Z PRVNÍ RUKY: 4. – 10. října 2021

Z PRVNÍ RUKY: 4. – 10. října 2021

Vimperk – pohled ze Sklářského vrchu / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Voliči rozhodli o novém složení Poslanecké sněmovny

Český statistický úřad ukončil zpracování výsledků voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přepočtem hlasů na mandáty. Volební účast dosáhla 65,43 %, v poslaneckých lavicích zasedne historicky nejvíce žen.

Ve volbách usilovalo o přízeň voličů celkem 22 politických stran, hnutí a koalic, na jejichž kandidátních listinách bylo zapsáno 5 242 kandidátů, 3 584 mužů a 1 658 žen. Zákonnou hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny překonaly celkem čtyři volební strany, podrobné výsledky zveřejnil Český statistický úřad na webu volby.cz.

Průměrný věk zvolených poslanců a poslankyň je 49,84 let. Nejstaršímu je 77 let, nejmladšímu 27 let. Ve Sněmovně usedne 75 % mužů a 25 % žen. „Čtvrtinové zastoupení žen je rekordní. V poslaneckých lavicích usedne vůbec nejvíce žen v novodobé historii samostatné České republiky,“ upozorňuje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Voliči ve sněmovních volbách mohli využít přednostní hlasy. Nejvíce jich získali Vít Rakušan (59 792), Markéta Pekarová Adamová (49 074) a Petr Fiala (38 515).

K volbám dorazilo 65,43 % voličů. „Volební účast přesahující 65 % je vůbec nejvyšší volební účastí ve sněmovních volbách od roku 1998,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Na území ČR zaznamenali nejvyšší účast v obci Čilá na Rokycansku, kde k volbám přišlo 100 % voličů, nejméně voličů, 26,58 %, využilo volebního práva v obci Obrnice na Mostecku.

Poslední okrsek byl zpracován v sobotu ve 22.24.

V pondělí ráno výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po jejich schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

(tzčsú)


 

9. října – Výběr z médií: povinné očkování pro zdravotníky, zhodnocení vkladů i spor o bojové vozy

V českém tisku se v sobotu dočtete, že vědecká rada České lékařské komory chce zavést povinné očkování pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, kteří jsou v přímém kontaktu s pacienty, píše Mf Dnes. Vklady se už podle regionálního Deníku v některých bankách opět zhodnocují. Ačkoliv se zvýšení úrokové sazby promítlo plošně do hypoték, u spořících účtů tomu tak není. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

V Česku je již 30 center duševního zdraví. Vznikla v rámci reformy psychiatrie ministerstva zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím tří výzev z Operačního programu Zaměstnanost podpořilo vznik již 30 center duševního zdraví. Ta pomáhají propojovat sociální a zdravotní péči, kterou poskytují jak ambulantní cestou, tak v terénu. Pacientům s vážnými duševním onemocněním pomáhají zvládat jeho průběh a podporují je i při překonávání běžných životních překážek. Do roku 2030 by mělo na území Česka vzniknout takových center celkem 100.

„Služby Center duševního zdraví jsou revoluční změnou v systému péče o duševně nemocné. Ta se od klasické liší tím, že pomáhá nemocným lidem v podmínkách jejich každodenních životů, například se zajištěním bydlení nebo pracovního místa. Pacienti v domácím prostředí neztrácí kontakt s běžným životem jako je tomu, když jsou léčeni takzvaně za zdí. Díky reformě péče o duševní zdraví může již 2 500 lidí žít normální život,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který podporu centrům v roce 2017 odstartoval.

V České republice aktuálně funguje 30 center duševního zdraví. Jejich rozmístění ilustruje přehledná interaktivní mapa. Podle Národního akčního plánu pro duševní zdraví má do roku 2030 vzniknout 100 center duševního zdraví a další multidisciplinární týmy.

Ministerstvo zdravotnictví nově chystá také dotační program, který by provoz center duševního zdraví a multidisciplinárních týmů ještě více podpořil. Zatímco do teď byla centra a týmy financována rok a půl z evropských fondů, nově půjde financování za ministerstvem zdravotnictví. Zdravotní služby, které centra poskytují, jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, úhradu sociální části poskytovaných služeb má pak zajistit právě chystaný dotační program.

Pro účely hodnocení žádostí do programu byly všechny obce s rozšířenou působností v ČR vyhodnoceny podle dostupnosti stomatologické péče, která byla vypočtena na základě přepočtu objemu kontaktu pacientů na úvazek lékaře a demografických ukazatelů populace lékařů v kraji, se započtením případných obtíží pojišťovny při shánění nového lékaře pro obsazení nabízeného místa.

Podpora center je součástí strategie reformy psychiatrie. Jde o systémovou změnu, jejímž hlavním cílem je zvýšení efektivity psychiatrické péče a zejména zkvalitnění života a omezení stigmatizace lidí s duševním onemocněním. Více informací o reformě psychiatrie najdete na stránkách www.reformapsychiatrie.cz.

(tzmz)


 

Lotyšsko a Rumunsko budou nově v tmavě červené kategorii podle míry rizika nákazy. Lichtenštejnsko a Kanárské ostrovy budou zelené

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 11. října. V tmavě červené kategorii bude nově Lotyšsko a Rumunsko. Do oranžové kategorie se přesunou Azorské ostrovy, Norsko, Kypr a Lucembursko. Naopak Lichtenštejnsko a Kanárské ostrovy budou nově zelené.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Malta, PolskoLichtenštejnsko, Vatikánský městský stát a Kanárské ostrovy. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Chile, Hongkong, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Rwanda, Uruguayská východní republika nebo Tchaj-wan. 

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Andorra, Dánsko, San Marino, Švédsko, Španělsko vč. Baleárských ostrovů, Kypr, Lucembursko, Norsko, Itálie, Island, Finsko, Francie, Maďarsko, Monako, Nizozemsko a Portugalsko vč. Madeiry a Azorských ostrovů.

Při návratu ze zemí zelené, oranžové, červené a tmavě červené kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Bulharsko, Belgie, Irsko, Chorvatsko, Slovensko, Německo, Rakousko, Řecko, Švýcarsko. Pro návrat ze zemí z červené kategorie platí stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie), kam se nově přesune také Lotyšsko Rumunsko, spadají Estonsko, Litva, Slovinsko a ostatní třetí země mimo EU. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář.

Uznává se také očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví.  Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle EU covid nařízení. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Příjezd a podání žádosti o vízum je umožněný rodinným příslušníkům občanů ČR nebo ostatních členských států EU.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmž)


 

MPSV je připraveno udržet pracovní místa v autoprůmysl

Ministerstvo práce a sociálních věcí je připraveno přispět k udržení pracovních míst v automobilovém průmyslu podobně jako pomohlo zachránit přes jeden milion pracovních míst v době pandemie. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) požádá o svolání Tripartity.

„Se znepokojením sledujeme aktuální situaci v autoprůmyslu, kterou způsobil nedostatek čipů pro výrobu,“ uvedla ministryně. Připomněla, že zásadní význam automobilového průmyslu pro českou ekonomiku. a je na něm závislá spousta firem. „Automobilový průmysl je motorem naší ekonomiky. Zaměstnává velké množství lidí a je na něm závislá spousta firem. Proto budu na začátek příštího týdne požadovat svolání Tripartity,“ zdůraznila Jana Maláčová.

Omezení dodávek čipů může ohrozit i takové podniky jako je Škoda auto, a.s. Na velké automobilky je navázáno množství tuzemských dodavatelů. „Jsme v kontaktu jak se zástupci mladoboleslavské automobilky, tak se Svazem průmyslu a dopravy. Cílem je mít v případě potřeby okamžitě k dispozici veškeré dostupné nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, které pomohou ochránit pracovní místa,“ uzavírá šéfka resortu práce a sociálních věcí.

(tzmpsv)


 

Počet pacientů s psychickými problémy vloni vzrostl mezi klienty VZP o 7 %, lidí s potížemi ale může být i násobně víc

Covidový rok 2020 přinesl nárůst počtu pacientů, kteří se léčili s psychickými problémy, a to navzdory tomu, že vloni klesl počet provedených vyšetření v ordinacích psychiatrů. Mezi klienty VZP přibylo 7 % lidí, kteří se léčí s duševními chorobami, podle odborných odhadů ale psychické problémy mohla pandemie způsobit až u třetiny populace.

Náklady VZP na poskytovanou péči pro celkem 376 tis. pacientů v loňském roce činily 4,5 mld. korun. Počet vykázaných receptů na antidepresiva vrostl o 50 tisíc na celkových 1,8 milionu. VZP zpracovala tato data při příležitosti Světového dne duševního zdraví, který si připomínáme 10. října.

Počet psychiatrických pacientů rostl, přestože klesala návštěvnost ordinací specialistů, nemocnic i psychiatrických léčeben. Zejména v prvním kvartálu roku 2020 došlo k úbytku provedených ambulantních i kontrolních vyšetření těchto pacientů.

„Pro VZP je péče o duševní zdraví našich klientů stejně důležitá jako péče o somaticky nemocné pacienty. Úspěšná léčba, ale i předcházení závažných chorob vyžaduje věnovat pozornost vždy oběma těmto složkám. Nezvratitelným faktem je, že pandemie narušila psychickou pohodu řady lidí, podle odhadů se negativně podepsala na duševním zdraví až třetiny populace. Strach, izolace, obavy o zdraví své i svých blízkých vedly k nárůstu depresivních či úzkostných stavů, ale například i sebevražedných tendencí. Ne všichni ovšem vyhledali odbornou pomoc, a proto se neobjevují v oficiálních statistikách vykázané péče,“ vysvětluje náměstek pro služby klientům Ivan Duškov, proč VZP zavedla na přelomu roku speciální příspěvek na psychosociální podporu. Po nebývalém zájmu ze strany klientů se jej rozhodla zařadit mezi standardně poskytované benefity nejen pro dospělé, ale pro i děti od 7 let. Čerpat tak mohou až 5 000 Kč ročně na deset terapeutických sezení.

V roce 2020 poznamenaném pandemií covid-19 se nejvíce klientů VZP léčilo s neurotickými, stresovými a somatoformními poruchami neboli neurózami doprovázenými například vysokou mírou úzkosti.  S touto diagnózou se vloni léčilo téměř 230 tisíc klientů VZP, tj. o 8 % víc než v roce předchozím. Náklady na jejich péči byly skoro 1,5 mld. Kč. Výrazněji také stoupl počet pacientů se syndromy poruch chování a depresemi.

(tzvzp)


 

71 milionů do fotovoltaiky. Ministr Brabec schválil první projekty z Modernizačního fondu

Jen dva měsíce uběhly od spuštění prvních výzev z Modernizačního fondu určených na výstavbu fotovoltaických elektráren a 12 úspěšných žadatelů se už může pustit do realizace svých projektů. Jedná se o první schválené dotace z Modernizačního fondu, který sehraje v nadcházejících letech významnou roli v dekarbonizaci ČR.  

 „Jsem rád, že jsme tak rychle dokázali Modernizační fond rozjet a že peníze k první žadatelům jsou už na cestě. Je to jasný důkaz, že to s revoluční přeměnou energetiky myslíme vážně a že našim podnikatelům poskytneme jasnou a hmatatelnou podporu. Věřím, že do seznamu za první úspěšné žadatele se brzy přidají další z nejrůznějších oborů budoucí české energetiky,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Na aktuálně schválených dvanáct fotovoltaických elektráren dostanou žadatelé celkovou dotaci přes 71 milionů korun. Fotovoltaické panely budou vyrábět udržitelnou energii na různých místech republiky. Mezi úspěšnými žadateli je například jihočeské Zemědělské družstvo Brloh, které chce vybudovat solární elektrárnu, která bude mít 1 850 fotovoltaických panelů. Část z nich umístí na střechách svých objektů, část na svých pozemcích, které nelze zemědělsky využívat a nejsou již součástí zemědělského půdního fondu. Celkové náklady odhaduje na 21 milionů korun, dotace dosáhne více než sedmi milionů korun. Podobná elektrárna vznikne i v Lubech na Klatovsku nebo v Novosedlech na Strakonicku.

Na první rozdělené peníze mohou navázat další projekty Modernizačního fondu. „V současnosti je otevřeno sedm dotačních výzev. Kromě již zmiňovaných malých solárních elektráren do výkonu 1 MWp se podpora týká i velkých fotovoltaických elektráren. Další dvě výzvy podporují přechod tepláren na čistší energii, o peníze je možné žádat i v dalších třech výzvách na modernizaci technologií a zdrojů ve výrobním nebo zpracovatelském průmyslu, a to u malých i velkých projektů,“ shrnuje současnou nabídku Modernizačního fondu ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. Celkem je v aktuálních výzvách připraveno 18,3 miliardy korun.
Schválené projekty z Modernizačního fondu

(tzmžp)


 

K růstu maloobchodních tržeb přispěl nejvíce internetový prodej a prodej výrobků pro domácnost

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v srpnu zvýšily reálně o 4,1 %, bez očištění o 5,1 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 0,3 %.

„Tržby v maloobchodě v srpnu vzrostly meziročně o 5,1 %, po vyloučení vlivu rozdílného počtu pracovních dnů o 4,1 %. Pokračoval tak rostoucí trend tržeb započatý v březnu tohoto roku. Maloobchodní prodejny v srpnu nebyly omezeny opatřeními proti pandemii ani v letošním ani v loňském roce,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

„Spotřebitelé nakupovali více nepotravinářského zboží, naopak tržby za potraviny se snížily. Nejvíce rostly tržby internetovým obchodům, o více než 20 %, dvouciferný růst zaznamenaly také prodejny s výrobky pro domácnost, v tom zejména prodejny se stavebními materiály,“ dodává Marie Boušková.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-srpen-2021.

(tzčsú)


 

8. října – Výběr z médií: komerční paleontologie, dražší zájezdy do zahraničí a konec očkovacího centra na Chodově

V českém tisku se v pátek dočtete, že chodovské očkovací centrum na konci října končí. Píše o tom deník Právo. Regionální Deník se věnuje fenoménu komerční paleontologie. Zkameněliny je možné si odvést skoro z celé Evropy. Deník E15 informuje, že zájezdy do zahraničí nejspíš příští rok zdraží. Většině cestovních kanceláří vyprší pojištění proti úpadku. Více najdete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Srpnová obchodní bilance skončila deficitem

Podle předběžných údajů skončila v srpnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 28,1 mld. Kč, což byl meziročně o 35,6 mld. Kč horší výsledek.

„Zahraniční obchod se zbožím byl v srpnu ovlivněn prázdninovým režimem v automobilovém průmyslu, což se mimo jiné projevilo poklesem vývozu motorových vozidel. K negativní obchodní bilanci přispěl také výrazný růst cen fosilních paliv,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-srpen-2021.

(tzčsú)


 

Stavební produkce se mírně zvýšila

Stavební produkce v srpnu reálně meziročně vzrostla o 1,2 %. Meziměsíčně byla vyšší o 0,1 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 7,6 % stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 31,4 %. Meziročně bylo zahájeno o 40,2 % bytů více. Dokončeno bylo o 27,6 % bytů méně.

„V srpnu se růst ve stavebnictví obnovil, produkce mírně vzrostla jak meziročně, tak meziměsíčně. Ovšem vzhledem k poměrně nízkým srovnávacím základnám to není očekávané nastartování tempa. Meziroční indexy stavební produkce tlumí také zrychlující navyšování cen stavebních prací i materiálů,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

Stavební produkce1 v srpnu 2021 byla reálně meziměsíčně vyšší o 0,1 %. Meziročně vzrostla o 1,2 %. Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 0,8 % (příspěvek +0,6 procentního bodu). Produkce inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 2,1 % (příspěvek +0,6 p. b.).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 ve stavebnictví se v srpnu 2021 meziročně snížil o 1,1 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v srpnu 2021 meziročně vzrostla o 7,8 %.

Stavební úřady v srpnu 2021 vydaly 8 184 stavebních povolení, meziročně o 7,6 % více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 40,8 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 vzrostla o 31,4 %. „Orientační hodnota stavebních povolení vzrostla o třetinu zejména v nové bytové výstavbě a na změnách inženýrských staveb, kde bylo povoleno několik staveb nad miliardu Kč. Povolení velkých staveb mělo dopad také do zahájených bytů, jejichž počet byl nejvyšší za posledních 13 let,“ doplňuje Silvie Lukavcová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

Počet zahájených bytů v srpnu 2021 meziročně vzrostl o 40,2 % a dosáhl hodnoty 4 503 bytů. V rodinných domech došlo k růstu počtu bytů o 17,2 %. V bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o 140,9 %.

Počet dokončených bytů v srpnu 2021 meziročně klesl o 27,6 % a činil 2 179 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu o 6,2 %, v bytových domech počet dokončených bytů klesl o 47,3 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v červenci 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 3,8 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 4,7 % a inženýrské stavitelství vzrostlo o 0,8 %. Údaje za srpen 2021 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 19. 10. 2021.

(tzčsú)


 

Produkci v průmyslu ovlivnily odstávky a dovolené

Průmyslová produkce v srpnu reálně meziročně klesla o 1,4 %. Meziměsíčně byla nižší o 3,2 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 3,5 %.

Průmyslová produkce1 v srpnu 2021 byla reálně meziměsíčně nižší o 3,2 %. Meziročně klesla o 1,4 %. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -5,1 procentního bodu, pokles o 28,4 %), výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -0,7 p. b., pokles o 6,6 %) a zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (příspěvek -0,5 p. b., pokles o 19,8 %). Průmyslová produkce nejvíce vzrostla v odvětvích výroba strojů a zařízení (příspěvek +0,8 p. b., růst o 11,3 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +0,6 p. b., růst o 6,0 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,5 p. b., růst o 7,1 %).

„Pokles průmyslové produkce v srpnu byl ovlivněn zejména neplánovaně prodlouženými dovolenými v automobilovém průmyslu a plánovanými odstávkami v energetice. Ve většině průmyslových odvětví produkce meziročně naopak vzrostla. V kumulaci obou prázdninových měsíců průmyslová produkce meziročně vzrostla o téměř 3 %,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách1 v srpnu 2021 meziročně vzrostly o 5,4 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 4,4 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 6,5 %.

Hodnota nových zakázek1 v srpnu 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 3,5 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 3,2 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 4,3 %. K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla odvětví výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek +2,2 p. b., růst o 41,3 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +2,0 p. b., růst o 16,0 %) a výroba strojů a zařízení (příspěvek +1,9 p. b., růst o 18,7 %). Nové zakázky klesly pouze v odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -8,4 p. b., pokles o 20,4 %).

„Za růstem nových průmyslových zakázek se skrývá zejména růst cen, ne objemu samotného. Markantní je to zejména v odvětvích souvisejících se zpracováním kovů. Výrazně propadly zakázky v automobilovém průmyslu. Klesla i zahraniční poptávka po oděvech,“ doplňuje Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 v průmyslu se v srpnu 2021 meziročně snížil o 0,2 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v srpnu 2021 meziročně vzrostla o 6,9 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v červenci 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 8,3 %, český průmysl vzrostl o 6,8 %. Největší meziroční růst zaznamenala Belgie a Irsko; německý průmysl vzrostl o 6,2 %. Naopak produkce portugalského průmyslu meziročně klesla o 0,1 % Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za srpen 2021 dne 13. 10. 2021.

(tzčsú)


 

7. října – Výběr z médií: rekordní zájem o rekvalifikace, tvrdší tresty za pytlačení i návrat daňových kontrolorů

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že zájem o rekvalifikační kurzy je rekordní. Rekvalifikací na úřadech práce prošly v první polovině letošního roku téměř čtyři tisíce lidí, píše deník Právo. Za pytlačení podle Mf Dnes nově hrozí tvrdší tresty. Ministerstvo zemědělství totiž po jedenácti letech upravilo sazebník, který finančně ohodnocuje jednotlivé druhy zvěře i ryb. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Spořitelna nabízí jako první online půjčku pro klienty konkurence za využit BankID

Česká spořitelna díky bankovní identitě zjednodušuje sjednávání spotřebitelské půjčky i pro klienty jiných bank. Při žádosti o půjčku není potřeba scanovat osobní doklady a vyplňovat řadu údajů, stačí se jednoduše pomocí BankID ověřit u své banky.

Celá žádost a schválení půjčky probíhá digitálně na pár kliků přímo v bankovnictví George. Spořitelna tak rozšiřuje nabídku svých služeb, které klientům nabízí za využití BankID. Nedávno díky BankID zjednodušila založení účtu on-line nebo umožnila uzavřít doplňkové penzijní spoření.

„Sjednat si půjčku výhradně digitální cestou, aniž by musel klient kamkoliv chodit, nabízíme již déle než rok. Odteď už při žádosti o úvěr není potřeba cokoliv fotit a opisovat, díky bankovní identitě se proces sjednání ještě více zjednoduší,” říká Lukáš Kulhavý, šéf tribu nezajištěných úvěrů v České spořitelně a dodává: „V současnosti si již u nás klienti zřídí každou čtvrtou půjčku plně digitálně bez nutnosti chodit na pobočku. Stále nicméně platí, že více než polovinu ze všech půjček si u nás klienti začnou sjednávat v on-line prostředí, ale dokončí ji po telefonu či osobně na pobočce,” dodává Lukáš Kulhavý.

O půjčku pomocí BankID mohou žádat klienti bank, které bankovní identitu nabízí. V tuto chvíli se jedná o Komerční banku, ČSOB, AirBank, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank nebo mBank.

(tzspoř)


 

Spořitelna spustila online reklamaci plateb v mobilní aplikaci George. Díky využití robota vyřídí reklamaci do 48 hodin

Česká spořitelna měsíčně eviduje v průměru okolo 2500 reklamací, které se týkají plateb kartou. Jen od ledna do konce srpna letošního roku Spořitelna evidovala reklamace na 57 tisíc kartových transakcí v celkovém objemu 89 milionů korun.

Banka proto nyní klientům nově umožňuje reklamovat platební transakci přímo v mobilní aplikaci George na pár kliknutí. Zapojením robota, který část reklamací řeší automaticky, dokáže Spořitelna většinu reklamaci vyřešit do 48 hodin, a to včetně víkendů.

Klienti především reklamují fakt, že jim e-shop nedodal zaplacené zboží, nebo ho dodal ve špatné kvalitě, stejně tak patří mezi hlavní důvody reklamace platby kartou, o nichž se klient domnívá, že je neprováděl. Zatímco v případě nedodání zboží je většina reklamací uznána a klientům je platba za zboží vrácena do 48 hodin na základě služby chargeback, v případě reklamace plateb se často jedná o tzv. domácí zneužití karty, kdy například děti nebo partner nakoupí zboží bez vědomí klienta obvykle skrze eshopy, na nichž má klient automaticky uloženou platební kartu a které nevyžadují dvoufaktorové ověření platby.

V loňském roce se bance podařilo více než polovinu stížností uzavřít do druhého dne. Buď je uznána a do 48 hodin je klientovi vrácena částka zpět na účet nebo zamítnuta. Od ledna do konce srpna letošního roku Spořitelna evidovala reklamace na 57 tisíc kartových transakcí v celkovém objemu 89 milionů korun. Více než 50 % těchto reklamací bylo vyřešeno do 48 hodin.

Celkem Spořitelna v loňském roce klientům vrátila platby v objemu za více než 60 milionů korun, přičemž klient je vždy o výsledku reklamace informován e-mailem nebo telefonicky. Reklamace dosud klienti podávali prostřednictvím emailu, na pobočce nebo skrze telefonát na klientské centrum. Ze všech podaných stížností se více než polovinu daří úspěšně vyřešit. Nově při vyřizování stížností pomáhá Spořitelně robot, který dokáže vyřídit až pětinu stížností zcela automaticky.

„Díky tomu, že lze nově reklamace kartových transakcí zadat přímo v bankovní aplikaci George, je celý proces podání stížnosti výrazně jednodušší a rychlejší. Klienti nemusí nikam volat, chodit na pobočku a sepisovat reklamační formulář. Nově umíme z mobilu klientům pomoci s reklamací platby kartou v situacích, kdy si není vědom toho, že by platbu kartou provedl nebo má potíže se domluvit s obchodníkem na dodání zboží, které si u něj objednal a zaplatil kartou. Do budoucna chceme přidat i možnost řešit reklamace za vícenásobné platby u jednoho obchodníka,” říká Jan Hailich, šéf platebních řešení v České spořitelně.

„Pokud by klienti měli jakékoliv podezření, že došlo ke zneužití jejich platební karty a mohla by se na jejich účtu objevit další transakce, kterou nezadali, doporučujeme kartu vždy zablokovat a obrátit se na banku. V mobilním Georgi si mohou klienti ihned nechat vytvořit úplně novou virtuální kartu, se kterou lze ihned začít platit u obchodníků i na internetu,” doplnil Jan Hailich.

Jak postupovat při reklamaci zboží zakoupeného na internetu, pokud zásilka dorazila neúplná nebo rozbitá, obchodník vám zaslal padělek, případně vám neposlal vůbec nic?

  • · Spojte se s obchodníkem a upozorněte ho na vzniklý problém. Prověření a zavedení obchodníci vaši reklamaci prozkoumají a sami s vámi vyřeší vrácení peněz či výměnu zboží.
  • · Pokud obchodník odmítne vaši reklamaci řešit nebo vůbec nereaguje, podejte ji v České spořitelně. Pomůžeme vám.
  • · Výsledkem uznané reklamace bude to, že obchodník začne vzniklou situaci řešit a dodrží podmínky vašeho nákupu, nebo vám vrátíme peníze na účet.

Více informací o reklamacích plateb kartou

(tzspoř)


 

Zájemcům o lidovou kulturu nabídne Krajský úřad Jihočeského kraje další zajímavou výstavu

Výstava “Jihočeské folklorní sdružení a partnerský rozvoj lidových tradic” má za cíl přiblížit zájemcům o lidovou kulturu nejen činnost Jihočeského folklorního sdružení, ale i partnerů z Vysočiny a Rakouska v kontextu přeshraniční spolupráce a aktuálního projektu Lidová kultura / Volkskultur AT-CZ.

Na projektu spolupracuje Jihočeské folklorní sdružení s Krajem Vysočina, Muzeem Vysočiny Třebíč, Volkskultur Niederösterreich, Marktgemeinde Gutau, Verein Färbermuseum Gutau. Strategickým partnerem je Jihočeský kraj.

Jihočeské folklorní sdružení (JFoS) je dobrovolnou zájmově-společenskou organizací sdružující dětské a dospělé folklorní soubory i přátele folkloru s posláním přispívat k ochraně, tvůrčímu rozvíjení a popularizaci folkloru a lidové kultury, zejména oblasti jižních Čech.  Jižní Čechy nabízejí vedle přírodních, historických a kulturních památek také živoucí místní folklor, jenž udržuje jedinečné lidové kroje, písně, tance a zvyky. Folklorní soubory našeho sdružení rozvíjejí a uvádějí do života toto kulturní dědictví, které prezentují při svých vystoupeních na různých přehlídkách a festivalech.

Důležitou součástí činnosti sdružení je pořádání lidových slavností a festivalů, kterých se zúčastňuje velké množství jihočeských souborů, ale mají zde možnost vystoupit soubory jiných etnografických oblastí České republiky nebo zahraničí. Sdružuje cca 800 aktivních zpěváků, tanečníků a muzikantů ve 27 členských dětských a dospělých folklorních souborech. Reprezentuje folklorní aktivity ze všech národopisných oblastí Jihočeského kraje.

JFoS bylo založeno v roce 2001a právě na půdě Krajského úřadu Jihočeského kraje proběhlo první ustanovující jednání.

Výstavu můžete navštívit v pracovní dny od 4. 10. 2021 do 29. 10. 2021 Po, St 8 – 17 h /Út, Čt. 8 – 16. h / Pá 8 – 14 h.

(tzjč)


 

Náměstek Krák předal osvědčení o absolutoriu studentům univerzity třetího věku

Náměstek hejtmana Jihočeského kraje Antonín Krák dnes odpoledne předal 24 studentům jejich osvědčení o absolutoriu.

Jednalo se o studenty univerzity 3. věku, Provozně ekonomické fakulty, České zemědělské univerzity Praha. Všichni absolventi jsou Jihočeši a všichni zdárně ukončili šestisemestrové studium. Náměstek Krák ocenil jejich aktivní zapojení a dodal: „Je mi velkou ctí vám dnes předat vaše osvědčení o absolutoriu. Studovat lze v každém věku a vy jste toho důkazem. Jste příkladem pro mladé i pro mě osobně. Srdečně vám blahopřeji.

Česká zemědělská univerzita v Praze nabízí seniorům prostřednictvím Univerzity třetího věku možnost aktivně trávit svůj volný čas, osvěžit si znalosti a doplnit je novými poznatky nebo si pohovořit s předními odborníky na různá témata. Nabídka přednáškových cyklů na Provozně ekonomické fakulty pokrývá potřebu informovanosti posluchačů v celé oblasti politiky, managementu, marketingu či lidských zdrojů z pohledu ČR a EU.

(tzjč)


 

Mezinárodní konference „Společně k moderní obci“  symbolicky uzavřela jihočeské předsednictví ERDV

Mezinárodní konferencí s názvem „Společně k moderní obci“ skončilo předsednictví Jihočeského kraje v rámci sdružení Evropského regionu Dunaj-Vltava (ERDV).

Konference proběhla ve středu 6. října a stejně, jako celé jihočeské předsednictví, ji poznamenala koronavirová pandemie. Z bezpečnostních důvodů byla opět formou videokonference a zapojilo se do ní x účastníků. Všichni se během jejího konání shodli na tom, že ani ztížené podmínky Jihočechy neodradily a podařilo se zrealizovat mnoho zdařilých projektů, které přispěly k rozvoji všech členských regionů.

Předsednictví Jihočeského kraje probíhalo od června 2020 do červa 2021, poznamenala ho proto citelně koronavirová pandemie. I přes to, že prakticky nebylo možno se osobně potkávat a vyměňovat si zkušenosti, podařilo se mnoho zdařilých projektů, které mohou posloužit starostům všech obcí z obou stran hranice jako inspirace. Třeba v oblasti digitalizace služeb pro občany,“ nastínil náměstek hejtmana pro oblast venkova Pavel Hroch a jako konkrétní příklad iniciativy Jihočeského kraje v rámci předsednictví ERDV uvedl volbu Vesnice roku ERDV 2020. „Vítězem se stala obec Groβschönau, která je proslulá zejména svými projekty zaměřenými na využití solární energie a my si od nich rádi vezmeme inspiraci. Ale ani naše obce nezůstávají se svými projekty pozadu. Obec Strmilov třeba zaujala projektem na informování občanů a obec Chlumany je průkopníkem v oblasti regionálních trhů, do kterých se zapojují místní občané,“ dodal náměstek hejtmana Hroch, podle něhož byla v rámci volby Vesnice roku ERDV 2020 oceněna i jihočeská obec Borová Lada. A to za komplexní opatření k zamezení odchodu mladých lidí z oblasti nacházející se v národním parku.


  • Evropský region Dunaj – Vltava je trilaterální pracovní společenství, které bylo založeno 30. června 2012. Skládá se ze sedmi partnerských regionů – Horní Rakousko, dolnorakouský Mostviertel a Waldviertel, Dolní Bavorsko, Horní Falc, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj a Kraj Vysočina. Jejich společným cílem je významně přispět k dalšímu rozvoji celého území a realizaci evropské myšlenky. Stěžejními tématy jsou průmysl, zdravotnictví a cestovní ruch.  Zde experti všech sedmi regionů pracují v rámci strategie ERDV na tom, aby prostřednictvím svých znalostí a kontaktů konkrétní opatření všemožně podpořili. Předsednictví přebírá po Jihočeském kraji Horní Falc. 

(tzjč)


 

Ve 2. čtvrtletí 2021 zajistila ČOI padělky v hodnotě za více než 7,5 milionu korun

Česká obchodní inspekce ve 2. čtvrtletí tohoto roku kontrolovala nabídku, prodej a skladování výrobků, která porušují některá práva duševního vlastnictví. Celkem provedla 137 kontrol a u 30 z nich zajistila 2 507 kusů padělků v hodnotě originálů 7 667 227 korun. Nejčastěji se jednalo o textil a hračky značek Adidas, Nike, Tommy Hilfinger, Gucci a PokémonWizards.

Česká obchodní inspekce v období od 1. dubna do 30. června 2021 kontrolovala dodržování zákazu nabídky za účelem prodeje, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví nebo neoprávněného užívání označení chráněného podle zvláštního právního předpisu, uvedeného v § 8 zák. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

ČOI provedla celkem 137 kontrol a u 30 z nich zaznamenala nabízení, prodej a skladování padělaného zboží, což v procentuálním vyjádření představuje 21,9 %. Celkově pak bylo porušení právních předpisů zjištěno v 87 případech (63,5 %).

Vzhledem k probíhající pandemii COVID-19 byl omezen provoz tržnic a tržišť, kde je výskyt falzifikátů zjišťován nejčastěji. Padělané zboží se také často objevuje i v kamenných provozovnách nebo probíhá formou internetového prodeje, kdy v tomto období inspektoři ČOI zjistili 6 případů nabídky a prodej padělků prodávaných právě přes e-shop.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce zajistila ve 2. čtvrtletí 2021 mimo dosah kontrolovaných osob celkem 2 507 kusů padělků v hodnotě vyčíslené v cenách originálu ve výši 7 667 227 Kč. Zajištěné výrobky byly v souladu s ustanovením § 7b zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, uloženy mimo dosah kontrolované osoby. Výrobky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, u kterých bude pravomocně rozhodnuto o jejich propadnutí anebo zabrání, budou následně zničeny nebo využity k humanitárním účelům.

Na základě zjištěných porušení právních předpisů bylo v tomto období pravomocně uloženo celkem 96 pokut v hodnotě 1 995 000 Kč.

(tzčoi)


 

6. října – Výběr z médií: ubydou menší dodavatelé energií, pracovníci z ciziny i nákup realit v emirátech

V českém tisku se ve středu dočtete, že po zimě nejspíš ubyde menších dodavatelů energií. Cena elektřiny pro první čtvrtletí příštího roku vzrostla na historické maximum, píše deník E15. Každý rok až 35 tisíc pracovníků z ciziny může Česko potřebovat v budoucích letech pro zajištění dostatečné pracovní síly. Lidovým novinám to řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Antivirus podpořil přes milion pracovních míst, pomohl více než třetině zaměstnanců soukromých firem

Program Antivirus zachraňoval pracovní místa v době, kdy byla nejvíce ohrožená. Podařilo se tak zažehnat zemětřesení na trhu práce, a díky tomu se místo boje s vysokou nezaměstnaností můžeme nyní věnovat rozvoji ekonomiky. Celkem se prostřednictvím Antiviru podařilo podpořit 1 073 133 zaměstnanců, přičemž každému z nich byla díky MPSV vyplacena náhrada mzdy v průměru za více než 4 měsíce. Program přispěl k udržení pracovních míst pro 37 % zaměstnanců pracujících v soukromé sféře. To vše vyplývá ze souhrnných dat programu Antivirus.

„Potvrdilo se, že antivirus byl nejúspěšnějším vládním programem z těch, které zasáhly do boje s koronavirovou pandemií. Jeho hlavním cílem byla ochrana před vysokou nezaměstnaností. Díky rychlé podpoře se podařilo vstřebat negativní ekonomický šok. Firmy se vyhnuly tomu, aby pod ekonomickým tlakem propouštěly ty lidi, které by po uvolnění ekonomiky musely zase složitě nabírat,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Za jediný měsíc od prvního potvrzeného případu onemocnění COVID-19 na území ČR (1. 3. 2020) se podařilo připravit plošnou a účinnou podporu zaměstnanosti včetně technického zabezpečení a webové aplikace pro přijímání žádostí. A to i přesto, že v Česku neexistoval precedent k programu částečné zaměstnanosti a takto masivní podpory v oblasti zaměstnanosti. „Šlo o prevenci sociálních dopadů pandemie. Podařilo se zachovat vazby mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, jejichž zpřetrhání by mělo dlouhodobé katastrofické dopady na hospodářský vývoj,“ uvedla Jana Maláčová. Ta dodává, že pokud by Program Antivirus nebyl, tak by podíl nezaměstnaných mohl klidně násobně vzrůst. „Cíl ochrany pracujících se podařilo splnit. Nyní je v Česku nejnižší míra nezaměstnanosti ze států EU. V srpnu činila u nás podle EUROSTATU 3 procenta, zatímco evropský průměr je 6,7 procenta,“ upřesňuje ministryně.

Univerzálnost programu umožňovala pružně reagovat na potřeby firem z různých odvětví a díky průběžnému vyplácení podpory, administrativní jednoduchosti i online komunikaci se pomoc dostávala firmám včas. Od poloviny března 2020 byla vyplacena celková podpora ve výši 50 mld. Kč, z toho 11 mld. Kč v programu Antivirus A, 18 mld. Kč v režimu Antivirus B a 21 mld. v režimu Antivirus A+. Největší pomoc směřovala do sektorů obchodu (23 %), pohostinství a ubytování (20 %) a zpracovatelského průmyslu (17 %). MPSV pomohlo vyplatit téměř 4,5 milionu náhrad mezd. Program přitom dokázal reagovat na průběh pandemie. „Podpora se zvyšovala při uzavírání ekonomiky a klesala při jejím otevírání. Antivirus pomáhal tehdy, kdy to bylo nejvíc potřeba,“ zdůrazňuje ještě Jana Maláčová.

Více než 22 % podpořených zaměstnanců patřilo kvůli svému věku do skupiny zaměstnanců ohrožených nezaměstnaností, tedy pracující ve věku mezi 18 a 24 lety a mezi 55 a 64 lety. Těmto skupinám v krizových obdobích více hrozí ztráta zaměstnání a následně dlouhotrvající nezaměstnanost.

Kompletní analýzu Programu Antivirus najdete na tomto odkazu: https://www.mpsv.cz/documents/20142/2061970/Anal%C3%BDza+Antiviru.pdf/

(tzmpsv)


 

Jihočeský kraj uspořádá 21. října první dopravní soutěž pro středoškoláky

 

Ve čtvrtek 21. října od 8:45 hod. se uskuteční na dopravním hřišti a v prostorách Ústředního automotoklubu v Českých Budějovicích Dopravní soutěž Jihočeského kraje 2021 pro střední školy.

Podobná soutěž pro věkovou kategorii 15 – 19 let zde dlouhá léta chyběla. Soutěžit budou předem přihlášená tříčlenná družstva, jež budou reprezentovat školy, které mají sídlo v našem kraji.

Družstva budou usilovat o co nejlepší umístění v následujících disciplínách: jízda zručnosti na malém motocyklu, jízdním kole a koloběžce, test z pravidel silničního provozu a technika (povinná výbava vozidel a jezdců na nich).

Na organizačním zajištění akce se společně podílí Jihočeský kraj – Krajský úřad, krajské pracoviště BESIP Ministerstva dopravy, Magistrát města České Budějovice, Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje, Územní odbor České Budějovice, Profiautoškola ÚAMK, Automotoklub České Budějovice a VOŠ a SPŠ automobilní a technická v Českých Budějovicích. Ceny pro nejlepší do soutěže věnují Jihočeský kraj a ÚAMK České Budějovice.

Podrobnější informace naleznete na facebookové stránce BESIP Jihočeský kraj.

(tzjč)


 

Novým ředitelem Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí je Robin Maialeh

Ředitelem Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí (VÚPSV) je od začátku letošního října Robin Maialeh. V čele instituce, jejíž tradice sahá až do roku 1919, je nyní odborník se zkušenostmi z řady českých i zahraničních univerzit.

„Podařilo se vybrat osobnost s praxí v odborných institucích, který může výzkumný ústav posunout na novou úroveň. Data z VÚPSV využíváme především pro analýzy trhu práce nebo při nastavení prevence a řešení sociálních problémů,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Robin Maialeh

Inženýrský titul získal na Provozně ekonomické fakultě ČZU, doktorát pak na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze. V zahraniční absolvoval studijní a vědecko-výzkumné stáže na Princeton University, UC Berkeley či Bern University of Applied Sciences. Své akademické působení spojil především s pražskými univerzitami, konkrétně s VŠE, ČVUT, VŠCHT a Unicorn University. Na posledně jmenované vysoké škole zastával pozici prorektora pro kontrolu kvality. Mimo akademickou půdu působil jako projektový manažer a seniorní analytik v soukromém sektoru. Je autorem odborných knih a článků v oblastech ekonomické nerovnosti, politické ekonomie a vědecké metodologie.

Výzkumný ústav práce a sociálních věcí

Historie ústavu sahá až do začátku minulého století, kdy bylo založeno první výzkumné pracoviště v resortu práce a sociálních věcí – Sociální ústav Československé republiky (1919). Výzkumná činnost dnešního VÚPSV vychází z těchto tradic a je inspirována i aktivitami příbuzných ústavů a výzkumných center v evropských zemích. Právní forma Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí se od 1. ledna 2007 změnila ze státní příspěvkové organizace na veřejnou výzkumnou instituci.

Hlavní náplní ústavu je aplikovaný výzkum v oblasti práce a sociálních věcí na regionální, celostátní i mezinárodní úrovni, formulovaný podle aktuálních potřeb orgánů státní správy, popřípadě neziskových či privátních subjektů. Ústav také vykonává konzultantskou činnost pro uživatele výsledků výzkumů, organizuje semináře, konference a vydává odborné publikace. Výzkumné projekty se každý rok připravují ve spolupráci se zřizovatelem a zainteresovanými subjekty s ohledem na kontinuitu vývoje vědy a výzkumu v předmětných oblastech. Mezi hlavní výzkumné zájmy ústavu patří: trh práce a zaměstnanost; sociální dialog a pracovní vztahy; sociální ochrana; rodina; rovné příležitosti; příjmy a mzdy, teorie sociální politiky.

(tzmpsv)


 

Podíl předčasně narozených dětí klesá

V posledních deseti letech se děti nejčastěji rodily ve 41. týdnu těhotenství, kdy se tak narodilo celkem 30 % živě narozených dětí. Podíl předčasně narozených dětí, tedy před 37. dokončeným týdnem těhotenství, poklesl. Průměrná porodní hmotnost novorozenců naopak roste.

Předčasně se v loňském roce narodilo 7,2 tisíce dětí, což je o 1,5 tisíce méně než v roce 2011. Celkový počet živě narozených dětí byl přitom v roce 2020 oproti počátku desetiletí o 1,7 tisíce vyšší. Podíl předčasně narozených dětí na celkovém počtu živě narozených dětí se tak snížil z 8,0 % na 6,7 %. „Necelá třetina všech děti se rodí ve 41. týdnu těhotenství. Ve 40. týdnu těhotenství pak další čtvrtina živě narozených,“ uvádí Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Dětí narozených ve 42. týdnu těhotenství a později bylo loni 18,8 %, podobně jako dětí narozených ve 38. a 39. týdnu těhotenství, kterých bylo 18,7 %.

„Nejvyšší podíl předčasně narozených dětí se vyskytuje mezi velmi mladými matkami do 20 let, a to více než deset procent. Druhý nejvyšší podíl pak vykazují čtyřicetileté a starší matky, jimž se loni předčasně narodilo 8,5 % dětí. V jejich případě se však tento podíl za posledních deset let snížil o tři procentní body,“ říká Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ. Ženám ve věku 20–24 let se v roce 2020 předčasně narodilo 7,4 % dětí, podobně jako ženám ve věku 35 až 39 let (7,1 %). Nejnižší podíl předčasně narozených dětí byl zaznamenán u žen ve věkové skupině 25–29 let, konkrétně 6,1 %, a dále u žen ve věku 30 až 34 let (6,4 %). I v těchto věkových kategoriích se procento předčasně narozených dětí mírně snížilo.

S délkou těhotenství souvisí porodní hmotnost dítěte. Předčasně narozené děti se loni rodily s průměrnou porodní hmotností 2 272 gramů, což je o 1 222 gramů méně než u dětí narozených ve 41. týdnu těhotenství. „Průměrná hmotnost novorozenců v posledních sedmi letech mírně roste a u loni narozených dětí činila 3 319 gramů. V případě živě narozených chlapců byla 3 383 gramů, dívky se v roce 2020 rodily v průměru s hmotností 3 252 gramů,“ dodává Terezie Štyglerová.

(tzčsú)


 

5. října – Výběr z médií: weby s padělanými léky, nová pravidla pro nákup bytů a změny dodavatelů elektřiny

V českém tisku se v úterý dočtete, že stát bude jednodušeji blokovat webové stránky s padělanými léky. Informuje o tom Mf Dnes. Developeři v Praze chystají podle Hospodářských novin nová pravidla pro zájemce o byty v novostavbách. A klienti prchají s elektřinou k velkým dodavatelům, píše Právo. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda schválila Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost, který podpoří rozvoj českých firem

Programový dokument Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost na období 2021-2027 schválila v pondělí vláda. Cílem OP TAK je zvýšit přidanou hodnotu a produktivitu zejména malých a středních podniků a také rozvoj nových inovativních firem či usnadnění přechodu k udržitelné a digitální ekonomice. Na jednotlivé aktivity je připraveno celkem 81,5 mld. Kč. Žádat o podporu z programu budou moci firmy z celé ČR s výjimkou projektů realizovaných na území hl. m. Prahy.

„Program se zaměřuje na posilování výkonnosti podniků ve výzkumu, vývoji a inovacích, rozvoj podnikání a digitální infrastruktury i posun k nízkouhlíkovému hospodářství či efektivnější nakládání se zdroji,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Materiál představuje klíčový předpoklad pro využívání prostředků z Evropského fondu pro regionální rozvoj na podporu českých podniků v programovém období 2021–2027, a navazuje na Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost realizovaný v programovém období 2014-2020.“

Cílem OP TAK je zvýšení přidané hodnoty a produktivity českých, zejména malých a středních podniků, zlepšení jejich postavení v rámci globálních hodnotových řetězců či větší využití nových příležitostí a s tím související větší podpora vzniku a rozvoje nových inovativních firem. Program zároveň přispěje k rozvoji klíčových dovedností a podporou dílčích opatření v jednotlivých oblastech zajistí s dalšími nástroji podpory přechod k udržitelné a digitální ekonomice. Podpora bude zacílena na celou ČR vyjma projektů realizovaných na území hl. m. Prahy.

„Výsledná podoba programového dokumentu vychází primárně z unijní legislativy politiky soudržnosti EU pro období 2021-2027, která vstoupila v platnost až na konci června 2021. Dokument zároveň reflektuje Dohodu o partnerství pro období 2021-2027 nebo zaměření ostatních nástrojů podpory ať už na evropské či národní úrovni,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha a dodává: „Pro urychlení zahájení programového období 2021–2027 provedlo MPO nutné kroky pro dokončení a schválení OP TAK v předstihu, což několikrát ocenila i samotná Evropská komise. Analyzovali jsme například absorpční kapacitu OP TAK, na jejímž základě vznikl finanční plán programu, či tržní situaci na úrovni každé z priorit, a to s cílem identifikovat tržní selhání, která lze podporou z fondů EU eliminovat.“

Program je strukturován celkem do šesti priorit, z toho pět se zaměřuje na posilování výkonnosti podniků v oblasti výzkumu, vývoje a inovací a jejich digitální transformaci, na rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků, rozvoj digitální infrastruktury a na posun k nízkouhlíkovému hospodářství a efektivnějšímu nakládání se zdroji. Poslední prioritou je technická pomoc pro implementaci OP TAK.

Programový dokument byl opakovaně předmětem připomínek ze strany hospodářských, sociálních či územních partnerů v rámci Platformy pro přípravu OP TAK, dále v průběhu roku 2020 proběhla veřejná konzultace k programovému dokumentu, do které se mohla zapojit i široká veřejnost, a v neposlední řadě průběžně probíhala neformální vyjednávání s Evropskou komisí.

OP TAK bude v následujících týdnech předložen Evropské komisi k formálnímu vyjednávání. Termín zahájení oficiálního vyjednávání a následného schválení OP TAK však bude záležet zejména na termínu předložení a schválení Dohody od partnerství, kterou připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj a která musí operačním programům předcházet.

(tzmpo)


 

Vláda dala zelenou Operačnímu programu Zaměstnanost plus

Vláda schválila Operační program Zaměstnanost plus, díky němuž může Česká republika získat v období mezi roky 2021 až 2027 z evropských fondů celkem 1,459 miliard EUR.

„Tyto peníze, společně se 427 miliony EUR z národního rozpočtu, budou sloužit především na to, aby se zlepšila šance na trhu práce pro lidí, kteří jsou z nějakého důvodu znevýhodněni. Jde zejména o zdravotně postižené, dlouhodobě nezaměstnané nebo mladé lidi po škole. Z programu se ale podpoří například i dětské skupiny, které mají pomoci ke zrovnoprávnění postavení žen a mužů na trhu práce,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Operační program Zaměstnanost plus (OPZ+) je členěn do pěti priorit, z toho do čtyř věcných a jedné priority podpůrné, zaměřené na fungování programu. „Celkový rozpočet programu OPZ + je přibližně 1,885 miliardy EUR. Zapojit se do něj mohou jak jednotlivé ministerské resorty, tak i regiony, města, nestátní neziskové organizace a další sociální a ekonomičtí partneři,“ vysvětluje Jana Maláčová. Priorita označená číslem 1 je zaměřena na oblast trhu práce, priorita 2 na sociální začleňování, priorita 3 na sociální inovace a priorita 4 zacílí na potravinovou a materiální pomoc nejchudším lidem.

Hlavní aktivity v rámci jednotlivých priorit:

Priorita 1 – Budoucnost práce

  • · podpora zaměstnávání znevýhodněných osob (např. zdravotně postižených, dlouhodobě nezaměstnaných) prostřednictvím podpory vzniku pracovních míst, asistovaného zaměstnávání a práce na zkoušku pro mimořádně znevýhodněné osoby
  • · rekvalifikace, zvyšování a rozšiřování kvalifikace
  • · podpora vzniku zařízení péče o děti, zejména dětských skupin
  • · vzdělávání a mentoring pro ženy ve vědě, technice, IT oborech apod.
  • · vzdělávání zaměstnanců v podnicích, rozvoj digitálních kompetencí zaměstnanců
  • · digitalizace a zavádění nových technologií pro klienty a zlepšení servisu pro zaměstnavatele

Priorita 2 Sociální začleňování

  • · rozvoj komunitních a sociálních služeb pro seniory
  • · rozvoj neformální a sdílené péče
  • · sociální začleňování v sociálně vyloučených lokalitách, zejména řešení předčasných odchodů ze vzdělávání
  • · deinstitucionalizace pobytových služeb pro děti, osoby se zdravotním postižením, seniory
  • · transformace psychiatrické péče
  • · socioekonomická integrace Romů

Priorita 3 Sociální inovace

  • · pilotování nových opatření a přístupů k sociálním problémům

Priorita 4 Pomoc nejchudším lidem

  • · bezplatné stravování ve školských zařízeních (tzv. obědy do škol)
  • · nákup a distribuce potravin
  • · nákup a distribuce hygienických a domácích potřeb, ošacení
  • · nákup a distribuce školních pomůcek

Nyní, po schválení OPZ+ vládou ČR, proběhne ukončování neformálního dialogu s Evropskou komisí. Následně bude program oficiálně předložen Komisi, čímž bude zahájen formální proces vyjednávání programu. Schválení programu Evropskou komisí se předpokládá začátkem roku 2022.

(tzmpsv)


 

Česká spořitelna upravuje od 7. října úrokové sazby u hypoték

Česká spořitelna s účinností od 7. října 2021 zvyšuje úrokové sazby hypoték a Hypoúvěru od Buřinky v průměru o 0,4 procentního bodu. Hlavním důvodem je cena zdrojů, která vytrvale roste a má dopad na tržní sazby hypoték. Úroková sazba u nejoblíbenější fixace na 8 let bude nově začínat na 3,14 % ročně.

„V návaznosti na kroky ČNB z minulého týdne, kdy přistoupila k razantnímu zvýšení úrokových sazeb o 0,75 % na stávajících 1,5 %, jsme se rozhodli upravit úrokové sazby u jednotlivých fixací v rozmezí 0,3-0,5 %. Do konce roku očekáváme, že úrokové sazby nadále porostou a hlavní sazba ČNB, od které se také odvíjí výše úvěrů na bydlení, by mohla dosáhnout 2 %, v příštím roce pak až 2,50 %. Klientům proto doporučujeme volit dlouhodobé fixace, které přináší jistotu stabilní výše splátky a neměnné sazby v zásadě po celou dobu splácení hypotečního úvěru,” uvádí Filip Belant, šéf tribu Bydlení v České spořitelně a dodává: „Dostupnost vlastního bydlení se i vlivem dalších faktorů bude nadále zhoršovat, i proto chceme ve spolupráci s regulátorem a ostatními bankami hledat řešení, jak klientům se získáním úvěru pomoci. Jedna z cest může být posunutí délky splácení hypotéky na období delší než 30 let.”

Sazby pro novou hypotéku do výše 80 % hodnoty zastavované nemovitosti (LTV)

Více podrobností o hypotečních úvěrech na www.csas.cz/hypoteky

(tzspoř)


 

Síť E.ON Drive se rozrostla o rychlodobíjecí stanice v Písku, Jaroměři a Náchodě

Na konci minulého týdnu společnost E.ON Energie spustila další 3 dobíjecí stanice v síti E.ON Drive, která už čítá 128 dobíjecích stanic.

První z nově spuštěných stojí v Písku na Hradišťské ulici poblíž společnosti Veto CZ a restaurace KFC (49.3039355, 14.13948901). Jedná se o rychlodobíjecí stanici Alpitronic, kde  uživatelé elektrických aut mohou využívat konektory CCS Combo 75kW a ChaDemo 62,5kW a potom AC dobíjení 22 kW. Dobíjet tak mohou až dvě vozidla najednou. V jižních Čechách má sít E.ON Drive už 36 stanic. Z toho je 22 přímo společnosti E.ON a dalších 14 v režimu partnerské dobíječky. Nová stanice v Písku je pátou rychlodobíjecí na jihu Čech (České Budějovice 2x, Písek 2x a Dolní Dvořiště).

Další dvě rychlodobíjecí stanice E.ON zprovoznil v Královéhradeckém kraji. Stojí u marketů Penny v Jaroměři v ulici Na Cihelnách (50.3490731, 15.9127453) a v Náchodě na Pražské ulici (50.4085133, 16.1583272). V obou případech se jedná o rychlodobíjecí stanice Siemens, kde mohou řidiči využít konektory CCS Combo 60kW a ChaDemo 60 k W a AC dobíjení 22 kW. Dobíjet tak mohou u každé vždy dvě auta najednou.

V Královéhradeckém kraji se jedná o první dvě rychlodobíjecí stanice v síti E.ON Drive. Celkem má síť E.ON Drive v tomto regionu 4 dobíjecí stanice. Vedle těchto dvou ještě dvě AC stanice v partnerském režimu.

Na všech nově spuštěných stanicích mohou dobíjet registrovaní řidiči v systému E.ON Drive i zákazníci bez registrace a využívat je mohou nonstop.

(tze.on)


 

4. října – Výběr z médií: nové posudky na otravu řeky Bečvy, rostoucí ceny bytů a nedostatek čipů

V českém tisku se v pondělí dočtete o nových znaleckých posudcích, které se zaměřují na otravu řeky Bečvy. Podle nich je na vině společnost Energoaqua, píší Hospodářské noviny. Mf Dnes informuje o rostoucích cenách bytů a nemovitostí i mimo velké metropole. Na vesnicích a v menších městech vyhledávají bydlení především mladé páry a bezdětní. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

V uplynulém týdnu Prachaticko opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulých dnech rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

Příspěvky na dobrovolné očkování pro klienty VZP se v příštím roce zvednou o tisíce

VZP navyšuje rozpočet fondu prevence pro příští rok o téměř 200 milionů korun, a to na 868 500 000 Kč. Tyto prostředky jsou určeny k čerpání klientům VZP na preventivní programy, mezi něž patří mj. příspěvky na nepovinná očkování, prevence onkologických či kardiovaskulárních onemocnění, prevence diabetu či podpora duševního zdraví.

„Výrazně budeme navyšovat příspěvky na dobrovolné očkování, u jednotlivých vakcín to bude až o stovky korun. Dospělí klienti VZP dnes mohou čerpat na příspěvcích na očkování celkem 2 200 korun, v příštím roce už to bude 7 200 korun. U dětských klientů se částka zvýší z letošních 4 200 korun na 7 400 korun v roce 2022,“ říká ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Kromě očkování VZP zvyšuje příspěvek například také pro dárce krve na 3 000 korun nebo pro diabetiky na 1 000 Kč. Každoročně k těm nejžádanějším patří příspěvky na pohybové aktivity, očkování proti klíšťové encefalitidě nebo příspěvek určený nastávajícím maminkám. Klienti VZP mohou jednotlivé příspěvky a benefity spojovat a kombinovat.

„Očkování je jedním z nejefektivnějších způsobů prevence, který dnes známe. Zvýšené náklady se nám v systému vrátí právě tím, že lépe ochráníme zdraví našich klientů a následně nebudeme muset proplácet léčbu za nemoci, před nimiž budou již chráněni,“ říká ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Od nového roku tak například mladistvým do 18 let bude VZP přispívat až 1 000 Kč na očkování proti HPV, na stejnou částku by se u dětí mohl dostat i příspěvek na vakcíny proti rotavirům, kde dnes VZP přispívá 500 Kč. U dospělých by měl být zaveden příspěvek na očkování proti meningokokům ACYW i B, ve výši 1 000, resp. 1 500 korun. Nově by mohli dospělí pojištěnci čerpat také příspěvky na očkování proti planým neštovicím a černému kašli (u každého z nich ve výši 500 Kč). Příspěvek na pneumokokové nákazy u dospělých pak bude navýšen na 1 000 Kč. Novinkou roku 2022 bude také možnost čerpat příspěvek na cestovní očkování (např. žlutá zimnice, japonská encefalitida, břišní tyfus, vzteklina, cholera, malárie a další), zažádat si o něj budou moci jak děti, tak dospělí. Mezi klienty VZP jsou dnes nejčastěji využívány příspěvky na očkování proti klíšťové encefalitidě, virové hepatitidě nebo meningokoku typu B u dětí.

Správní rada VZP ČR včera (29. 9. 2021) schválila návrh na navýšení částek nejen u jednotlivých příspěvků na očkování, ale také u řady dalších preventivních programů. Diabetici budou moci od nového roku čerpat na pomůcky a odborné přístrojové pedikérské ošetření nohou až 1 000 Kč. U aktivních dárců krve dojde ke zvýšení příspěvku na 3 000 Kč. V rámci podpory primární prevence, která byla významně negativně ovlivněna epidemií covid-19, by VZP chtěla spustit pilotní projekt, který by probíhal v prvním čtvrtletí roku 2022 a v rámci kterého by klienti mohli žádat o příspěvek na dentální hygienu ve výši 300 Kč.

„Dnes je už celkem přesně spočítáno, že každá investice do zdraví se sytému vrací až čtyřikrát. Věřím, že výrazným navýšením příspěvků na očkování se škála využívaných očkování klienty VZP skutečně rozšíří,“ dodal náměstek VZP Ivan Duškov.

(tzvzp)


 

Kde je nouze o vodovod nebo stokovou síť, pomůže obcím dalších 750 milionů korun na pitnou vodu nebo odkanalizování

Oblíbené dotace se vrací. Ministerstvo životního prostředí opět vyhlašuje výzvy na čištění splaškových vod pomocí DČOV a na posílení a vybudování nových zdrojů pitné vody. Rezort tyto nouze zejména malých obcí saturuje dlouhodobě a od roku 2016 tímto směrem poslal téměř dvě miliardy z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR. Výzva na zdroje pitné vody zajistí obcím dostatečné množství kvalitní pitné vody a výzva na výstavbu soustavy individuálních domovních čistíren pomůže tam, kde se z ekonomických nebo technických důvodů nevyplatí vybudovat klasickou čistírnu odpadních vod. Příjem žádostí u obou výzev startuje 1. listopadu.

450 milionů na zdroje pitné vody
Nová výzva je již třetí v pořadí. Během dvou předchozích bylo přijato přes tisíc žádostí s požadavkem na podporu ve výši 1,4 mld. korun a většina z nich je již schválena. „V obcích ohrožených nedostatkem pitné vody je to priorita číslo jedna. Nejvíc se dotýká lokalit, které nejsou napojeny na kapacitní vodárenskou soustavu, a není ani reálné, že v blízké době budou. Velkými a opakovanými investicemi do zásobování obyvatelstva pitnou vodou se proto snažíme starostům vyjít maximálně vstříc. V předešlých výzvách jsme proto dotační prostředky dokonce několikrát navyšovali,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Výzva umožní realizovat nové nebo obnovit či zvýšit kapacitu stávajících zdrojů a přivaděčů pitné vody pro jejich obyvatele. O dotaci mohou žádat obce, dobrovolné svazky obcí a obchodní společnosti a zájmová sdružení právnických osob – vlastníci veřejných vodovodů a kanalizací, kteří jsou z více než 50 % ovládány obcemi, městy nebo jinými veřejnoprávními subjekty.

Z alokovaných 450 milionů korun můžou obce mohou získat podporu v rozmezí od 140 tis. do 2,1 mil. Kč, finančně náročnější projekty budou financovány z Operačního programu Životní prostředí, který bude spuštěn na přelomu letošního roku. „Výzva je primárně určena na komplexní opatření, a proto nebudou podporovány čistě průzkumné vrty. Náklady na ně bude ovšem stejně jako třeba na projektovou přípravu, stavební práce a dodávky možné zahrnout do způsobilých výdajů komplexního opatření,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, a pokračuje: “Další novinkou je sjednocení míry podpory. Všem žadatelům pokryjeme až 70 % z celkových výdajů bez ohledu na to, zda mají akutní či možný nedostatek pitné vody.“

300 milionů na domovní čistírny
Podpora se vztahuje na realizaci soustav individuálních domovních čistíren odpadních vod do 50 obyvatel tam, kde se nelze napojit na klasickou stokovou síť zakončenou čistírnou. Tyto soustavy jsou cenově efektivní a ekologicky přijatelnou alternativou ke starým netěsným jímkám či septikům. Navíc mají vysokou účinnost bez nutnosti následného dočištění.

„Dosud jsme podpořili téměř stovku žádostí, to v reálu znamená 2 700 instalovaných domovních čistíren. Teď přicházíme s již čtvrtou – třistamilionovou výzvou, díky nímž by mělo být pořízeno více než 3 000 domovních čistíren odpadních vod pro více než 10 000 obyvatel. Obce mají o čištění odpadních vod skutečně obrovský zájem, navíc je to velice efektivní a ekonomické řešení, které pomůže tam, kde náklady nebo technické podmínky výstavbu velké čistírny neumožní. Tato podpora je dalším z řady kroků, kterými se snažíme zlepšit životní prostředí v malých a nízkorozpočtových obcích,“ uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

O finanční podporu mohou žádat obce, slouží objektům sloužící k trvalému rodinnému bydlení (zejména rodinné a bytové domy) a budovám ve vlastnictví dané obce. Na podporu je alokováno 300 mil. korun, díky nimž by mělo být pořízeno více než 3 000 domovních čistíren odpadních vod pro více než 10 000 obyvatel. Letošní výzva oproti minulé rozlišuje pouze dvě kategorie maximální výše dotace, a to pro 1 až 15 obyvatel činí 150 000 korun a pro 16 až 50 obyvatel jsme ji navýšili z původních 240 000 na 300 000 Kč.

„Výše podpory v obou kategoriích byla stanovena na základě analýzy reálných nákladů z předchozích výzev, s přihlédnutím k inflaci a růstu cen stavebních prací. Míra podpory na jeden projekt činí 80 % z celkových způsobilých výdajů. Mezi ty je možné zahrnout nákup zařízení, stavební práce a dodávky nezbytné pro instalaci, ale také například náklady na následný monitoring provozu čistíren,“ upřesňuje Petr Valdman.

Obě výzvy se vyhlašují z Národního programu Životní prostředí a na jejich financování budou využity prostředky z fondů EU prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí. Žádosti bude možné podávat elektronicky prostřednictvím AIS SFŽP, který je dostupný z www.narodniprogramzp.cz, od 1. 11. 2021 do 31. 12. 2023, nejpozději však do vyčerpání alokace (obě výzvy jsou koncipovány jako jednokolové a nesoutěžní). Podpořené projekty musí být realizovány nejpozději do 31. 12. 2026.

Dokumenty k výzvě 7/2021 Domovní čistírny
Dokumenty k výzvě č. 9/2021 Zdroje pitné vody

(tzmžp)


 

VZP dál přispívá na pohybové aktivity. V minulém roce vydala na sport 163 milionů korun

Také letos je možné získat příspěvek na pohybové a sportovní aktivity v kroužcích, spolcích nebo v klubech. Jde o jeden z nejoblíbenějších benefitů Všeobecné zdravotní pojišťovny pro její klienty – v minulém roce o něj zažádalo přes 231 tisíc lidí a pojišťovna jim vyplatila více než 163 milionů korun. „Sport a zdravý pohyb vnímáme jako velmi důležitou prevenci v rámci boje nejen proti obezitě a diabetu, ale i dalším nemocem. Očekáváme, že o příspěvky bude největší zájem právě v této době, kdy probíhají nábory nových členů do sportovních klubů,“ prohlásil Vlastimil Sršeň, ředitel odboru komunikace VZP.

Až 800 korun mohou získat děti od jednoho roku na pravidelné pohybové a sportovní aktivity. Příspěvek mají možnost obdržet také dospělí ve věku do 65 let, a to ve výši 500 korun. Klienti VZP nad 65 let pak mohou dostat stejnou částku na rekondiční pohybové aktivity. Nezapomíná se také na kojence, pro děti do 1 roku je připravena částka 500 korun na plávání či vaničkové kroužky organizované ve spolcích či klubech. „Jde o nejpopulárnější příspěvky. V minulém roce jsme však zaznamenali pokles, a to zejména z důvodu nařízení, která na nějaký čas pozastavila činnost sportovních klubů nebo tělovýchovných jednot,“ vysvětloval Vlastimil Sršeň.

Počet žádostí o tento benefit začíná opět růst, za první pololetí letošního roku ho využilo přes 10 tisíc klientů a vyplatilo se 7 796 244 korun. Další zájem se očekává i v podzimních měsících. „Věříme, že ke sportu se vrátí co nejvíce dětí. Ty byly několik měsíců odstavené od organizovaných pohybových činností, což může mít pro budoucnost velké negativní dopady na jejich zdraví. Díky pravidelnému pohybu si děti zároveň vypěstují dlouhodobý přístup ke zdravému životnímu stylu,“ uvedl Sršeň.

Kvůli koronavirové pandemii se meziročně snížil počet žádostí o pohybové aktivity o 29 procent. Sport se v minulém roce zastavil, tréninky ve vnitřních prostorách nemohly probíhat. „V roce 2019 jsme vyplatili 175 milionů korun, vloni pak 163 milionů korun. I tak byl vzhledem k celkovému vývoji pandemie, dlouhým omezením činnosti a uzavření sportovišť zájem přiměřený,“ prohlásil Vlastimil Sršeň. V téměř 7 procentech případů se jednalo o příspěvky na školní kroužky či pohybové aktivity, zbytek tvořily sportovní kluby, tělovýchovné jednoty či další spolky. Největší poptávka proudila od klientů z Prahy.

Díky za VZPruhu nabádá k pohybu

Všeobecná zdravotní pojišťovna v letošním roce spustila projekt Díky za VZPruhu, který inspiruje veřejnost k pohybu. V první jarní fázi byly na speciálním webu Dikyzavzpruhu.cz zveřejněny příběhy trenérů, kteří už několik let přivádějí děti ke sportu. Okolo dvaceti z nich připravilo speciální videa. Ta mají za cíl inspirovat rodiče, aby se se svými dětmi pravidelně hýbali. A to třeba na základě zábavných her nebo cviků. Nyní jsou na sociálních sítích VZP zveřejněny příběhy nadějných a talentovaných sportovců, kteří se svěřují s tím, co bylo pro ně v začátcích jejich kariér nejtěžší.

(tzvzp)


 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře