Podřipské muzeum zve na výstavu Hudba moje vášeň aneb strhující život Jaroslava Kopáčka
Jaroslav Kopáček při návštěvě roudnické radnice u příležitosti přání k jeho 88. narozeninám. Zdroj: www.roudnicenl.cz
Co se chystá

Roudnice nad Labem - Dne 11. října 2021 od 17. hodiny proběhne v roudnickém Podřipském muzeu slavnostní vernisáž výstavy věnované hudebníkovi, kapelníkovi, skladateli a aranžérovi Jaroslavu Kopáčkovi.

Výstava, která zde potrvá do počátku dubna 2022 přináší pohled na pestrý život profesionálního hudebníka a je zde k vidění i řada exponátů z jeho profesionálního i soukromého života.

Účast přislíbily známé osobnosti, které zavzpomínají na slavnou éru Orchestru Karla Vlacha, na hudební zážitky s Českou filharmonií i dění kolem roudnického Big Bandu. 

Jaroslav Kopáček se narodil na Slovensku manželům Irmě a Václavovi Kopáčkovým dne 11. 10. 1931. Otec Václav byl amatérským saxofonistou, klarinetistou a kapelníkem. Malý Jaroslav se již od pěti let učí hrát na housle, klavír a akordeon. Počátkem 2. světové války se rodina stěhuje do Březnice, kde zůstává až do konce války. Otec je zatčen klatovským gestapem v roce 1943 a poté vězněn v Dráždanech, kde přečká i ničivé bombardování americkými vzdušnými silami.
Po skončení války se rodina stěhuje do Roudnice nad Labem, kde Jaroslav navštěvuje Horovo reálné gymnázium a hudební školu, v té době zakládá a vede vlastní jazzovou kapelu.

Během středoškolského studia začíná hrát i na klarient. V rozmezí let 1951 - 1957 studuje na pražské konzervatoři u profesora Karla Dlouhého. Mezi lety 1951 – 1962 vystřídá členství v několika orchestrech (Orchestr Zdeňka Bartáka, Karla Vlacha v divadle ABC, Hudební divadlo v Karlíně, Jazzový orchestr Československého rozhlasu Karla Krautgartnera, Orchestr Kamila Hály). Ještě během vysokoškolských studií se zúčastní natáčení několika známých televizních muzikálů a filmů: Kdyby tisíc klarinetů a hudebnímu filmu Hvězda jede na jih. Skládá hudbu k filmu Limonádový Joe a hudbu k hitu Jezdím bez nehod. Od roku 1964 do roku 1996 je činným v České filharmonii, se kterou cestuje do celého světa.

V letech 1971 – 1986 bydlí společně v družstevním domě v Dejvicích na adrese U dejvického rybníčku 4, Praha 6 s budoucím prezidentem Václavem Havlem.
1986 – 1993 zakládá a vede Roudnický Big band, který taktéž získal mnoho ocenění doma i v zahraničí. Jaroslav Kopáček se díky svému talentu vepsal i do tradičního Memorial Air Show pořádáného pravidelně v Roudnici n. L. Pro první dvě v letech 1991 a 1993 upravil skladby, které provázely československé piloty RAF během pobytu ve Velké Británii. Big band hraje v roce 1991 na celosvětovém setkání československých letců RAF.

V roce 2010 byla Jaroslavu Kopáčkovi udělena cena Senior Prix Nadací Život umělce v Praze za celoživotní působení v oblasti hudby a roku 2017 titul Čestného občana města Roudnice nad Labem. Jaroslav Kopáček zemřel 26. října 2020 v Roudnici nad Labem ve věku 89 let.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru