7. 10. 2021 11:02 − 4247× − 0

Zajímavosti knihy o Romanu Krestovi

Pro zpříjemnění čekání na novou knihu o Romanu Krestovi přinášíme několik zajímavostí o této publikaci.

Fotografie

Publikace obsahuje přes 400 černobílých a barevných fotografií. Mezi nimi i snímky od legendárního a před časem zesnulého žurnalisty Martina Holmese z Velké Británie. „Pokaždé, když mi od něj přišla odpověď, byl to pro mě svátek. Stejně tak jsem se vždy dozvěděl něco nového. V rámci jedné diskuse o soutěži mistrovství světa, která se odjela před dvaceti lety, mě udivil svými znalostmi a pamětí. Rozhodně neměl čas se dívat do archivu a studovat výsledky. Přesto okamžitě věděl, kdo, proč a na jaké rychlostní zkoušce vypadl, a tudíž kolik a jakých fotografií má k dispozici,“ zmínil autor knihy Dan Porazil.

Grafika

O nové pojetí vizuálního zpracování knihy se postaralo grafické studio Cellula z Prahy. Inovativního pojetí si čtenáři všimnou už ve chvíli, kdy si knihu vezmou poprvé do ruky. Nový rukopis nese obálka, jednotlivé strany a také umístění popisků k fotografiím. „Tvořit knihu s lidmi, kteří jsou podepsáni například pod publikací s názvem Takoví jsme byli…Studentské listy po 30 letech, jenž obsahuje fotografie Jana Šibíka, je pro mě odměnou,“ svěřil se boleslavský autor. „Naše studio se věnuje grafickým návrhům, výrobě reklamy, webovým stránkám, firemním periodikům a také vydavatelské činnosti,“ vysvětlil Pavel Rakušan, majitel firmy, mezi jejíž zákazníky patří ČEZ, MFF Karlovy Vary, T-Mobile nebo Pojišťovna Generali a dodal: „Například pro nedávno skončený festival vážné hudby Dvořákova Praha jsme vytvářeli všechny prezentační a propagační materiály, ale že bychom se někdy v minulosti nějak více zabývali automobilovým sportem, to ne. A proč jsme se na životopisu Romana Kresty podíleli? Autorovy předchozí publikace byly zajímavé a spojení pracujícího člověka, který ve volném čase píše a prostřednictvím psaní se věnuje charitě, je nám sympatické.“

Čas

První kostra knihy byla vytvořena v létě roku 2017. Naopak poslední slovo bylo do těla knihy vepsáno v srpnu 2021. V původním plánu nebylo knihu připravovat čtyři roky, ale zásadní roli ve zpoždění sehrál covid a s tím spojené komplikace. Původní termín křtu byl stanoven na srpen 2020.

Vložené příběhy

Obsah nové knihy je možné rozdělit do části, kterou tvoří vyprávění Romana Kresty, dále pak do oddílu spolujezdců a osobností, které ovlivnily život hlavního hrdiny. V publikaci jsou rovněž vloženy tři obsáhlé texty představující témata Škody Favorit 136 L/A v roce 1994, Octavie WRC a vzpomínku Nickyho Grista na australskou soutěž, kterou v roce 2005 absolvoval ve Fabii WRC s Colinem McRae. A proč právě tato témata? Škoda Favorit byla revolučním vozem – po desítkách let škodovka s koncepcí „vše vpředu“. Pro řadu jezdců to bylo také první závodní auto a Roman Kresta byl jedním z nich. Sezona 1994 přinesla pro tento automobil jedinečný úspěch v podobě vítěze světového poháru pro vozy s jednou poháněnou nápravou. Také Octavia WRC je i přes nepovedené entrée v roce 1999 historickým milníkem, navíc dodnes nejúspěšnějším vozem značky Škoda, který v nejvyšší soutěžácké extralize představuje třetí místo na Rallye Safari 2001. Pro Romana to rovněž bylo první WRC, se kterým se na tratích rychlostních zkoušek objevil. Vzpomínka Nickyho Grista je zasazena do roku 2005, kdy Roman Kresta působil v britském M-Sportu a dotváří tak pomyslný vrchol knihy. Grist tehdy seděl vedle legendárního McRae a společně měli na dosah ruky vylepšení Schwarzova škodováckého maxima z roku 2001.

Objednávkový balíček COMBO

Předprodej knihy je v shopu na www.peopleforrally.cz stále v běhu. Za minulý měsíc možnost zajistit si výtisk využilo přes 400 zájemců. K mání je i zvýhodněný balíček představující publikaci Žlutomodrá rally + Roman Kresta. Těchto balíčků je aktuálně k dispozici posledních 30 kusů. S distribucí je počítáno v první polovině listopadu, vše je bohužel odvislé od ne/dostatku kapacit a materiálu ve vazárnách a tiskárnách.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!