Facebook plánuje novou kryptoměnu. Má se lišit od všech ostatních

Facebook má v plánu dobýt svět digitálních peněženek pomocí kryptoměn a oddělit se tak od společnosti PayPal a dalších platforem pro digitální platby.

Její další digitální peněženka Novi, bude postavena na dosud nevyřešeném stablecoinu Diem. Diem je kryptoměna, která se zrodila z interního projektu společnosti Facebook zahájeného v roce 2017 a nejprve známého pod názvem Libra. Poté, co byla v roce 2018 veřejně odhalena, byla mince ve Washingtonu a v celém odvětví podrobena intenzivní kontrole.

Projekt kryptoměny, přejmenovaný na Diem, nyní funguje jako nezávislé sdružení, ale udržuje úzké vazby se společností Facebook. David Marcus, výkonný ředitel společnosti Facebook, je členem správní rady společnosti Diem a zároveň řídí společnost Facebook Financial, která v nadcházejících měsících plánuje spustit společnost Novi. V nedávném rozhovoru Marcus vysvětlil, proč Facebook stále věří, že Diem je tou správnou platformou pro budování nového digitálního portfolia Facebooku.

Mince Diem budou kryté kombinací hotovosti nebo jejích ekvivalentů a krátkodobých státních dluhopisů, což podle Marcuse zajistí jejich bezpečnost. V konečném důsledku je to podle něj „mnohem lepší než běžný vklad na účtu v USA“.

Zda se kryptosvět ztotožní s Marcusovým výhledem, se teprve uvidí. Libra se snaží udržet si členy, jako jsou Mastercard a Visa, kteří ale projekt v roce 2019 opustili. V současné době sdružení na svých internetových stránkách uvádí 26 členů, přičemž proces schvalování regulačními orgány stále probíhá.

Zdroj: Cryptonews