Eredivisie - souhrn 6. kola: Ajax rozdrtil Sittard, Alkmaar se nadále trápí

21.09.2021, 20:42, aktualizováno 23.09.2021, 22:57
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Ajaxu (© AFP)
Twente v dohrávce vloženého kola zdolalo Alkmaar, jenž zůstává v sestupovém pásmu. Ajax pokračuje v demolici soupeřů. Na půdě Sittardu nebohou Fortunu zasypal třemi góly už do přestávky. Po pauze přidal ještě další dva zásahy a upevnil si vedení v tabulce. PSV Eindhoven v závěru utrhl triumf na půdě Go Ahead Eagles, úspěšný byl rovněž Feyenoord...

FC Twente - AZ Alkmaar 3:1

23.09.2021 21:00

Góly: 1. Ricky van Wolfswinkel, 17. Daan Rots, 90+1. Dimitris Limnios - 44. Jesper Karlsson

Twente potvrdilo vzrůstající formu z poslední doby a nyní si na konto připsalo třetí výhru za sebou, tentokráte dokázalo porazit favorizovaný Alkmaar v poměru 3:1. Během úvodních sedmnácti minut skórovalo hned dvakrát a i přes snížení soupeře nakonec dosáhlo na cenné tři body. V tabulce Eredivisie se posunulo již na šesté místo s deseti body, naopak AZ je předposlední sedmnácté s pouhými třemi body na kontě.

Celek z Enschede se znovu musel obejít bez českého forvarda Václava Černého, naopak jiný český zástupce Michal Sadílek i teď nastoupil v základní sestavě a odehrál celých devadesát minut. Svěřenci trenéra Rona Janse prožili naprosto úchvatný start do zápasu a už v 1. minutě se dostali do vedení. Vynikající práci odvedl Vlap, který svou nezištnou přihrávkou našel volného Rickyho van Wolfswinkela a ten chladnokrevně zamířil přímo k pravé tyči.

Hosté se snažili okamžitě přidat a zhruba po deseti minutách měli blízko k vyrovnání, jenomže Jespera Karlssona fantasticky vychytal brankář Unnerstall. Domácí se však nenechali zaskočit a krátce po odehrané čtvrthodině zvýšili náskok, jelikož po obrovské hrubce v defenzivě AZ získal balón Daan Rots a gólmanovi Vindahlu Jensenovi nedal žádnou šanci na úspěch. Hosté se snažili bleskově odpovědět, ale Pavlidisův pokus zneškodnil Unnerstall.

Výběr vedený koučem Pascalem Jensenem zdramatizoval dohrávku 6. kola v závěru úvodního dějství, když Karlsson předvedl parádní kombinaci s Midtsjøem a po samostatné akci zakončil přímo k bližší konstrukci. Hosté podruhé rozvlnili síť asi dvacet minut po přestávce, ale trefa Pavlidise neplatila kvůli těsnému ofsajdu. AZ pak hrálo na obrovské riziko a v nastaveném čase inkasovalo definitivní třetí ránu, neboť řecký kanonýr Dimitris Limnios obdržel nahrávku od střídajícího Misidjana a bez potíží překonal Vindahla Jensena.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - Heracles Almelo 2:1

23.09.2021 18:45

Góly: 25. Michael Breij, 47. Mees Hoedemakers - 90. Sinan Bakiş

Nováček z Cambuuru utrpěl minulý víkend obrovskou porážku s Ajaxem o devět gólů, ovšem nyní ve vloženém kole prokázal psychickou odolnost a konkurenční Heracles nakonec zdolal nejtěsnějším poměrem 2:1. V tomto ligovém ročníku si tak připsal na konto již třetí vítězství a v tabulce se nachází na velmi solidním sedmém místě. Naopak výběr z Almela prohrál už potřetí a patří mu až patnáctá pozice s pouhými čtyřmi body na kontě.

Hosté přitom začali lépe a první slibnou možnost si vypracovali krátce po deseti odehraných minutách, kdy hlavičkující Knoester minul levou tyč jen o pár decimetrů. Cambuur otevřel gólový účet zápasu ve 25. minutě. Po přihrávce z levé strany se dobře zorientoval Jacobs a míč zpětné posunul na Michaela Breije, který okamžitě vypálil z dvaceti metrů a balón nádherně usměrnil do levého dolního růžku kolem marně se natahujícího brankáře Blaswicha.

Neuběhly ani další tři minuty a hosté mohli okamžitě odpovědět, ale nadějná hlavička Sierhuise pouze orazítkovala břevno. Ihned na to se ve stoprocentní pozici ocitl jeho spoluhráč Quagliata, avšak trestuhodně selhal a prostor tří tyčí minul zhruba o metr. Cambuur ve druhém poločase hrál ve větší pohodě a svůj náskok pojistil ve 47. minutě zásluhou Meese Hoedemakerse.

Třiadvacetiletý záložník dostal až příliš prostoru před hranicí pokutového území a umístěnou střelou k levé konstrukci rozvlnil síť za bezmocným Blaswichem. Heracles to ve zbývajícím průběhu zkoušel a zdramatizovat tento duel mohl krátce po odehrané hodině, jenomže rána Sinana Bakişe prosvištěla těsně nad břevnem. Kýženého gólu se dočkal až v poslední minutě základní hrací doby, kdy se prosadil právě Bakiş, nicméně alespoň na vyrovnání bylo příliš pozdě.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - SC Heerenveen 3:1

22.09.2021 21:00

Góly: 12. Guus Til, 60. Bryan Linssen, 88. Guus Til - 82. Joey Veerman

Příští soupeř pražské Slavie v základní skupině Konferenční ligy navázal na hodně nečekaný úspěch při uplynulém víkendu s PSV (4:0) a nyní si dokázal poradit s neoblíbeným Heerenveenem. Feyenoord proto dokázal zvítězit v tomto ligovém ročníku již počtvrté z pěti střetnutí a patří mu čtvrtá příčka se čtyřmi body. Heerenveen naopak nenavázal na minulé těsné vítězství se Sittardem (1:0) a po druhé porážce v sezóně je šestý s deseti body.

Rotterdamský celek vstoupil do středečního zápasu mnohem lépe a už po necelé odehrané čtvrthodině se radoval z vedení. Po akci na pravé straně převzal balón Pedersen a zpětně ho předložil na volného Guuse Tila, který vůbec na nic nečekal a z deseti metrů propálil bezmocného brankáře Muldera. První poločas žádnou další gólovou možnost nepřinesl, ovšem po změně stran přidali oba soupeři na aktivitě.

Krátce po pěti odehraných minutách druhého dějství obdržel krásný pas za defenzivu Feyenoordu Henk Veerman a vyběhnutého gólmana Bijlowa se snažil akrobaticky přehodit, ale jeho lob nakonec skončil o pár decimetrů nad horní tyčkou. Domácí favorit přidal druhou trefu po necelé hodině hry, jenomže brankaJahanbakhshe neplatila kvůli těsnému ofsajdu. Nicméně neuběhlo ani dalších šedesát sekund a domácí přeci jen zvýšili svůj náskok.

Od pravého rohu pokutového území odcentroval právě Jahanbakhsh a našel Bryana Linssena, jenž se blýskl naprosto unikátní patičkou a míč usměrnil do levého spodního rohu kolem dívajícího se Muldera. Hosté se v žádném případě nevzdali a zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem zdramatizovali tento duel. O snížení se postaral Joey Veerman, který po parádní kličce vypálil z hranice šestnáctky a náramně zavěsil do vzdálenější šibenice.

Hosté od této chvíli hráli na velké riziko, Feyenoord se mohl definitivně uklidnit v 88. minutě. O jeho třetí zásah se postaral aktivní Til a vsítil tak svůj druhý gól zápasu. Tentokráte využil parádního pasu z pravého křídla od střídajícího Aursnese a nikým neatakován hlavou rozvlnil síť.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - Sparta Rotterdam 1:1

22.09.2021 21:00

Góly: 8. Daishawn Redan - 1. Vito van Crooij

Zwolle konečně dokázalo přerušit čekání na ligovou branku i první bodový zisk, ovšem vzhledem k průběhu nebude ani s remízou 1:1 proti rotterdamské Spartě příliš spokojeno. Šňůra PEC bez vstřelené branky se zastavila na 458 minutách, avšak druhou trefu přidat nedokázalo a s jediným bodem na kontě se tak v tabulce stále nachází na poslední osmnácté pozici. Hosté naopak neprohráli potřetí za sebou a jsou jedenáctí se šesti body.

Svěřenci trenéra Henka Frasera vstoupili do tohoto středečního utkání naprosto parádně a ani ne po šedesáti odehraných sekundách se dostali do vedení. Na levém křídle totiž dostal až příliš prostoru Meijers, který svým nadýchaným pasem našel před brankou volného Vita van Crooije a ten svou prudkou hlavičkou překonal brankáře Lamproua. Domácí ale tento moment nepoložil a ani ne o sedm minut později srovnali stav.

Jejich střeleckou smůlu prolomil teprve dvacetiletý útočník Daishawn Redan, jenž využil parádní práce Nakajamy na levém křídle a po jeho zpětné přihrávce pokořil gólmana Okoyeho střelou z pěti metrů. Hosté si mohli vzít zpět ztracený náskok krátce po odehrané čtvrthodině, jenomže dělovku Smeetse brilantně zlikvidoval Lamprou. Krátce před přestávku naopak mohli otočit vývoj domácí, nicméně s ranou Kastaneera si poradil pozorný Okoye.

Druhý poločas byl nejprve v režii rotterdamského klubu, ovšem připravený Lamprou nepřipustil změnu skóre po pokusech Abelse s Emeghou. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem mohl o osudu tohoto utkání rozhodnout domácí Reijnders, ale když pálil o několik decimetrů nad horní tyčku, tak se výsledek neměnil.

Více informací k zápasu

FC Groningen - SBV Vitesse 0:1

22.09.2021 20:00

Góly: 45+2. Yann Gboho

O papírově vyrovnaném středečním duelu 6. kola nakonec rozhodla nedisciplinovanost domácího celku, jelikož Groningen hned v prvním poločase obdržel dvě červené karty a v devíti hráčích na trávníku na body nakonec nedosáhl. Vzhledem k situaci není porážka 0:1 nijak velkou katastrofou, ovšem před vlastními fanoušky rozhodně chtěl s konkurenčním Vitesse bodovat. V tabulce je až čtrnáctý s pěti body, SBV patří sedmá pozice s devíti body.

Domácí přitom v úvodní půlhodině jasně dominovali a vytvořili si několik slibných příležitostí. Krátce po odehrané čtvrthodině nejprve zahrozil Ngonge, který po vynikající individuální akci nebezpečně vystřelil, ovšem jeho pokus z hranice šestnáctky se odrazil od pravé tyče do zámezí. Vzápětí se opřel do míče také Larsen, jenomže jeho střela nebyla příliš prudká ani přesná a brankář Schubert tak s ní neměl větší potíže.

První klíčový okamžik byl k vidění zhruba deset minut před přestávkou, kdy Mike te Wierik ve středu hrací plochy zbytečně došlápl kotník protihráče a rozhodčí Lindhout mu po přezkoumání videozáznamu udělil červenou kartu. Ve druhé nastavené minutě první půle využil celek z Arnhemu početní převahy a vsítil jedinou branku zápasu, neboť se Yann Gboho po závaru v pokutovém území soupeře otočil s míčem a po zemi ho usměrnil k levé tyči.

Neuběhly ani další dvě minuty a Te Wierika následoval jeho spoluhráč Daniël Van Kaam, jenž se taktéž dopustil surové hry a Lindhout ho proto nekompromisně poslal do kabin. Po konci úvodního dějství bylo na trávníku pořádně horko a Lindhout musel řešit vyhrocenou atmosféru, pak se ale situace uklidnila. Vitesse po změně stran hlavně nechtělo udělat chybu a i přes početní výhodu žádný další gól nepřidalo. V hostujícím dresu odehrál celé utkání český obránce Tomáš Hájek.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - PSV Eindhoven 1:2

22.09.2021 18:45

Góly: 55. Iňigo Córdoba - 15. Cody Gakpo, 86. Marco van Ginkel

PSV se alespoň částečně dokázalo oklepat z minulé nečekané porážky s Feyenoordem (0:4) a tentokráte uspělo proti Go Ahead Eagles, ovšem v Deventeru se na třech bodech hodně natrápilo. S nováčkem letošního ročníku hrálo ještě necelých deset minut před koncem nerozhodně, o jeho vydřeném vítězství v poměru 2:1 nakonec rozhodl Marco van Ginkel. Hostující výběr tak zůstal na druhé pozici s patnácti body o bod za vedoucím Ajaxem.

Domácí se za svůj středeční výkon rozhodně nemusí stydět, jenže na minulý úspěch se Zwolle (1:0) nenavázali a v tabulce se nachází na dělené desáté pozici se šesti body. Svěřenci trenéra Keese van Wonderena vstoupili do utkání odvážně a úvodní větší možnost si vypracovali již po sedmi minutách hry, avšak po krásné křižné přihrávce od Cardony selhal ve vyložené možnosti jeho krajan Iñigo Córdoba a ve skluzu trestuhodně přestřelil branku.

Eindhovenský favorit se v následujících minutách stále častěji dostával k míči a do vedení šel přesně po odehrané čtvrthodině. Cody Gakpo převzal nahrávku od Zahaviho, v osobním souboji se zbavil protihráče a pak z dvanácti metrů náramně zavěsil přímo pod břevno. Neuběhly ani další dvě minuty a na opačné straně mohl okamžitě odpověď aktivní Córdoba, jenomže z bezprostřední blízkosti nechal vyniknout připraveného brankáře Drommela.

Domácí se rozhodně nevzdávali a ve 27. minutě opět zahrozili, pěkná přízemní rána Cardony z mírného úhlu však minula vzdálenější konstrukci o několik decimetrů. Go Ahead se držel své taktiky a zaslouženého vyrovnání se dočkal deset minut po přestávce. Smůlu protrhl Córdoba, který obdržel dlouhý centr od Rommense a po samostatném úniku nečekaně zavěsil z hodně ostrého úhlu přímo do bližší šibenice.

Hosté od této chvíle evidentně přidali na obrátkách, nicméně na pozornou defenzivu protivníka dlouho nemohli najít recept. Povedlo se jim to až v 86. minutě, kdy si na rohový kop Gakpa z pravé strany naskočil právě Van Ginkel a zcela sám před hranicí brankového území pokořil naprosto bezmocného gólmana Hahna. V samém závěru chtěl srovnat stav Lidberg, ale jeho nebezpečný pokus parádně zlikvidoval Drommel.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - FC Utrecht 0:3

22.09.2021 18:45

Góly: 7. Bart Ramselaar, 67. Anastasios Douvikas, 78. Bart Ramselaar

Utrecht nemohl být se svými výkony z poslední doby příliš spokojený, avšak v Nijmegenu se mu dařilo střelecky a nováčka letošního ročníku porazil po výsledku 3:0. Domácí sice nastřelili ve středečním utkání hned dvakrát brankovou konstrukci, ale za celých devadesát minut na brankáře Paese nevyzráli. NEC se v tabulce nachází na osmém místě s osmi body, Utrecht poskočil na solidní pátou příčku s jedenácti body.

Mírný favorit vstoupil do tohoto duelu přeci jen aktivněji a hned v 7. minutě se dostal do vedení. Po rohovém kopu rozehraném nakrátko převzal balón Bart Ramselaar a nádhernou ranou z dvaadvaceti metrů zamířil přímo do protější šibenice. Nijmegen byl blízko vyrovnání krátce po dvaceti odehraných minutách, ale Tavsan se po chybě hostující obrany ocitl až v příliš ostrém úhlu a jeho tečovaný pokus nakonec skončil na břevně.

Pak se až do konce úvodního dějství nic zásadního nestalo, NEC začalo druhý poločas s mnohem větším odhodláním. Po šesti odehraných minutách hlavičkoval z blízkosti Odenthal, jenže ani on neměl štěstí a orazítkoval horní tyčku. Domácí s přibývajícím časem stále více riskovali a nakonec na to doplatili. V 66. minutě pojistil náskok Utrechtu řecký forvard Anastasios Douvikas, jenž se v tomto ligovém ročníku prosadil již potřetí.

Ten po rychlém brejku obdržel kolmici od Boussaida, elegantně se otočil s balónem a ze čtrnácti metrů se krásně trefil k pravé tyči. Neuběhlo ani dalších třináct minut a osudu tohoto střetnutí definitivně rozhodl svým druhým zásahem Ramselaar, který tváří v tvář před gólmanem Branderhorstem nezaváhal a svou šajtli usměrnil do protějšího spodního růžku. V samém závěru ještě mohl navýšit vedení Mahi, ovšem jeho technickou střelu zastavilo břevno.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Willem II 1:2

21.09.2021 21:00

Góly: 90+3. Melle Meulensteen - 52. Kwasi Wriedt, 60. Mats Köhlert

Willem sice v svém úvodním zápase nové sezóny jasně prohrál, ovšem od té doby působí naprosto suverénním dojmem. Po třech výhrách a jedné remíze potvrdil vynikající formu v derby Severního Brabantska s Waalwijkem a po dvou trefách v úvodní čtvrthodině druhého dějství získal již čtvrté vítězství v sezóně. Tabulkou se proto posunul na famózní druhé místo se třinácti body. RKC naopak nevyhrálo počtvrté za sebou a je dvanácté s patnácti body.

Hosté dokázali porazit jen na úvod Alkmaar, od té doby se jejich hra přeci jen zasekla. V úterním utkání na domácí scéně sehráli se svým protivníkem vyrovnanou partii, především první poločas nic zásadního nepřinesl. Také druhá půle se zprvu nesla v opatrném duchu, ovšem celek z Tilburgu pak z ničeho nic dostal do vedení ghanský kanonýr Kwasi Okyere Wriedt, jenž se v tomto ligovém ročníku prosadil potřetí.

Po závaru v pokutovém území Waalwijku byl nejprve zablokován Saglam, sedmadvacetiletý útočník se poté nejlépe zorientoval v před brankovém prostoru a svou dorážkou nemohl minout odkrytý prostor tří tyčí. Willem zvýšil svůj náskok přesně po odehrané hodině. Tvrdou střelu Nunnelyho z pravé strany vyrazil brankář Vaessen jen k protější tyči k volnému Matsu Köhlertovi, jenž ve skluzu bez potíží trefil prázdnou branku.

Svěřenci trenéra Freda Grima pak pozorně bránili a svého protivníka k ničemu nepustili téměř až do samotného konce. RKC dokázalo snížit ve čtvrté nastavené minutě díky přesné střele Melleho Meulensteena z hranice pokutového území do levého spodního rohu, ale na další akci mu už prakticky nezbyl žádný čas.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - AFC Ajax 0:5

21.09.2021 18:45

Góly: 11. Steven Berghuis, 27. Noussair Mazraoui, 38. Dušan Tadić, 72. Mohammed Kudus, 77. Nicolás Tagliafico

Mistrovský Ajax ve vloženém kole prokázal aktuální vynikající formu a po minulé neuvěřitelném vítězství 9:0 nad Cambuurem nedal žádnou šanci ani Sittardu. V posledních třech duelech tak nastřílel úchvatných devatenáct branek a v Eredivisii se udržel na vedoucí příčce se ziskem šestnácti bodů, před druhým Willemem si vytvořil tříbodový odstup. Naopak Fortuna prohrála potřetí za sebou a se čtyřmi body na kontě se nachází až na šestnácté příčce.

AFC vstoupilo do tohoto úterního utkání opatrněji a v úvodních deseti minutách vyčkávalo, pak se ovšem bleskově dostalo do vedení. Ještě donedávna kapitán rotterdamského Feyenoordu Steven Berghuis se po sražené přihrávce Gravenbercha ocitl na levé straně a sám před brankářem Van Oschem zachoval chladnou hlavu, jelikož ho překonal přízemní střelou do protějšího spodního rohu. Jasný favorit zvýšil své vedení po necelé půlhodině hry.

Po akci na levém křídle se dobře zorientoval kanonýr Haller a zpětnou nahrávku našel před pokutovým územím volného Noussaira Mazraouiho, který pohotovou střelou z dvaceti metrů zamířil přímo k pravé tyči. Ajax se díky této trefě výrazně uklidnil a o osudu tohoto střetnutí definitivně rozhodl necelých deset minut před přestávkou, neboť se počtvrté v této ligové sezóně prosadil srbský šplímachr Dušan Tadič.

Zkušený dvaatřicetiletý útočník využil střeleného přízemní centru z levé strany v podání Blinda, před brankovým územím se elegantně otočil s balónem a usměrnil ho do sítě kolem bezmocného domácího strážce. Od tohoto okamžiku tempo hry přeci jen trochu opadlo a hosté se po změně stran už tolik netlačili na útočnou polovinu, avšak v závěrečné dvacetiminutovce přidali další dvě branky.

Nejprve se dokázal prosadit teprve jednadvacetiletý ghanský záložník Mohammed Kudus, když po rychlém brejku středem hřiště stál na konci pohledné kombinace svých spoluhráčů a zblízka nemohl minut zcela odkrytý prostor tří tyčí - 0:4. Gólový účet tohoto klání uzavřel v 77. minutě argentinský obránce Nicolás Tagliafico. Ten si parádně narazil míč s Tadičem a z bezprostřední blízkosti propálil zoufalého Van Osche.

Svěřenci trenéra Erika ten Haga se již v pátek představí proti Groningenu a budou chtít potvrdit svou dominanci, Fortuna bude mít co napravovat v Arnhemu s ambiciózním Vitesse.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax651027:116
2.PSV Eindhoven650116:815
3.Willem II64118:613
4.Feyenoord Rotterdam540114:412
5.FC Utrecht632112:411
6.FC Twente631210:710
7.SC Heerenveen63128:910
8.Cambuur Leeuwarden630311:189
9.SBV Vitesse63035:139
10.NEC Nijmegen62224:98
11.Sparta Rotterdam61326:106
 Go Ahead Eagles62046:106
13.RKC Waalwijk61239:115
14.FC Groningen61236:105
15.Heracles Almelo51135:84
16.Fortuna Sittard51135:124
17.AZ Alkmaar51046:113
18.PEC Zwolle60151:81

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
AjaxFans

Trochu mě straší rozehra noha Pasveera

Reagovat
jáá

Myslíš že pak Onana normálně nastoupí nebo půjde v zimě za pár?

Jinak doufám že si ty góly udržíme i v LM

Reagovat
Vopi11

Pokud udržíme formu, tak bychom měli skupinu vyhrát XXX

Reagovat
Bruny

Reagovat
AjaxFans

Ať táhne,když u nás nechce být.Jen mě budou mrzet ty peníze,že dostaneme kulové asi

Reagovat
jáá

Souhlas. Já ho měl fakt rád, ale ty některé výroky...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten alkmaar co se tam stalo? Jedna sezona pohary, pak malem sestup a dokolecka

Reagovat
bobis21

Normální výprodej, nic víc se nestalo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele