Expo 2020 zahájí dubajský vládce. S přípravami vrcholí také kuchaři a hostesky v českém pavilonu

Dubajský vládce šejch Muhammad bin Rášid Ál Maktúm ve čtvrtek večer slavnostně otevře výstavu Expo 2020. Její roční odklad způsobila pandemie koronaviru. Bohatý emirát si od akce slibuje oživení stagnující ekonomiky. Běžným návštěvníkům se Expo otevře už v pátek. Jen několik hodin na poslední přípravy má tak i osádka pavilonu České republiky.

Od stálého zpravodaje Dubaj Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expo 2020 je nová konečná stanice prodloužené linky dubajského metra. Ještě ve čtvrtek sem ale přijela souprava skoro prázdná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy na světovou výstavu Expo 2020 vrcholí. Poslechněte si reportáž Štěpána Macháčka

Dělníci v areálu výstaviště dodělávají spíše kosmetické úpravy dlažby, chodníky přelešťují čisticí stroje, a zástupce organizátorů provázejí po areálu dubajské šejchy, kteří celý nákladný projekt vymysleli a také jej financují.

Až do pátečního oficiálního otevření ale panuje na Expu 2020 mediální embargo, a tak jediným místem, kde se něco nového dozvědět a natočit, je pavilon České republiky.

Generální komisař české účasti na Expu 2020 Jiří Potužník ladí s dalšími kolegy poslední části expozice. V pátek bude první den, kdy sem přijdou skutečně první hosté.

„Expozice je hotová do té míry, že se dneska (ve čtvrtek) dodělají poslední kapotáže, ale stejně tak je tam trochu nervozity, protože Expo začíná už zítra (v pátek), ale někteří místní dodavatelé na tu skutečnost, že začínáme 1. října, úplně nereagují,“ řekl Radiožurnálu Potužník.

Voda ze vzduchu a energie ze Slunce. Expo 2020 může zavést návštěvníky i do Udržitelného města

Číst článek

Řízky i pivo

Kuchař Daniel Gorovoj chystá v kuchyni velké nerezové nádoby. „Jelikož jsme v arabské zemi, tak vepřové maso, sádlo nebo škvarky jsme museli vyřadit. Jinak česká kuchyně má své základy, které se snažíme prezentovat, ať už hovězí guláš, nebo řízek, samozřejmě kuřecí nebo telecí, potom bramboračka, gulášovka,“ vysvětluje Gorovoj.

S kuchyní sousedí výčep a jídelna s asi dvaceti stolky, která pak bude pokračovat z pavilonu do venkovní zahrádky. Roman Matula bude na Expu zahajovat jako profesionální výčepní českého piva.

„Budeme mít standardně český půllitr, český krýgl s uchem, a budeme mít i třetinky. Chceme klást důraz právě na to, že Češi čepují pivo s vysokou pěnou, a na jeden ráz, pod tu pěnu, což je ve světě samozřejmě nestandardní,“ popisuje Roman Matula. Krátce před zahájením výstavy je trochu rozmrzelý, protože ten správný výčep stále nedorazil: „Zatím uvázl v kontejneru. Snažíme se ho proclít, zatím jsme vytvořili takovéto provizorium,“ říká.

3D tisk nebo speciální fontána. V českém pavilonu na Expu 2020 autoři finišují práce na instalacích

Číst článek

V pavilonu absolvuje školení i skupina hostesek, které budou návštěvníky po otevření provázet. Jednou z nich je i Štěpánka Cínová z Litvínova.

„Všechno si procházíme, protože jsme tady vůbec poprvé. Budeme radit lidem, kteří se přijdou podívat na exponáty. Můžeme jim o tom říct nějaký krátký příběh. Hrozně jsem toužila po tom tady být a jsem ráda, že mi to vyšlo,“ říká Štěpánka, která pochází ze severočeské romské rodiny a vystudovala hotelovou školu. „Rodiče jsou na mě hrozně pyšní a jsem ráda, že můžu takhle reprezentovat romskou komunitu.“

Od páteční 10. hodiny už bude Štěpánka Cínová a další personál českého pavilonu čelit náporu prvních návštěvníků.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme