První derby: Jak to tehdy celé (zřejmě) bylo... | SK Slavia Praha
Více

První derby: Jak to tehdy celé (zřejmě) bylo...

První derby mezi Slavií a Spartou se odehrálo 29. března 1896 na Královské (Císařské) louce. Sestavy obou mužstev se v psané autentické podobě nedochovaly.

Krátký popis událostí najdeme v tehdejším dobovém tisku. O prvním derby referuje velmi krátce také Karel Petrů v Dějinách československé kopané (1946).

V archivu Slavie máme k dispozici krátké údaje v klubových ročenkách a ručně psaných sešitcích archivářů.

Pan Otomar Zdeněk býval vrstevníkem prvních sportujících členů SK Slavia spolupracujících s tiskem právě v těch dobách, kdy pojem sportovní novinář ještě neexistoval.

Dožil se téměř sta let a i on jednou přispěl v klubových publikacích třicátých let minulého století líčením o vůbec prvním fotbalovém derby mezi Slavií a Spartou.

„Ta vůbec první fotbalová soutěž našich dějin se jmenovala Národní zápasy mužstev kopaný míč cvičících a celá se odehrála na dnešní Císařské tehdy ještě Královské louce na březích Vltavy na okraji Smíchova. Řídícím mužem nad sportovní stránkou byl vážený propagátor pan Josef Rössler-Ořovský. Vlastnil totiž anglicky psaná pravidla. Proto bylo zavedeno, že on a oba kapitáni v nedalekém hostinci, kde se hráči převlékali a občerstvovali, bude všemi třemi odsouhlaseno, zda všechny dosažené góly v zápase splňovaly takzvanou literu zákona.

Něco podobného se Slavii přihodilo už v historicky prvním zápase s AC Praha. V zápase Slavia dala šest gólů, tak někteří opatřovatelé výsledků sdělili svým redakcím 6:0, ale ti, kteří šli ještě po zápase do hostince a vyčkali resumé těch tří důležitých mužů, potom svým redakcím sdělili definitivní výsledek 5.0.

To samé se stalo po prvním derby. Bylo vášnivé, přerušované, diváci, i když neznali pravidla, napadli rozhodčího, zasahovala dokonce jízdní i pěší policie a několik osob bylo vyvedeno. V zápase padl jeden gól a tak ti rychlí a nepřesní sdělili svým redakcím 1:0 pro Spartu. Ale v hostinci pak nad pravidly došlo ke shodě, že gólu nebylo dosaženo v souladu s předpisem ke hře a tak byl stanoven výsledek 0:0.

První dochovaná fotografie mužstva SK Slavia. Uprostřed s míčem sedí první kapitán Slavie Karel Freja. 

Proč si troufám sdělit toto tvrzení a o jaký dokument se opírám? O takzvané Daňové sdělení. „Berňák“ požadoval příjem daní z této veřejné produkce a v něm je zapsán dosažený výsledek 0:0. Žádné zápisy o utkání ryze sportovní podoby, jak známe dnes, to neexistovalo. A proto se přikláním k tomu, co do oficiálního státem předepsaného dokumentu podepsali sudí i oba kapitáni.

Z poznámek sudího Cífky, který řídil jiný zápas, ale v prvním derby zapisoval góly pro závěrečné znění, bych uvedl ještě to, že i Slavia dosáhla gólu. Ale až po hvizdu píšťalky po ukončení zápasu. Poručík Cífka, jakýsi časoměřič duelu, totiž zapískal na píšťalku ve chvíli, kdy údajně míč z kopaček slávistů mířil za brankovou čáru soupeře, ale ještě na hřišti kapitán Slavie Karel Freja vyslovil názor, že „naši“ zapískání slyšeli, ale povedenou akci si chtěli „pro potěšení“ užít. Proto se v některých novinách té doby objevil i výsledek 1:1... 

Byla to doba velkých emocí a šarvátek. Pravdu měl sám sudí dr. Rössler-Ořovský, když řekl větu, která platí i dnes: Každý tomu rozumí, ale nikdo nezná pravidla.“ 

První kapitán Slavie Karel Freja. 

Aktuálně

MATCHDAY Slovácko. Poslední výjezd, smutná výhra

21. 5. 2024
Slávisti obsadí v ročníku 2023/24 stříbrnou příčku, nic na tom nezměnila ani sobotní výhra v Uherském Hradišti. Kamery MATCHDAY poslední výjezd sezony zmapovaly.

Přijďte na otevřený trénink Walking Football

21. 5. 2024
Slavia, MČ Praha 10 a organizace Senior Fitnes pořádají a zvou na otevřený trénink Walking Footballu neboli „fotbalu v chůzi“. Bude se konat ve středu 29. května 2024 od 9:30 do 11:30 na tréninkovém hřišti v areálu SK Slavia Praha. Přihlásit se mohou nejen sousedé z „desítky“, ale také všichni slávisté a slávistky, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké to je být hráčem Slavie. Účast na akci možná od 50 let věku.

Starší žáci jasně přehráli FTA, U17 slaví mistrovský titul

21. 5. 2024
Žáci U15 a U14 předvedli proti FTA povedené výkony i s dvouciferným výsledkem. Mladší dorostenci si po výhře v Liberci pojistili mistrovský titul. Přípravky změřily síly s výběry PFS. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Další články