Snímek Skrytý život se věnuje životu a smrti blahoslaveného Franze Jägerstättera

Snímek Skrytý život se věnuje životu a smrti blahoslaveného Franze Jägerstättera
29. září 2021 Události Autor: Anežka Hlávková

V rámci Svatováclavských slavností - festivalu duchovního umění dnes od 19 hodin v Městské knihovně v Praze promítnou film Skrytý život, který zachycuje poslední část života blahoslaveného Franze Jägerstättera, odpůrce nacismu, jenž z důvodu svědomí odmítl nastoupit do armády a byl za to popraven.

Snímek režiséra Terrence Malicka přiblížil v dopoledním vysílání Proglasu filmový publicista Lukáš Jirsa z televize Noe: „Natočil další dílo, které se zabývá těmi nejpodstatnějšími otázkami člověka, a to z pohledu křesťanského. Tříhodinový příběh byl zfilmován na základě dopisů Franze Jägerstättera a jeho manželky, které si vyměňovali v době, kdy nejprve krátce sloužil v armádě během výcviku, pak to odmítl, skončil ve vězení. Psali si až do dne popravy. Je to opravdu velkolepý umělecký a duchovní zážitek.“ Dnešní promítání snímku Skrytý život je jediné v Česku. Uvede ho od 19 hodin Městská knihovna v Praze.

V současnosti autor Skrytého života chystá další film s křesťanskou tematikou. Ve snímku, který by se měl jmenovat Cesta větru, The Way of the Wind, a který má zachycovat epizody ze života Ježíše Krista, by měl vystupovat i český herec Karel Roden. „Režisér Terrence Malick je specifický také tím, že obrovské množství nafilmovaného materiálu velice dlouho stříhá. Nejednou se stalo, že hollywoodská hvězda, která čekala velkou roli ve filmu, je nakonec vystřižena nebo vystoupí jen v pár minutách. Takže dokud Terrence Malick neukončí svůj střih, tak nevíme, jestli Karel Roden ve snímku bude, nebo ne,“ vysvětlil specifikum umělcovy tvorby filmový publicista Lukáš Jirsa.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony