestinského hnutí Hamás "jen slova". Usáma Hamdán, vysoce postavený představitel Hamásu sídlící v libanonském Bejrútu, uvedl, že Hamás nedostal žádné písemné závazky ohledně příměří. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy