do not follow here
Exoplanety < LIVING fUTURE

Ultra-horká exoplaneta WASP-76 b, kde prší kovy, by mohla mít ještě vyšší teploty, než se myslelo

Astronomům se v horní části atmosféry exoplanety WASP-76 b podařilo identifikovat ionizovaný vápník. Jeho přítomnost je pro vědce překvapením, protože vyžaduje velmi vysoké teploty. Planeta WASP-76 se sice řadí mezi tzv. ultra-horké jupitery, nicméně ani předpokládané teploty mezi 1 300 a 2 300 °C na vysvětlení přítomnosti ionizovaného vápníku nestačí. Buďto jsou teploty v atmosféře ještě vyšší, nebo jsou v jejích horních vrstvách velmi silné větry.



Exoplaneta WASP-76 b obíhá hvězdu větší a s vyššími teplotami, než má Slunce. Obíhá ji navíc velmi blízko - jeden rok na WASP-76 b trvá necelé dva dny. Sama exoplaneta má hmotnost podobnou jako planeta Jupiter, díky vysokým teplotám je nicméně nafouknutá na dvojnásobek jeho velikosti.

WASP-76 b je v synchronní rotaci s hvězdou, ukazuje jí tedy stále stejnou stranu. Na přivrácené denní straně dosahují teploty až 2 400 °C, což je dost na roztavení některých kovů. Vědci předpokládají, že vítr by mohl roztavené kovy přenášet z denní strany na chladnější noční, kde opětovně tuhne a padá dolů ve formě kovového deště.

Detekce iontů vápníku přesto vědce překvapila. Jejich signál je ve spektrální analýze velmi silný a vychází ze samotné hranice atmosféry. Přítomnost vápníku v těchto výškách by mohla dokonce znamenat únik z atmosféry, k tomu jsou ale podle studie potřeba další pozorování.

Související hvězdy v katalogu
part of star image
part of star image
WASP-76 637 ly
1 exoplanet
Líbil se Vám tento článek?
Podpořte tento web sdílením našeho obsahu

Další zprávy z kategorie
Exoplanety

Načítám stránku...
x zrušit