Mostecké moštobraní: velká akce pro rodiny s dětmi v parku Střed
Výroba jablečného moštu. Ilustrační foto
Co se chystá

Most - Další velkou akci v parku Střed v Mostě pořádá Nadace Proměny Karla Komárka, která jeho obnovu podpořila částkou 25 milionů korun. V sobotu 2. října od 14:00 začne v parku zábavný den především pro rodiny s dětmi zvaný MOSTECKÉ MOŠTBRANÍ. Na program se kromě ochutnávek jablečných a dalších nápojů a pokrmů dostaly také poutavé kulturní akce pro děti i rodiče. Náplň odpoledne rozšíří kromě jiného tematické debatní panely o budoucnosti parku či o jeho zeleni.

Patrně největší letošní akci zažije v sobotu 2. října mostecký park Střed. Nadace Proměny Karla Komárka s podporou Statutárního města Most nedlouho pořádá před zavřením parku kvůli rekonstrukci den plný jídla, pití a zábavy. Nadace sestavila program především pro děti a rodiče, nicméně své si třeba díky tematickým blokům najdou všichni lidé z Mostu a okolí.

Mostecké moštobraní propukne v parku Střed ve 14:00 hodin úvodním blokem věnovaným moštování. Zazní zajímavé informace o výrobě oblíbeného jablečného nápoje, návštěvníci dostanou možnost si vyzkoušet lisování jablek.

Další dva tematické bloky budou odpolední kulturní program podobně obohacovat. O budoucnosti parku pohovoří zástupci nadace, města a architekti, o významu zeleně pro život ve městě zase mimo jiné Michal Tarant z litvínovského Centra ekologické výchovy.

Může vás zajímat: Po obnově parku nad sportovní halou vznikne i toto podium

„Park Střed oživujeme dlouhodobě a Mostecké moštobraní představuje výbornou příležitost pozvat na jedno místo kromě odborníků také oblíbené umělce. A především místní lidi. O zábavu pro děti a rodiče se postarají umělci z divadla Toy Machine. Vystoupí dětský sbor Korálek a kouzelník Hopsík na své Halabala show,“ přiblížila program ředitelka Nadace Proměny Karla Komárka Petra Lepková Melingerová s tím, že na místě budou po celou dobu stánky s občerstvením včetně vegetariánského bistra a že bude prodávat také mošt, vytvořený speciálně pro akci a park.

Popovídejte si o proměně parku

Důležitou součástí programu budou zmíněné diskuze Mostečanů se zástupci nadace, města a architekty o chystané proměně parku a o jednotlivých prvcích. Komunikace s občany tak pokračuje i v době, kdy se projekt dostává do finále.

„Lidé se o novinky z parku Střed zajímají a mají od začátku zájem s námi mluvit nejen o budoucnosti parku, ale také o svých obavách. Architekti tak věděli, co by si lidé v parku přáli, aby do něj rádi chodili. Zároveň věděli, že navrhují park do prostředí s vyšším rizikem vandalismu. Dobře řešené a lidmi využívané prostředí tyto problémy výrazně snižuje. Jsem přesvědčen o tom, že se nám společně povedlo to nejdůležitější zachytit, a park se stane bezpečným a oblíbeným místem lidí z celého Mostu,“ uvedl primátor města Mostu Jan Paparega.

Přírodní umění i výroba loutek

Součástí programu budou také zajímavé workshopy. Jedním z nich provedou divadelníci z Toy Machine, s nimiž si děti budou moci vyzkoušet výrobu přírodních loutek. Druhý, který se ponese v duchu landartu, tedy přírodního umění, povede antropoložka Ludmila Škrabáková. Ta se zároveň coby řečnice účastní druhého diskusního bloku. Návštěvníky upoutá rovněž stánek Recykultu, na němž proběhne workshop pro rodiče s dětmi na téma „zachraň jídlo“.

Obnovu park Střed v Mostě podpořila Nadace Proměny Karla Komárka částkou 25 milionů a odbornou pomoc. Celý proces obnovy po dvouleté fázi příprav započal v roce 2018, kdy město nadační podporu obdrželo. Nadace následně uspořádala architektonickou soutěž, ve které zvítězil návrh Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana. Výsledná podoba parku bude v duchu poslání nadace odrážet potřeby místních obyvatel, kteří se do všech fází obnovy zapojili.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru