Filmový štáb MTD Praha se zúčastnil 53. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofman

Letos se konal již 53. ročník Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana, na kterém nemohla chybět Multimediální tvůrčí dílna Praha.

0

Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana

Tento festival funguje už od roku 1969 a vznikl díky skupině filmových nadšenců. Komplexní název festivalu obsahuje jméno člověka. Je jím festivalový patron, pravidelný host a spisovatel Ota Hofman. Festival se koná každoročně na podzim ve městě Ostrov nad Ohří. Je festivalem filmů pro děti a mládež, čímž se podílí na rozvoji audiovizuální výchovy mladé populace. Na festivalu probíhá soutěžní i nesoutěžní přehlídka filmové tvorby (animovaná tvorba a tvorba cestovatelských filmů). A dále samozřejmě doprovodné akce, jako jsou workshopy, besedy, přednášky a různé tvůrčí dílníčky. 

Vizuál FOH 2021 (Foto: Festivalostrov.cz)

53. ročník festivalu Oty Hofmana 2021  (FOH 2021)

Letošní festival se konal po dlouhé pauze, kdy minulý ročník byl zrušen kvůli pandemii. Nesl téma Cestujeme. Současně ve městě Ostrov nad Ohří proběhl 5. ročník herního festivalu OstroFcon, kde bylo možné si pohrát všemi způsoby – klasicky (deskové hry), videohry a nebo hrami ve virtuální realitě. 

Ocenění (Multimedialni-tvurci-dilna.webnode.cz)

 

Herní festival OstroFcon (Foto: Multimedialni-tvurci-dilna.webnode.cz)

MTD na festivale FOH 2021

Filmový štáb Multimediální tvůrčí dílny Praha zde poosmé figuroval jako dětská redakce. O reportáž festivalu se postarali Laura Zúdorová, Tomáš Munťan a Šimon Havlíček, kteří festival absolvovali společně s tlumočnicí českého znakového jazyka Zdeňkou Burešovou a vedoucím MTD Leošem Procházkou. Vytvořili řadu rozhovorů se známými osobnostmi z filmového světa, které budou postupně odhalovat na svých webovýchfacebookových stránkách

MTD s hercem Lukášem Vaculíkem (Foto: Multimedialni-tvurci-dilna.webnode.cz)

 

Rozhovor s herci (Foto: Multimedialni-tvurci-dilna.webnode.cz)

 

Rozhovor se studentkami (Foto: Multimedialni-tvurci-dilna.webnode.cz)

 

Selfie s herečkou Nelou Boudovou (Foto: Multimedialni-tvurci-dilna.webnode.cz)

Multimediální tvůrčí dílna Praha (MTD Praha)

Jedná se o ojedinělou kreativní dílnu, která sdružuje malé a mladé neslyšící umělce. Zároveň to je první internetová školní televize neslyšících dětí a studentů v ČR. Multimediální tvůrčí dílna Praha vznikla v roce 2006 a letos slaví 15 let své existence. Sídlí v prostorách vzdělávací instituce pro děti se sluchovým postižením v Praze-Radlicích (SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené Výmolova). Je volnočasovou aktivitou, v níž neslyšící děti a studenti rozvíjejí své tvůrčí kompetence v oblasti filmové a televizní tvorby. Tvorba je jazykově přístupná neslyšícím. Jedná se o umění Neslyšících (reportáže, školní videa nebo krátké hrané filmy), které dále propagují na různých filmových soutěžích či festivalech. S MTD je možné vzdělávat se formou workshopů a dílen vedených profesionálními filmaři či pedagogy filmových škol. Od roku 2013 je MTD součástí Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana jako mediální partner a podílí se na tvorbě reportáží z tohoto festivalu. MTD dále úzce spolupracuje se Zprávičkami na ČT:D. 

Štáb MTD (Foto: Multimedialni-tvurci-dilna.webnode.cz)

Spolužačka – úspěšný film z dílny MTD Praha

V roce 2019 jsme odvysílali zprávu o filmovém úspěchu dílny MTD Praha –  ceně Youngest Deaffest Film Award 2019. Tvůrcům z dílny se podařilo vytvořit film, který získal mnoho ocenění na různých soutěžích a festivalech, a to nejen na území České republiky. Např. byl jediným nominovaným českým filmem českých neslyšících tvůrců na mezinárodním festivalu Clin d Oeil ve Francii, ve filmové soutěži Malá šestnáctka se umístil na 2. místě, na festivalu mladých tvůrců Pražský filmový kufr byl oceněn Cenou diváků a Cenou odborné poroty v kategorii (Ne)bezpečnej svět za herecké výkony. Na neslyšícím festivalu Deafland v Brně byl tento film oceněn pro kameru a střih. Ve Dvoře Králové na soutěžní přehlídce filmové tvorby dětí a mládeže Zlaté Slunce obstál mezi filmy slyšících tvůrců a získal skvělé 3. místo. 

Poster k filmu Bad girl – Spolužačka (Foto: Multimedialni-tvurci-dilna.webnode.cz)

 

Spolužačka:

O filmu Spolužačka: 

 

Perlička na závěr

Poznáte, kdo je na této fotografii? 🙂 Ano, Matěj Čipera, náš moderátor Tichých zpráv, je absolventem Multimediální tvůrčí dílny Praha. 

Matěj Čipera (Foto: Multimedialni-tvurci-dilna.webnode.cz)

 


Zdroj, foto: Festivalostrov.cz, Multimedialni-tvurci-dilna.webnode.cz, Facebook.com, Tichezpravy.cz, Youtube.com, e-mailová korespondence s Leošem Procházkou, vedoucím MTD Praha
Editor: Kristýna Mariáková

Back to top button