Průlom: Nový lék proti rakovině má fenomenální účinnost

Přidat na Seznam.cz

Přišel průlom v boji proti nejnebezpečnějšímu typu rakoviny prsu? Španělští vědci oznámili svůj nejnovější objev, píše portál As.com. Ve zprávě předložené Mezinárodním centrem pro rakovinu prsu se dočteme, že lék testovaný ve studii zvyšuje o polovinu šanci na přežití u žen, které se potýkají s metastatickou rakovinou prsu, což je jeden z nejagresivnějších typů rakoviny.

První španělské superspecializované centrum pro léčbu rakoviny prsu (IBCC) zveřejnilo zprávu o nedávném výzkumu, který by mohl znamenat průlom v boji proti jednomu z nejhorších případů rakoviny prsu. Práce, kterou vědci představili, ukazuje, že léčba HER2 pozitivního metastazujícího karcinomu lékem trastuzumab deruxtecan zpomaluje progresi onemocnění u 75,8 % pacientů během jednoho roku, přičemž v 16 % případů nádor zcela vymizí.

Studie ukazuje, že nová terapie je vysoce účinná při léčbě tohoto typu rakoviny prsu díky tomu, že lék obsahuje protilátku, která obsahuje druh skryté chemoterapie pro rakovinné buňky. Tato protilátka se váže na receptor HER2, který se nachází na membráně nádorových buněk, vstupuje do buněk a uvolňuje chemoterapii.

Španělská skupina vědců propaguje svůj nejnovější objev a tvrdí, že díky němu se počet žen, které budou schopny porazit trojitě negativní metastatickou rakovinu prsu, zvýší o polovinu. Javier Cortés, ředitel Mezinárodního centra pro léčbu rakoviny prsu v Barceloně, upozorňuje na velké přínosy nejnovějšího výzkumu, ale mírní své pocity. „Je to důležitý krok, ale k vyléčení 99 nebo 100 procent pacientů je ještě dlouhá cesta, odhaduje Cortés.

Zdroj: As.com