- Reklama -

Seriál Služka: Je nové komediální drama Netflixu podle skutečnosti?

Už jen pár dní a na Netflixu se objeví očekávaná minisérie Služka, kterou streamovací gigant natočil podle bestselleru Stephanie Landové.

- Reklama -

U některých seriálů se dopředu očekává velký divácký úspěch. A jedním z takových projektů je bezpochyby i blížící se novinka od Netflixu, seriálové komediální drama Služka. V hereckém obsazení se objevují zvučná jména americké televize a filmu a události seriálou jsou založeny na fungování jeho autorky Stephanie Landové.

Je Služka podle skutečného příběhu?

Ještě před uvedením seriálu se rychle roznesly zprávy o tom, že seriál je inspirován knihami Stephanie Landové. Mezi knihy, ze kterých seriál čerpá je pak i kniha autorčiných pamětí nazvaných Služka: Těžká práce, nízký plat a vůle matky přežít. Název se ale vzhledem k jeho délce rozhodl Netflix zkrátit jen na Služku.

Paměti Landové se v Americe dočkaly obrovské popularity. Kniha debutovala na třetím místě žebříčku bestsellerů The New York Times. Scénář podle knižní předlohy zpracovala Molly Smith Metzlerová. Minisérie tak pojednává o svobodné matce Alex (hraje ji Margaret Qualleyová), která spolu s dcerou utíká z násilnického vztahu.

Ta se rozhodne vzít ponižující práci. Vezme nabídku uklízet domy, aby zajistila své dítě. Doufá, že jednoho dne se díky tomu ona i dcera dočkají lepší budoucnosti. A teď to důležité: všechny události v knize i seriálu jsou inspirovány skutečným životem Landové. Ta totiž také startovala kariéru jako uklízečka.

- Reklama -

Je obdivuhodné, že se Landová jako autorka rozhodla čtenářům (a teď i divákům) přiblížit pohled na boj o holou existenci. Jen málokterý autor je schopen přiznat, že si prošel podobně složitou situací.

Landová pracovala nekonečné hodiny za málo peněz, aby sebe a své dítě udržela nad vodou. I proto se od té doby, co díky své knize získala popularitu, autorka snaží podporovat ohrožené osoby, kteří živoří na hranici chudoby.

Špatný vztah dítě nezachránilo

„V té práci jsem se vymazala ze svého já,“ vzpomíná dnes Landová na těžké životní období. „Měla jsem pocit, že na mně nezáleží.“Přesto je při pohledu zpátky za možnost i takto nicotné obživy vděčná. „Kdybych tu práci neměla, tak bych se do pár týdnů vrátila do útulku pro bezdomovce,“ svěřila se autorka seriálu Služka pro Brut Media. „Vyrůstala jsem v privilegovaném prostředí a pád na dno přišel neuvěřitelně rychle. Byla jsem ve vztahu, který jsem chtěla ukončit. Chystali jsme se jít každý svou cestou, ale já pak zjistila, že jsem těhotná. A hloupě jsem předpokládala, že se tím všechno vyřeší.“

Problémový vztah ale příchod potomka nespravil. Naopak: jako by se s dítětem za zády pro Landovou vše ještě víc zkomplikovalo. Spisovatelka vysvětlila, že když žila se svým bývalým přítelem, nesměla vůbec pracovat, protože se musela starat výhradně o jejich dceru.

Neměla žádné úspory… A tak, když se rozhodla pro odchod, musela ve své čerstvě nabité nezávislosti vyjít s minimálními prostředky. Matkou bez opory se navíc stala v roce 2008, kdy vrcholila ekonomická krize. Nakonec se ale díky své vůli dokázala nejen postavit na vlastní nohy, ale získala i slávu a peníze, takže se o budoucnost své dcery už nemusí strachovat.

- Reklama -

Něco k tématu

Nejnovější články

Brad Pitt objasnil situaci kolem „neplánovaného polibku“ s Margot Robbie

Brad Pitt se nedávno nečekaně dostal do středu pozornosti kvůli svému vášnivému polibku s Margot Robbie. Neplánovaná pusa z filmového Babylonu totiž vyvolala mnohé otázky a komentáře.

Eddie Murphy nečekaně upřímně přiznal, co pro něj znamenají kruté kritiky jeho filmů

S více než padesáti filmy v jeho repertoáru, kariérou trvající desetiletí a řadou ocenění na svém kontě, Eddie Murphy patří k nejvýznamnějším hercům své generace. A také nejkritizovanějším… Nedávno přiznal, jaký má ke kritice svých filmů postoj.

Amber Heardová u soudu tvrdila, že za její konec v Aquamanovi může Jason Momoa

Po neúspěšném soudním sporu proti Johnnymu Deppovi se Amber Heardová rozhodla jít k soudu kvůli kolegům Jasonovi Momoovi a režisérovi Jamesi Wanovi kvůli jejich chování na place při natáčení pokračování Aquamana.

Poskrvněná pověst Vince Vaugna: Při kolegově sporu se postavil na stranu rasismu

Na počátku 21. století patřil Vince Vaughn mezi nejobsazovanější hollywoodské herce, pak ale jeho kariéru nabrala nečekaný směr a rolí mu ubývalo. Jedním z důvodů, proč to tak je, může být i spor jeho černošského kolegy kvůli filmu Trable v ráji, při kterém se Vaughn nezachoval zrovna nejlépe.

Kevin Costner si filmem Vodní svět málem úplně zničil kariéru

Kevin Costner patří už léta mezi uznávané herce, ale v devadesátých letech se neúspěšným filmem téměř připravil o slušně rozjetou kariéru.

Nejapný žert v Bradavicích: Alan Rickman legendárně ztrapnil Daniela Radcliffa

Když Daniel Radcliffe propagoval svůj film "Rohy", obrátil se na skrz Reddit na fanoušky a odpověděl jim na řadu otázek . Jak se dalo čekat, nejvíc jich směřovalo na jeho účinkování ve filmech Harry Potter. Radcliffe přiznal, že se při natáčení stal obětí "pranku" od Alana Rickmana.
- Reklama -

Oblíbené články

- Reklama -