Hlavní obsah

Austrálii postihlo silné zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra
Aktualizováno

Australský stát Victoria zasáhlo ve středu silné zemětřesení. Podle australské geologické služby dosáhlo síly šesti stupňů, informovala agentura Reuters. Ze státu jsou podle stanice ABC hlášeny významné škody na majetku. Varování před tsunami úřady nevydaly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry ukazují škody způsobené zemětřesením v MelbourneVideo: Reuters

 
Článek

„Nemáme hlášena vážná zranění či něco horšího,” uvedl australský premiér Scott Morrison. Podle něj však otřes vyděsil mnoho lidí, protože zemětřesení nejsou na jihu Austrálie častá.

Země se chvěla 15 až 20 sekund. Ohnisko bylo ve venkovské oblasti, zhruba 190 kilometrů daleko od Melbourne. Podle geologů to bylo nejsilnější zemětřesení za posledních 200 let. Otřesy lidé pocítili až v Sydney, Dubbo či Launcestonu, místech vzdálených 700 kilometrů.

Podle tisku se muselo v Sydney a v Melbourne evakuovat několik bytových domů. Z tohoto města média také hlásí škody na budovách a na majetku.

Foto: Stringer, Reuters

Následky zemětřesení v Melbourne

Po nejsilnějším otřesu následovaly další nižší intenzity. Odborníci varují, že v následujících dnech, či dokonce měsících budou otřesy pokračovat.

Škody, naštěstí nižšího rozsahu, jsou nahlášeny na 35 000 budovách, zásadnější poškození má ale jen kolem pěti desítek budov. Nejvíce škod je v Melbourne a městě Mansfield.

Foto: James Ross, ČTK/AP

Následky zemětřesení v Melbourne

Reklama

Výběr článků

Načítám