Nezávislé vyšetřování odhalilo, že boxerští funkcionáři manipulovali s výsledky při kvalifikaci a na olympijských hrách v Riu 2016

Profesor Richard McLaren, O.C., ve zprávě o první fázi nezávislého mezinárodního vyšetřování boxu potvrzuje, že vysocí boxerští funkcionáři vytvořili neformální strukturu, která podporovala manipulaci a korupci zápasů v kvalifikačním roce před olympijskými hrami v Riu v roce 2016 a na samotných olympijských hrách.

„Naše vyšetřování odhalilo, že do formální struktury Mezinárodní boxerské asociace byla vetkána stínová struktura,"/em> uvedl profesor McLaren. „Umožnilo to, aby ke konkrétním zápasům byli přiděleni rozhodčí a sudí, kteří nesli svůj díl viny a byli ochotní a svolní manipulovat s výsledky."

Komplexní studie zápasů v Riu ukazuje na řadu podezřelých zápasů, u nichž lze zpochybnit integritu bodování. Je možné, že bude nutné dále zkoumat další podezřelé zápasy, jelikož v tuto chvíli nelze učinit žádný definitivní závěr.

„Manipulace a korupce závisely na výslovné účasti klíčových pracovníků, kteří si přisvojili pravomoci, které jim oficiálně nepříslušely," řekl profesor McLaren. „Například výkonný ředitel v Riu se zmocnil pravomocí stálých komisí. Dohlížel na jmenování rozhodčích a sudích, kteří buď byli informovaní a podřizovali se manipulaci, nebo byli nekompetentní, ale chtěli si udržet práci, takže se podřídili nebo přimhouřili oči."

„Kvalifikační soutěže vedoucí k účasti v Riu v roce 2016 byly cvičištěm pro korupci a manipulaci zápasů v Riu," řekl profesor McLaren. „Nikdy se nedozvíme přesný počet zapojených funkcionářů, počet zmanipulovaných zápasů ani odměny za jejich zmanipulování."

Toto vyšetřování odhalilo řadu funkcionářů a řadu klíčových zápasů, u nichž je zpochybněna integrita bodování. Naše informace a závěry předáme disciplinární komisi AIBA k dalšímu řízení.

„Věříme, že již došlo k pokroku, ale problém byl především v lidech. Personální otázky vyžadují okamžitou pozornost," uvedl profesor McLaren. „Máme vážné obavy a domníváme se, že to, co jsme odhalili, představuje špičku ledovce. Máme před sebou ještě mnoho práce. Toto je pouze první fáze. Máme před sebou další dvě etapy. V těchto dalších fázích budeme zkoušet nové technologie, které nám pomohou zlepšit postupy výběru zápasů."

Profesora McLarena a jeho tým si v červnu 2021 najala Mezinárodní boxerská asociace (AIBA) s cílem prošetřit možné nesrovnalosti při posuzování a rozhodování zápasů během olympijských her v Riu v roce 2016. V dalších fázích bude probíhat rozsáhlé vyšetřování, jehož cílem bude zjistit možné korupční jednání, špatné hospodaření s finančními prostředky, manipulaci s výsledky voleb apod. ze strany minulých vedení AIBA a poskytnout doporučení k nápravě zjištěných problémů.

Kompletní zpráva je ke stažení zde: https://www.mclarenglobalsportsolutions.com/pdf/Boxing-Prelim-Report9-29-2021.pdf

KONTAKT: Catherine Doylová, Avenue Strategic Communications, jménem MGSS, tel.: 514-641-3266, e-mail: catherine.doyle@communicationsavenue.com

Klíčová slova Sport-Švýcarsko-box-kriminalita-McLaren Global Sports Solutions

Oblast
Evropa, EU, NATO (es)

Kategorie
Sport

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.