Klub českého pohraničí odhalil v sobotu na soukromém pozemku na Cínovci sochu pohraničníka. Kontroverzní památník kritizuje část vedení Ústeckého kraje

25. září 2021 15:52

Sochu pohraničníka se zbraní a psem odhalili v sobotu na soukromém pozemku na Cínovci na Teplicku členové Klubu českého pohraničí. Akce se podle oficiální pozvánky konala u příležitosti 70. výročí přijetí zákona o ochraně státních hranic. Proti kontroverznímu památníku protestovali už dřív někteří členové vedení Ústeckého kraje. Připomínají například, že za totalitního režimu zemřely při přechodu hranic téměř tři stovky lidí.

Na akci dorazily 4 desítky členů Klubu českého pohraničí a jejich příznivců, přijeli ale i odpůrci odhalení sochy, ti se snažili narušit projevy organizátorů pískotem a komentáři do megafonu. Akce skončila krátce po poledni, pak se oba tábor se rozešly. Klub českého pohraničí je ministerstvem vnitra evidován jako extremistické hnutí.

Sochu pohraničníka kritizuje část vedení Ústeckého kraje. Podle náměstka hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Řeháka sice akce proběhla na soukromém pozemku, na druhou stranu jde ale o legitimizaci toho, co se dělo za totality, včetně neúcty ke třem stovkám životů, které vyhasly při pokusu o přechod státní hranice.

Podle archívních záznamů od roku 1948 do roku 1989 hlídky pohraniční stráže zastřelily 144 lidí, dalších 95 lidí zahynulo při překonávání elektrického zařízení k ochraně hranic.

Podobný postoj k aktivitě má i vedení obce Dubí. Podle starosty Petra Pípala šlo o soukromou akci legálně zapsaného spolku na soukromém pozemku, nešlo tedy o protizákonnou činnost. Podle něj je důležité to, že není nic v rozporu se zákonem. To, že je socha na veřejném soukromém místě ale bohužel město neovlivní.

autor: Jan Beneš
Spustit audio