Domů     Paterčata Dionneova: Život ve výběhu i v domě hrůzy
Paterčata Dionneova: Život ve výběhu i v domě hrůzy

Yvonne, Cécile, Annette, Émilie a Marie. Narodí se jako identická paterčata a dohromady váží pouhých 6 kilogramů. První dny je zahřívají v proutěném koši na kamnech a krmí převařeným kravským mlékem s kukuřičným sirupem a rumem. Děvčátka přežijí a stanou se na dlouhá léta výstavním exponátem.

Hned poté, co doktor Allan Roy Dafoe (1883-1943) pomůže zrána 28. května 1934 na svět pětici děvčátek na farmě v kanadském Corbeilu, roznese novinku po okolí a zavolá také do novin. Během pár hodin se zpráva rozletí do světa.

Mediální pozornost se zdá být pro rodinu Dionneových, která má vedle novorozených dcer dalších pět dětí, jako požehnání.

Děti jako výnosný artikl

Otec rodiny Oliva-Édouard Dionne (1904-1979) se mezitím obává, jak uprostřed hospodářské krize zaplatí za lékařskou péči a další výdaje, které s sebou narození pětice potomků přináší.

Nakonec se rozhodne přijmout lukrativní nabídku a předvádět světu paterčata za peníze. Zdraví miminek se však zhorší a začnou hubnout. Otec se pokouší ze smlouvy vyvléct, ale marně. Věc se

dostane až k soudu. Ten navrhne řešení: rodiče svěří děti na dva roky do péče Červeného kříže, který nemá vůči promotérům žádné závazky. Navíc by přímo proti farmě bylo postaveno speciální zařízení, určené pouze pro péči o dívky.

Jakmile se vše dohodne a uskuteční, je pro rodiče ještě těžší trávit s dcerkami čas, protože žijí skoro úplně izolované od okolního světa.

Podle všeho se v matčině těle vyvíjelo šest dětí, jedno ale potratila, takže na svět přichází pět krásných holčiček. (Foto: neznámý autor / commons.wikimedia.org / volné dílo)
Podle všeho se v matčině těle vyvíjelo šest dětí, jedno ale potratila, takže na svět přichází pět krásných holčiček. (Foto: neznámý autor / commons.wikimedia.org / volné dílo)

Jak překonat Niagaru

Stát navíc získá dojem, že otec a matka jsou nevzdělaní ignoranti, kteří nedokážou zajistit dívenkám ani základní péči a vezme si je pod svá křídla. Život sester se mění.

Stávají se živými exponáty v jakési „dětské zoo“, tedy venkovním prostoru, kde si dívky hrají a kolem nich denně proudí davy diváků. Stojí zde také stánky s hot dogy a suvenýry.

Jeden z nich vedou dvě porodní asistentky, které pomáhaly s doktorem děvčátkům na svět a druhý patří otci paterčat. V roce 1937 překonají děti v počtu turistů dokonce i Niagarské vodopády! Ale to vše je jenom špička ledovce.

Nechybí výroba panenek podle podoby děvčátek nebo placené fotografování do časopisů, objevují se také v reklamách na desítky produktů.

Tvrdý střet s realitou

Devět let, které takto stráví a kdy opustí své útočiště jen zřídka však dívky později popíšou jako „nejšťastnější, nejméně komplikované roky jejich života“.

Rodičům se po dlouhém úsilí konečně podaří v roce 1943 děti získat zpět do péče a spolu s nimi jim spadne do klína přepychové sídlo, zaplacené z výdělku dívek. Ale není to šťastný domov.

Matka Elzire (1909-1986) děvčátkům vyčítá utrpení, které rodině údajně způsobily, křičí na ně a bije je. O několik desetiletí později tři ze sester tvrdí, že je otec sexuálně zneužíval, ale ostatní děti Dionneovy to popřou.

Děvčátka vyrážejí na cestu do Toronta k setkání s britským královským párem (1939).(Foto: Cdn. Govt. Motion Picture Bureau / commons.wikimedia.org / volné dílo)
Děvčátka vyrážejí na cestu do Toronta k setkání s britským královským párem (1939).(Foto: Cdn. Govt. Motion Picture Bureau / commons.wikimedia.org / volné dílo)

Když sláva uvadne

Jak roky plynou, zájem o paterčata začne opadat. Émilie začíná trpět epileptickými záchvaty, které jsou stále častější a závažnější. Později odejde do kláštera, ale jen o dva měsíce později umírá na následky své nemoci. Je jí pouhých 20 let.

Také zbylé dívky se odstěhují od rodičů a začnou žít svůj vlastní život. Jedna zůstane celý život svobodná. Třem sestrám, které se provdají, jejich manželství nevydrží, mají obtíže vycházet s okolím. Jedna z nich umírá v roce 1970 za nevyjasněných okolností.

Vyrovnání od kanadské vlády v hodnotě několika milionů dolarů se dočkají až na stará kolena. Dnes z pětice sester žije už jen Cécile a Annette.

Paterčata jsou populární, takto je do magazínu namalován jejich běžný školní den (1938).(Foto: Andrew Loomis / commons.wikimedia.org / CC BY 2.0)
Paterčata jsou populární, takto je do magazínu namalován jejich běžný školní den (1938).(Foto: Andrew Loomis / commons.wikimedia.org / CC BY 2.0)
Foto: commons.wikimedia.org Titulka (Foto: National Film Board of Canada / commons.wikimedia.org / volné dílo)
Související články
Lifestyle
Laďka Kozderková: Hvězda, která zpívala až do samého konce
O Laďce Kozderkové se říkalo, že kdyby vyběhla na pódium na Broadwayi, strčila by do kapsy všechny tamní hvězdy. Kdoví. Kdyby jí osud nedal tak málo času, možná by to i dokázala. Ten příběh začíná skoro jako pohádka. Byl jednou jeden král, a ten měl tři dcery. Tím králem byl král brněnské hudební scény, skladatel […]
Lifestyle
Poslední souboj herce Martina Štěpánka
Jak se herec Martin Štěpánek postavil tváří v tvář nevyléčitelné nemoci a jaký byl jeho konec?   „Mám pro vás špatnou zprávu,“ slyší známý herec od svého lékaře. Je to slovo, kterou od doktora nechce slyšet nikdo: „Rakovina.“ Ale lékař jej utěšuje. „Nebojte se, nad tou potvorou nakonec vyhrajeme. To zvládneme!“ Jen sudička, která přede […]
Lifestyle
Jana Robbová: Sopka, která zasypala sebe samu
Na podium vchází drobounká dívka s černými vlasy. „Pane Gott, můžu si s váma zazpívat?“ zeptá se nakřáplým hláskem. „Tímhle hlasem určitě ne!“ kontruje zpěvák. Ale holčina se nevzdává, za zády zlatého slavíka se domluví s kapelou a vystřihne pár tónů písně. „Tak s tímhle hlasem, to rozhodně ano!“ dostává se jí svolení.     Oním zlatým slavíkem je […]
Lifestyle
Zoufalé touhy a tragický konec: Život Ivety Bartošové
Život Ivety Bartošové byl plný vášní, ale také tragických událostí. Od slavných vztahů s kolegy ze showbyznysu až po dramatický konec s Rychtářem. Její touha po lásce a štěstí byla neustále provázena bolestí a nejistotou, která nakonec vedla k její tragické smrti. Italská telenovela Po rozchodu s Pomejem se před Ivetou otevírá místo pohádky telenovela. Showbyznysem […]
reklama
zajímavosti
Jak jej asi neznáte: Buonarroti vynikal i jako výborný manažer
Michelangelo Buonarroti (1475-1564) nebyl jen velmi nadaným renesančním malířem, sochařem, architektem a básníkem, nýbrž i schopným a výkonným manažerem v dnešním slova smyslu, jak nám dokládají nálezy z archivů v italské Florencii a Pise. Talent umělecký i praktický Na základě objevených archivních záznamů se jednalo o postavu mimořádného všestranného nadání, kromě uměleckého tedy i praktického. […]
Olomouc: Město mnoha vůní
Co může být lákavějšího než dámě uprostřed záplavy nádherných květin nabídnout čokoládové srdce z lásky. Jen ty tvarůžky do toho nějak nepasují. Říká se, že každé město má svou specifickou vůni. O moravském město Olomouc to však neplatí. Je totiž městem mnoha vůní. Velmi odlišných a specifických. „Vůně“ tvarůžků Co: Olomoucké tvarůžky Od: 1586 Kdo […]
Česká marketingová společnost vyhlásila oficiální výsledky 19. ročníku soutěže Marketér roku 2023.
V podvečer 16. května 2024 se v příjemném klasickém prostředí Divadelního sálu Klubu Lávka s historickým rámcem Karlova mostu a působivým výhledem na Hradčany odehrálo finále soutěže Marketér roku. Večerem provázel zkušený a vtipný moderátor Karel Voříšek. Čestná prezidentka ČMS doc. Jitka Vysekalová přivítala již po devatenácté všechny hosty a zdůraznila tradiční hodnoty na kterých […]
Sladcí rivalové: Coca-Cola a Pepsi spolu soupeří už 120 let!
Klasicky červená Coca-Cola a typicky modrá Pepsi jsou dva nejznámější kolové nápoje. Rozhodnout ale, který z nich chutná lépe, je obtížné. Přesto mají oba své silné fanouškovské základny, které si rozhodně stojí za svým. A nejenom to, oba nápojový giganti se také přetahují o své místo na výsluní a jejich vzájemná rivalita dosáhla až do vesmíru! […]
reklama
lifestyle
Whitney Houston: Pád z vrcholu a boj s démony
Whitney Houston, která svým talentem a hlasem okouzlila svět, nezažila jen úspěchy a slávu. Její osobní život byl poznamenán závislostí, násilím a tragédiemi. Tento článek se věnuje temnější stránce jejího života, která vedla k jejímu předčasnému konci. Tráva je fajn Whitney s drogami experimentuje už delší dobu, ale teprve po boku Bobbyho se z kouření […]
3 Osudoví muži platinové krásky MM: U plotny ji neudrží
„Děsilo mě být něčí manželkou. Život mě naučil, že je nemožné, aby jeden skutečně miloval druhého,“ prohlásí jednou herečka. Z přehlídky milenců i tří manželů bychom asi našli jediného, který ji miluje doslova až za hrob. Paradoxně, vydržet spolu nedokážou…   James Dougherty se zakření. „Proboha! Vždyť je to slaný!“ Právě se pokusil vypít kávu, […]
Martin Maxa žije život na hraně: Zpívající tělocvikář a jeho potíže se zákonem
Martin Maxa, kdysi úspěšný zpěvák a kytarista, nyní čelí řadě problémů se zákonem. Od traumatických zkušeností z vojny, kde nechtěně zastřelil kamaráda, až po napadení a soudní spory. Jak se okouzlující umělec dostal z vrcholu hudební kariéry na okraj zákona? Příběh o slávě, pádech a pokusech o návrat. Vojna za totality není nic hezkého. Nováčci […]
Jiří Šlitr: Odešel v náručí milenky?
Šlo o nešťastnou souhru náhod? To se dodnes neví a pravděpodobně se to již nikdo nedozví. Po odchodu geniálního hudebního skladatele Jiřího Šlitra se spekulovalo i o tom, že mu k odchodu na onen svět pomohla i mladinká dívenka, která našla v jeho bytě smrt spolu s ním.   Vystudoval práva jen proto, aby udělal radost rodičům. Jiří […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Brokolicové placičky
tisicereceptu.cz
Brokolicové placičky
Z brokolice se sýrem a pár dalšími ingrediencemi vykouzlíte velmi rychle výborné placičky, které můžete jíst také studené. Potřebujete 1 brokolici 1 malou plechovku hrášku 1 vejce 100 g tvrdé
Po Praze kubistické
epochanacestach.cz
Po Praze kubistické
Když z Paříže dorazil i k nám směr zvaný kubismus, ovlivnil nejen výtvarné a užité umění, ale dal vzniknout i něčemu jedinečnému, ve světě nevídanému. Chopili se ho totiž architekti. Tak začaly vznikat kubistické stavby, na které sice lidé zpočátku hleděli s rozpaky, dnes jsou ovšem cílem turistů z blízka i z daleka. Nejvíc těchto
Chodidla si zaslouží péči
panidomu.cz
Chodidla si zaslouží péči
Nohám a zvláště chodidlům bychom měli dopřát takovou péči, abychom si po celé jaro a léto mohli užívat lehký krok. Na teplejší období v roce měníme obuv za lehčí, a tak je namístě dopřát chodidlům pečující kúru. Jenže jaký přípravek vybrat, když je jich na trhu tolik? Je téměř jedno, jaké značce dáte přednost, mnohem
Produkce i ženy se o Šimona Bilinu přetahují
nasehvezdy.cz
Produkce i ženy se o Šimona Bilinu přetahují
Hraje, zpívá, chodí módní přehlídky – prostě o herce Šimona Bilinu (28) ze seriálu ZOO je v našem showbyznysu nebývalý zájem. Přesto nejsou tak vzdálené časy, kdy neměl ani na jídlo. Byl však natoli
Urazila jsem kolegu a on se mi krutě mstil
skutecnepribehy.cz
Urazila jsem kolegu a on se mi krutě mstil
Byli jsme s kolegy tak skvělá parta! Jenže stačilo, abych odmítla návrhy jednoho z nich, a rázem jsem měla ze života peklo. Raději jsem odešla. Po maturitě jsem nastoupila do prvního zaměstnání. Byl tam mladý kolektiv, se kterým jsem se spřátelila. Stala se z nás úžasná parta, chodili jsme na zábavy, trávili spolu víkendy. Bylo nás sedm, čtyři holky
Umyvadlo jako ozdoba koupelny
rezidenceonline.cz
Umyvadlo jako ozdoba koupelny
Prvek, který výrazně ovlivňuje vzhled a atmosféru koupelny, je jejím neopominutelným základem. Z řady typů a designů, jež jsou na trhu k dispozici, je možné vybrat nejen praktické, ale také pohledné kousky, které si nezadají s uměleckým dílem. Významní výrobci nabízejí kromě běžných kolekcí i nadstandardní umyvadla, na jejichž podobě se obvykle podílejí renomovaní designéři,
Hvězda NBA Giannis Antetokounmpo iniciátorem nových hodinek značky Breitling
iluxus.cz
Hvězda NBA Giannis Antetokounmpo iniciátorem nových hodinek značky Breitling
Švýcarský výrobce luxusních hodinek, známý pro své precizní řemeslo a inovativní design, se spojil s Giannisem Antetokounmpem, jedním z nejúspěšnějších basketbalistů současnosti. Společně představili
Bylo povinností královského lékaře kárat vládce?
historyplus.cz
Bylo povinností královského lékaře kárat vládce?
Muž v taláru pospíchá ulicemi města. Lidé, které potkává, jej uctivě zdraví. Jako by je ani nevnímal, má práce nad hlavu. Teď ho čeká medicínská přednáška na lékařské fakultě, pak bude studenty seznamovat s taji astronomie a u dvora má naplánovanou audienci… Časově i finančně náročné Vystudovat medicínu nebylo již ve středověku jen tak. Zájemce
Kdy se stala z obávaných predátorů, jeskynních medvědů, kořist předchůdců člověka?
21stoleti.cz
Kdy se stala z obávaných predátorů, jeskynních medvědů, kořist předchůdců člověka?
Jeskynní medvědi měřili přes tři metry a vážili kolem 750 kilogramů. Disponovali ostrými zuby i drápy, které pro pravěké předchůdce člověka, vybavené jen primitivními nástroji, představovaly smrtící h
Tajemství tibetské medicíny: Dokáže opravdové zázraky?
enigmaplus.cz
Tajemství tibetské medicíny: Dokáže opravdové zázraky?
Nazývá se Sowa rigpa a jde prý o nejdokonalejší léčebnou techniku. Její kořeny sahají tisíce let do minulosti a zrodila se v tajuplné zemi Tibetu. Opravdu má takovou moc, jak tvrdí někteří její zastán
Diamantová Snídaně u Tiffanyho
epochalnisvet.cz
Diamantová Snídaně u Tiffanyho
Vyhledávané první vydání slavné knihy Trumana Capota vázané oceňovanou uměleckou knihařkou Kate Holland bude k mání za 1,5 milionu dolarů. Kromě toho, že jde o vzácný sběratelský kousek, je tato kopie ozdobena téměř 30 karáty diamantů a jedním safírem. Knižní sběratelství možná zůstává trochu stranou mediální pozornosti, to ale neznamená, že nemá své highlighty
Athény: Město tradic, koupání i jídla – Evropa
nejsemsama.cz
Athény: Město tradic, koupání i jídla – Evropa
Hlavní město Řecka je fascinujícím spojením starověkých památek, bohaté historie a moderního života. Turisty z celého světa lákají svým kulturním dědictvím, architekturou i úžasnou kuchyní. Už při příjezdu do Athén vás čeká typický řecký chaos, ve kterém záhy najdete zalíbení. Spletitá síť ulic a domů, které stoupají vysoko do kopců, vypadá úchvatně. Dobrá zpráva je, že pokud nemáte příliš času, na tuhle metropoli