Hluboká nad Vltavou: Karlův Hrádek je originální učebnicí i učebnou pro experty, studenty archeologie i milovníky historie

01.10.2021 9:15 | Tisková zpráva

Kdyby měla zřícenina tohoto polozapomenutého a zároveň neobyčejného gotického hradu kompletní bránu, slušelo by se napsat, že své brány Karlův Hrádek otevírá všem, kdož v dobrém přicházejí a chtějí se tu dozvědět leccos zajímavého a nového o naší minulosti.

Hluboká nad Vltavou: Karlův Hrádek je originální učebnicí i učebnou pro experty, studenty archeologie i milovníky historie
Foto: Jitka Erbenová, Wikimedia Commons
Popisek: Hluboká nad Vltavou

Šestnáctého září tu vyvrcholil archeologický výzkum pro vědce, studenty i laické nadšence Dnem otevřených dveří. Odborníci i laičtí zájemci tu přímo ve vykopávkách mohli sledovat studenty archeologie z Jihočeské univerzity, kteří tu za dva týdny intenzivní práce posunuli poznání o minulosti tohoto unikátního hradu o pořádný kus dál. Září na Karlově Hrádku zkrátka patřilo milovníkům archeologie.

Roky slávy si Karlův Hrádek, skrytý na levém břehu Vltavy mezi Hlubokou a Purkarcem, prožil relativně jen krátce v polovině 14. století. Tehdy si vprostřed hlubokých lesů zvolil kamenný ostroh nad řekou král a císař Karel IV. pro své reprezentativní odpočinkové sídlo. Pevným hradem v samé blízkosti hradu Hluboká hodlal Karel nepochybně posílit pozici krále a omezit moc sousedních Vítkovců. „Karlshaus“ ale po smrti „otce vlasti“ ztratil na významu a po dvou desetiletích na výsluní další stovky let chátral a zarůstal vegetací. Zachránila ho, a tento polozapomenutý skvost probouzí do gotické krásy, až parta nadšenců ze spolku Karlův Hrádek, jehož zakladatelem je Město Hluboká nad Vltavou a předsedou hlubocký radní Jindřich Soukal.

„Karlův Hrádek jsme jako město získali v roce 2018. Našim cílem bylo hrad, opuštěný někdy kolem roku 1370, zachránit, zakonzervovat, revitalizovat a otevřít veřejnosti. Navázali jsme proto spolupráci s profesorem Rudolfem Krajícem a Archeologickým ústavem Jihočeské univerzity, pro jejíž studenty se stal přirozenou učebnicí i učebnou archeologie, s manžely Šindelářovými z mladovožické společnosti GEO.CZ, kteří mají bohaté zkušenosti z výzkumu předních českých i evropských památek moderními zobrazovacími metodami, a díky pomoci místních firem jsme zrealizovali stavební úpravy, aby se hrad stal bezpečným, bezbariérovým a přístupným pro odborný výzkum i širokou návštěvnickou veřejnost,“ říká starosta Hluboké nad Vltavou, senátor Tomáš Jirsa.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29730 lidí

„Po důkladném průzkumu jsme tu zahájili práce v dubnu 2019. Areál hradu jsme zbavili náletů, zakonzervovali zdivo a hluboký příkop překlenuli novým mostem z modřínového dřeva, takže hrad je nyní přístupný pro pěší, cyklisty i vozíčkáře. Jeho historickou hodnotu umocňují důkladné archeologické výzkumy, které ukazují na to, že původní osídlení je zřejmě mnohem starší, než se myslelo, a jeho turistický potenciál blízkost hlubocké cyklostezky, spojující Hlubokou s hradištěm Baba ze starší doby bronzové, hlubockými ferratami a Purkarcem jako centrem voroplavby na Vltavě,“ doplňuje předseda Spolku Karlův Hrádek Jindřich Soukal.

Ve spolupráci s vědci Archeologického ústavu a studenty archeologie Filozofické fakulty Jihočeské univerzity a společností GEO.CZ, se z nepravidelného šestiúhelníku o rozloze 545 čtverečních sáhů v posledních třech letech stala archeologická superstar, vydávající postupně svá tajemství. Klasické archeologické pomůcky - lopatku, škrabku a štěteček – nezbytné pro sondáže a klasické vykopávky, tu zhusta doplňují výzkumné instrumenty navýsost moderní: laserové skenování, fotogrammetrie, drony a metody hlubinné geodézie, dálkového průzkumu či 3D dokumentační technologie, vytvářející digitální kopie hradu, jež jsou i laikům čitelné skrze QR kódy.

Díky technologii, kombinující znalosti matematiků, geodetů, archeologů a památkářů, je dnes Karlův Hrádek otevřenou učebnicí archeologie pro špičkové vědce, jakými je archeolog profesor Rudolf Krajíc, geofyzik Jiří Šindelář a jejich tým, pro historika a archiváře Daniela Kováře, archeology Martina Ptáka a Ondřeje Chvojku, a především pro studenty archeologie FF JčU, kteří tu od 6. září po deset dnů odkrývali další tajemství v rámci svých odborných praxí. A samozřejmě pro širou veřejnost, která se díky chytrým mobilům a digitálním zobrazovacím metodám může podívat tam, kam lidské oko nevidí. Hluboko do historie. Z Karlova Hrádku se tak stalo nejen výzkumné a výukové středisko archeologie, ale i živý dynamický archeopark, který zpřístupňuje klasicky i nejmodernějšími metodami poznání o naší minulosti odborníkům i laikům.

„Současnou fázi výzkumu jsme tu zahajovali v roce 2018. Součástí hradního centra byla i okolní sídla a logicky jsme očekávali, že budeme zkoumat osídlení té doby, tedy čtrnáctého století. Jenomže naše výzkumy nás posouvají o staletí dál, do osídlení před vznikem hradu, a ještě do mnohem hlubší historie. Nacházíme tu zlomky keramiky, kovů, kostí či spálených dřev a to zřejmě až z období pravěku, což mění původní představy o historii osídlení této oblasti,“ vysvětloval na začátku letošní archeologické sezóny zakladatel Archeologického ústavu Jihočeské univerzity a vůdčí osobnost jihočeské archeologie profesor Rudolf Krajíc.

Na jejím konci pak mohl své předpoklady díky výborné práci mladých archeologů potvrdit a výrazně zpřesnit. Více o posledních poznatcích o Karlově Hrádku v rozhovoru s ním a archivářem Danielem Kovářem ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…