Dnes Pátek - jasno 20°C
Zítra Sobota - zatazeno 21°C
Pátek 10. 5. 2024
Svátek má Blažena
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
V Praze se otevírá specializované terapeutické centrum pro děti ohrožené domácím násilím
Děti se bohužel často stávají svědky domácího násilí. Foto: CSSP

V Praze se otevírá specializované terapeutické centrum pro děti ohrožené domácím násilím

Až pětinový nárůst klientů v období covidové pandemie hlásí neziskové organizace, které se zabývají domácím násilím. Takto ohroženým dětem teď nabídne služby nové pražské terapeutické centrum.

Odborníci upozorňují na paradoxní situaci, kdy stát za období protiepidemických opatření eviduje menší počet případů týraných dětí a organizace specializující se na zneužívané děti hlásí naopak citelně zvýšený zájem o své služby. 

V roce 2018 Ministerstvo práce a sociálních věcí evidovalo 2217 případů fyzického, psychického či sexuálního zneužívání dětí. O rok později pak 2221 případů a loni „pouze“ 1936 případů zneužívaných dětí. 

„Tento propad nesouvisí s tím, že by těchto dětí ubylo, ale s úplným zavření škol a zákazem volnočasových aktivit. Nejčastěji si ohrožení dítěte všimnou učitelé a vedoucí volnočasových aktivit, kteří jsou s nimi v pravidelném kontaktu, a děti se jim nebojí svěřit se svým problémem. Systém detekce ohrožených dětí přestal v době karanténních opatření fungovat,“ dodává Dana Lipová. 

Terapeutické centrum 

Individuální přístup, různé formy podpůrné terapie pro zpracování traumatických zážitků nebo možnost skupinové terapie. Nové centrum organizace Acorus v pražské Vratislavově ulici bude nabízet komplexní podporu dětem v mimořádně složité životní situaci. 

„V létě 2020 jsme s odborníky sestavili prognózu vývoje v sociální oblasti s ohledem na pandemii, a téma násilí na dětech se neustále opakovalo: jeden z největších dopadů na dítě, jeden z nejčastěji očekávaných problémů, ale také jeden z problémů, se kterými si rodina málokdy poradí sama. Proto jsme vypsali grantovou výzvu v této oblasti, nové centrum Acorusu je jedním z podpořených projektů,“ vysvětluje ředitelka Nadace Sirius Dana Lipová. 

„V organizaci Acorus pracujeme s dětmi ohroženými domácím násilím již více než dvacet let. Nyní se naše služby rozšíří a budou poskytovat takto ohroženým dětem odbornou podporu podle jejich individuálních potřeb. Kromě krizové intervence a dlouhodobé individuální terapie chceme dětem nabídnout také skupinovou terapii, tanečně pohybovou terapii a skupinovou arteterapii. Rodičům, kteří budou chtít pracovat na svém vztahu a komunikaci s dítětem, nabízíme v centru podporu prostřednictvím videotréninku interakcí,” vysvětluje Kateřina Mrzenová z organizace Acorus.

Unikátní pracoviště specializované výhradně na děti zasažené domácím násilím se rozbíhá díky podpoře Nadace Sirius, která se dlouhodobě angažuje v různých formách charitativní činnosti zaměřené na děti. 

K lepšímu záchytu dětí ohrožených domácím násilím má sloužit právě i nově otevřené terapeutické centrum. Nadace Sirius zajistí z vlastních zdrojů jeho provoz na prvních 26 měsíců. Pak by se měl začít na nákladech podle předpokladu podílet stát.  


Autor: red

Veřejnost se může zapojit do plánování proměny Hradčanského rozhraní

Včera ve 14:45

Veřejnost má možnost se zapojit do testovacího plánování, které se týká oblasti Hradčanského rozhraní.

Den dobrovolnictví a volného času v Praze 9

Včera v 11:53

Na náměstí OSN proběhne 17. května od 9 do 16 hodin akce s názvem Den dobrovolnictví a volného času v Praze 9.

Policisté jeli k zásahu, při nehodě převrátili auto

Včera v 10:27

Ve středu večer havarovali policisté na křižovatce Radlická a Pechlátova v Praze 5, když jeli k zásahu, který byl oznámen na tísňovou linku.

Na střeše hotelové restaurace ležela mrtvá žena

Včera v 10:01

Na střeše hotelové restaurace v ulici José Martího na Veleslavíně byla ve středu večer před dvaadvacátou hodinou nalezena mrtvá žena. Na hůř přístupné místo se museli záchranné složky dostal pomocí hasičského automobilového žebříku. Příčinu úmrtí se snaží zjistit kriminalisté. Jednou z variant je...

V koši na Hradčanech se našla atrapa granátu

8. května 2024 ve 13:30

Z důvodu nálezu podezřelého předmětu včera večer kolem osmnácté hodiny uzavřeli policisté část Loretánského náměstí. Informovali o tom na síti X.

Cestou necestou. Běh 13 km Prahou 13

8. května 2024 v 11:14

Běh se koná v neděli 12. května odpoledne závod se koná v Centrálním parku Stodůlky a v Přírodním parku Prokopské údolí. Trasy vedou po zpevněných i nezpevněných cestách, po loukách a pěšinách, asfaltové silnici – prostě cestou necestou.

Pražský hrad se letos zapojí do Open House Praha

8. května 2024 v 10:06

Do jubilejního 10. ročníku festivalu architektury Open House Praha se poprvé zapojí i Pražský hrad. Návštěvníci se budou moci podívat do veřejnosti běžně nepřístupné bývalé Prezidentské rezidence a Nové oranžerie od architektky Evy Jiřičné v Královské zahradě.

Dyzajn market Máj 2024

8. května 2024 v 09:30

Dyzajn market Máj se koná 18. a 19. května na Výstavišti v Holešovicích, oba dny od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma a bez bariér.

Další články
Nahoru