InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kraj přispěl Chlumu u Třeboně na nákup zdravotního střediska. Penzion se z něj nestane

Zdravotní středisko v Chlumu u Třeboně.

Zdravotní středisko v Chlumu u Třeboně.

CHLUM U TŘEBONĚ - Částka 200 milionů korun, kterou Jihočeský kraj vložil do nového Krajského investičního fondu na podporu investičních akcí v obcích, už byla letos vyčerpána. Jak informoval krajské zastupitele náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS), po vyčerpání peněz došlo ale několik žádostí, z nichž tu z Chlumu u Třeboně vyhodnotila rada kraje jako velmi naléhavou. Proto předložila na zářijovém zastupitelstvu kraje návrh na podpoření obce částkou 3,5 milionu korun. Obec Chlum u Třeboně přidá stejnou částku a obec si tak zakoupí od místní lékařky budovu zdravotního střediska.

 

Lékařka objekt koupila při malé privatizaci, a protože s praxí končí a chystá se do důchodu, rozhodla se budovu prodat. Ačkoliv měla řadu zájemců, jako první oslovila obec.

Starostka Jitka Bednářová přijela na krajské zastupitelstvo vysvětlit situaci. Nabídka od lékařky byla časově omezená, bylo tedy nutné jednat rychle. Další ze zájemců chtěl například objekt koupit pro rekreační účely a zřídit z něj penzion. Blízkost rybníka Hejtman k takovým účelům přímo vybízí. 

Obyvatelé Chlumu ale nyní v budově mají praktickou lékařku pro děti, lékařku pro dospělé, lékárnu, rehabilitaci, dříve tam býval také zubař a gynekolog, tyto ordinace jsou však nyní kvůli nedostatku lékařů prázdné. Majitelkou budovy je praktická lékařka pro dospělé, která chce odejít na odpočinek, má podle starostky Bednářové domluvenou nástupkyni. Obec má zájem na zachování a nejraději i rozšíření zdravotnických služeb. Kraj se proto rozhodl částkou 3,5 milionu korun Chlumu pomoci. Zastupitelé byli jednomyslně pro. 

Náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek sdělil, že letos bylo v Krajském investičním fondu 200 milionů korun. Kraj vyhověl třiceti žádostem z měst a obcí, prioritně těm, které měly zajištěno na svou investici vícezdrojové financování, tedy i nějakou další dotaci. Zatím bylo uzavřeno 28 smluv, protože město Lišov se žádostí o příspěvek na sportoviště odstoupilo, jelikož nedostalo dostaci z Národní sportovní agentury. Nevyplacena zůstává také podpora městu Písek na stavbu bazénu, protože zde zatím rozhoduje Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže o námitkách proti zadání výběrového řízení na zhotovitele.

Náměstek Hajdušek vzhledem k velkému zájmu obcí avizoval záměr kraje navýšit alokaci do Krajského investičního fondu pro příští rok na 300 milionů. 

 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Kraj po dlouhé době zase pracuje pro lidi! Děkujeme Pane Hejtmane!

    Vloženo 24.9.2021 11:25:24

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace