Chudší a s upraveným Taxisem. Velká pardubická ale bude znovu s diváky

  10:59
Je to sportovní svátek, jedna z největších akcí v Česku. Už po 131. se do pardubického areálu sjíždí dostihová elita. Jaká letošní Velká pardubická bude? S diváky, s legendou Josefem Váňou v roli trenéra, ale i s nižšími dotacemi a s upraveným Taxisem.
Koně překonávají Taxisův příkop při 130. ročníku překážkového dostihu Velká...

Koně překonávají Taxisův příkop při 130. ročníku překážkového dostihu Velká pardubická v Pardubicích. (11. října 2020) | foto: Roman Vondrouš, ČTK

Před letošním ročníkem to bylo nejvíce diskutované téma: Velký Taxisův příkop, obávaná i zbožňovaná překážka, se mění.

S pardubickou steeplechase je neodmyslitelně spojený. V kurzu se objevil už v roce 1874 a je jedním z důvodů, proč se o dostihu říká, že je tím nejtěžším na evropském kontinentu.

To by mělo platit i tentokrát, byť Taxis doznal úprav.

„Změnil svou vizuální podobu, jeho obtížnost ale zůstává,“ říká Jaroslav Müller, ředitel Dostihového spolku. „Úpravami bychom měli zajistit vyšší bezpečnost pro účastníky dostihů a eliminovat riziko fatálních pádů koní.“

Taxis už koně neohrozí. Za úpravami překážek si stojím, říká Váňa

Těch za sto třicet ročníků nebylo málo. Některé údaje hovoří o tom, že si skok vyžádal životy pětadvaceti koní, jiné mluví až o třiceti. Posledním byl v minulém roce Sottovento, osmiletý hnědák trenéra Josefa Váni.

Právě smrtelné případy byly důvodem řady úprav. Ta předchozí proběhla v roce 1994, kdy byla překážka odvodněna a částečně zasypána. Tragické nehody sice ubyly, jenže ne zcela. 

Hlavní dostih 131. Velké pardubické startuje od 15.45 hodin. Vyhlášení je na programu o půl hodiny později.

Po úmrtí Sottoventa proto Dostihový spolek vytvořil čtrnáctičlennou expertní skupinu, která se zabývala dalšími možnými změnami. „Vidíme, že poslední roky dostihy zrychlily a je třeba k tomu přihlédnout,“ vysvětloval Müller.

Výsledkem je zmírnění doskokové hrany, optické zvýraznění příkopu a zešikmení živého plotu. Délka překážky zůstala zachována.

„Určitě bych nemluvil o tom, že se Taxis zasypal,“ prohlásil Müller. „Pouze jsme upravili tvar příkopu za živým plotem. Použili jsme minimum zeminy tak, abychom vytvořili šikminu, která zmírní úhel a odstraní nebezpečný doskok.“

BEZ HRANY. Nově upravený Taxisův příkop

Se změnami nesouhlasili všichni. Objevily se i hlasy, které říkaly, že po úpravě ztratí dostih své kouzlo. 

Kouč Váňa ale tvrdí: „Je to Taxis se stejnými rozměry. Jen hrana není tak ostrá, a pokud kůň udělá chybu, spadnout může. Jen by to nemělo ohrozit jeho život.“

Se třemi bývalými vítězi

V loňském roce organizátoři dlouho nevěděli, jestli budou moci kvůli covidovým opatřením dostih uspořádat. Až výjimka, kterou jim při splnění přísných podmínek udělila hygiena, závod zachránila.

Pole koní za vedení Lodgiana Whistla míří ři Velké pardubické na drop.

Bylo to ale klání bez diváků, bez hučícího davu, který s napětím sleduje koně běžící do cílové rovinky.

Pět favoritů podle iDNES.cz

  • No Time To Lose (žokej Velek, 5:1)
    Trenér Josef Váňa 12letému vítězi z roku 2017 věří. Po triumfu se načas vytratil, formu však ukázal vítězstvím v květnové kvalifikaci. Žokej Ondřej Velek mu říká Profesor.
  • Evžen (žokej Myška, 5.5:1)
    Sedmiletý hnědák může být černým koněm dostihu. Žokej Jaroslav Myška, který jej s manželkou Štěpánkou připravuje v rodinné stáji, s ním vyhrál červnovou kvalifikaci.
  • Lombargini (žokej Odložil, 7:1)
    V sedle nováčka Velké pardubické, jehož trénuje Stanislav Popelka, bude žokej Jan Odložil, kterého 10letý hnědák vítězstvím ve třetí kvalifikaci nadchl.
  • Hegnus (žokej Matuský, 9:1)
    Slovenský žokej Lukáš Matuský vyhrál poslední kvalifikaci s Kaiser- walzerem, ale na Velkou se vrátil do sedla loňského vítěze, 13letého hnědáka trenéra Radka Holčáka.
  • Theophilos (žokej Bartoš, 9:1)
    Také 11letý vítěz z roku 2019 v tréninku Josefa Váni patří k favoritům. Tak jako předloni jej povede žokej Josef Bartoš, trojnásobný vítěz.

Poznámka: Kurzy u sázkových společností se mění.

Tentokrát pořadatelé takové problémy neměli a do areálu budou moci zavítat i fanoušci. Jako před pandemií to však zatím také nebude.

Kromě slovenských koní se hlavní dostih poběží bez zahraničních účastníků. A podruhé za sebou se na dotacích rozdělí tři miliony korun, tedy o dva méně, než bývalo zvykem.

„Příští rok se snad vrátí obvyklé peníze,“ věří Váňa. „Kdyby to bylo pět, tak přijede Velkou zkusit i někdo ze zahraničí. Závodu to chybí.“

Váňa nebude v pardubickém areálu chybět. Žokejskou kariéru už sice ve svých osmašedesáti letech a s rekordními osmi vítězstvími uzavřel, stále však pomýšlí na triumfy jako trenér.

Do boje vysílá tři zástupce: teprve šestiletého Mahe Kinga a dva někdejší vítěze No Time To Lose (2017) a Theophila (2019).

„Pokud bude měkká dráha, vidím největší šance pro No Time To Lose. Pokud bude dráha tvrdší, mohl by to být Theophilos. Mahe King je moc mladý, ale distanci by měl zvládnout,“ vyhlíží. No Time To Lose osedlá Ondřej Velek, Theophila Josef Bartoš a Mahe Kinga Jan Faltejsek, který může zaútočit na své šesté prvenství.

Ve startovní listině figuruje celkem osmnáct koní. Původně měl do Pardubic dorazit ještě jeden slovenský zástupce Vandual, jenže ho zastavily zdravotní potíže. Třetím někdejším vítězem je obhájce Hegnus, v jehož sedle opět pojede Slovák Lukáš Matuský.

POLIBEK ŠAMPIONŮ. Vítězové 130. ročníku překážkového dostihu Velká pardubická: slovenský žokej Lukáš Matuský s koněm Hegnusem. (11. října 2020)

Bookmakeři věří i Evženovi s Jaroslavem Myškou či Lombarginimu spolu s Janem Odložilem. „Lombargini mě nadchl,“ líčí Odložil. „Distance by neměla být problém a myslím, že můžeme zamíchat pořadím. Už studuji videa a snažím se na vše připravit.“

I na upravený Taxis.

Vstříc Taxisu se vydá osmnáct statečných

Startovní pole 131. Velké pardubické čítá 18 jmen. iDNES.cz zhodnotil šance jednotlivých účastníků

1. Vannese, ž. Jordan Duchene, trenér Pavel Vítek
Devítiletá hnědka dokončila v cizině ze čtyř startů pouze jediný a skončila sedmá. Velká neznámá, trenér Vítek je však odborníkem na francouzské koně, ostudu neudělá.

2. Evžen, ž. Jaroslav Myška, trenérka Štěpánka Myšková
Od nejmladších ročníků vyhrál vše, co se dalo. Cenu Vltavy, loni Cenu Labe. Velká pardubická je tak logickým krokem, jde sbírat zkušenosti, které mu vynesou nižší dotaci.

3. Kaiserwalzer, am. Patrick W. Mullins, trenér Jaroslav Brečka
Slovenský zástupce je vítězem poslední kvalifikace, kdy v cíli předběhl Theophila. Jeho vítězství je přeceňované. V Pardubicích dělá skokanské chyby. Šance na dokončení ale zvyšuje z ostrovů angažovaný amatérský jezdec Patrick W. Mullins.

4. Casper, Daniel Vyhnálek
Černý kůň dostihu. Dobrý skokan, jemuž prodloužení distance půjde k duhu. Daniel Vyhnálek zná francouzského polokrevníka z tréninku. Má šanci vylepšit loňské šesté místo z Velké, třeba na třetí.

5. Theophilos, ž. Josef Bartoš, trenér Josef Váňa
Vítěz Velké pardubické z roku 2019 nemůže mít jiné ambice než ty nejvyšší. Přesto to letos tak nějak není on. Třeba si formu schovává až na neděli.

6. Talent, ž. Pavel Složil, trenérka Hana Kabelková
Spolehlivý skokan byl loni ve Velké čtvrtý. Pokud mu v závěru neujede čelo, může to být letos podobné, i když tým touží po stupních vítězů.

7. Dulcar De Sivola, ž. Petr Tůma, trenér Stanislav Kovář
Šesté místo v nejobsazenějším testu na Velkou pardubickou má svoji váhu, v dalším startu skončil v poli poražených. Bude mezi účastníky, kteří Velkou dokončí.

8. Mr Spex, ž. Jan Kratochvíl, trenér Luboš Urbánek
Ve dvou kvalifikacích byl dvakrát sedmý, takové místo by nováčkovi slušelo i po doběhu.

9. Player, ž. Marcel Novák, trenérka Lenka Kvapilová
Loni byl blízko vítězství. Pokud si Player zvládne odpočinout a na chvilku si během dostihu vydechne v poli koní, je hlavním adeptem na potrápení favorita No Time To Lose.

10. Hegnus, ž. Lukáš Matuský, trenér Radek Holčák
Tehdejší správce dráhy Jiří Janda jej loni správně tipoval na vítěze. Ve svém jediném letošním startu doběhl pátý. Snad ho velkokarlovičtí šamani polili živou vodou.

11. Paris Eiffel, ž. Martin Cagáň, trenér Ján Cagáň
Kůň z konce pole. Slušel by mu jiný dostih.

12. Stretton, Jakub Kocman, trenér Stanislav Popelka
Podzimní kůň. Spolehlivý skokan. Na nižší dotaci by mohl útočit.

13. Star, ž. Jaroslav Brečka, trenér Jaroslav Brečka
Univerzál, přechod do velkých dostihů vzal ale hopem. Zkušenosti by mu v letošní Velké mohly trochu chybět.

14. No Time To Lose, ž. Ondřej Velek, trenér Josef Váňa
Poté, co předvedl v nejkvalitněji obsazené kvalifikaci, a pod dojmem toho, jak převálcoval ve sprinterském dostihu specialisty na krátké krosy, jednoznačný favorit letošního ročníku.

15. Mahe King, ž. Jan Faltejsek, trenér Josef Váňa
Talentovaný hřebec jde v šesti letech Velkou pardubickou. Za odvahu by si nižší dotaci zasloužil.

16. Beau Rochelais, Adam Čmiel, trenérka Tamara Křídlová
V roce 2019 jej narychlo Jiří Trávníček kupoval jako pokus do Velké. Ten ale nevyšel a valach skončil na Taxisu. Poté rok stál, změnil majitele a péči převzala nová trenérka. V kvalifikacích nepředvedl nic, co by jej pasovalo jinam než do pozice největšího outsidera.

17. Sztorm, ž. Romain Julliot, trenér Greg Wroblewski
Získal výborné druhé místo v první kvalifikaci za No Time To Lose. Kůň pro odvážné sázkaře. Nově ho pojede žokej z Francie.

18. Lombargini, ž. Jan Odložil, trenér Stanislav Popelka
Ve svém jediném startu nadchl dostihové příznivce pěkným vítězstvím. Je nováčkem, který si zaslouží pozornost.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi mají dvě výhry, čekají je Švýcaři

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  12.5 19:04

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem. V pondělí od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

Další gól do Tak neváhej a toč, žasne kouč Budějovic. U hráčů odmítá strach

13. května 2024  12:31

Týden pravdy. Českobudějovické fotbalisty čekají v dalších dnech dva extrémně důležité zápasy,...

Olomoucko-americké námluvy. Blue Crow se nemusí spokojit s fotbalovou Sigmou

13. května 2024  12:28

Libor Špunda netají, že je milovníkem sportu. Kromě ligového basketbalového klubu BK Redstone...

Před Švýcary trénoval i Kubalík, o startu rozhodne lékař. Blümel se nepřipojí

13. května 2024  11:04,  aktualizováno  12:23

Úleva pro české fanoušky. Domácí hokejisté se na krátkém tréninku připravovali na večerní duel se...

Svezla se a měla jasno. Rolbařka působí v mužské branži už 36 let, teď si užívá MS

13. května 2024

Premium Řítíme se rychlostí třinácti kilometrů za hodinu. Zdá se vám to málo? Kdepak, jedeme po ledu a...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...