Francouzští socialisté si vybrali Hidalgovou jako svou kandidátku na prezidentku

Volbu kandidáta francouzské levice na prezidenta vyhrála s velkým rozdílem starostka Paříže Anne Hidalgová. O výsledku čtvrtečního interního hlasování Socialistické strany dnes informovala agentura AFP. Podle údajů z více než 90 procent započítaných volebních lístků zvítězila Hidalgová ziskem 72 procent hlasů.

Její protikandidát, bývalý ministr zemědělství a současný starosta Le Mans, Stéphane Le Foll u svých straníků propadl, uvedl tajemník socialistů Olivier Faure.

Dvaašedesátiletá Hidalgová stojí v čele Paříže od roku 2014 jako první žena v historii. Získala si zde pověst bojovnice za životní prostředí. Během jejího působení vznikly kilometry cyklostezek, z nábřeží zmizela auta a staly se z nich pěší zóny a naposledy se maximální rychlost pro auta po celém městě snížila na 30 kilometrů v hodině. Za dobu svého působení v úřadě se musela vypořádat s dopady teroristických útoků v roce 2015, požárem katedrály Notre-Dame nebo demonstracemi hnutí žlutých vest, které v letech 2018 a 2019 protestovalo zprvu proti zdražování pohonných hmot a bydlení.

Svou kandidaturu oficiálně oznámila asi měsíc před tím, než ji její vlastní strana nominovala. Podle AFP měla již několik měsíců zaručenou podporu představitelů socialistů včetně Faurea. Aktuální průzkumy političce přisuzují čtyři až sedm procent hlasů ve volbách, což ji neřadí mezi favority. K postupu do druhého kola bude muset navíc získat podporu Zelených.

Hildagová pochází ze španělské Andalusie, do Francie se se svými rodiči přestěhovala, když jí byly dva roky. Francouzské občanství získala ve 14 letech. Při oznámení kandidatury prohlásila, že chce bojovat proti nenávisti a nabídnout šanci všem dětem, stejně jako ji dostala ona.

Do prezidentských voleb zbývá šest měsíců. O post hlavy státu usiluje asi třicítka lidí, oficiálně kandidaturu oznámila jen část z nich. Zájemce o kandidaturu musí nicméně získat podpisy nejméně 500 volených představitelů státu, například radních, starostů nebo poslanců, což značnou část kandidátů nakonec vyřadí.

Předvolební průzkumy i média předpovídají největší šanci na druhé kolo stávajícímu prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Není ale jasné, zda si šéf Elysejského paláce zopakuje duel z roku 2017 s kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovovou. V posledních dnech si v preferencích nečekaně výrazně polepšil další krajně pravicový kandidát, novinář Éric Zemmour.

Související

Francie, Paříž, ilustrační foto

Paříž možná zakáže sdílené elektrokoloběžky, hlasuje se v referendu

Pařížané dnes mají možnost vyjádřit v referendu svůj názor na provoz sdílených elektrických koloběžek v ulicích francouzské metropole. Hlasování není právně závazné, socialistická starostka Anne Hidalgová, která sama zákaz elektrokoloběžek prosazovala, ale slíbila, že bude vůli většiny obyvatel města respektovat. Hlasovat je možné do 19:00, výsledky budou známé zhruba tři hodiny poté, píše agentura AFP.
Anna Hidalgová

Starostka Paříže Anne Hidalgová bude kandidovat na prezidentku Francie

Socialistická starostka Paříže Anne Hidalgová oficiálně oznámila svou kandidaturu na prezidentku. Na mítinku v přístavním městě Rouen na západě Francie podle francouzských médií prohlásila, že chce bojovat proti nenávisti a nabídnout šanci všem dětem, stejně jako ji dostala ona. Hidalgová v projevu vzpomínala i na své rodiče, elektrikáře v docích a švadlenu, a na své dětství ve Španělsku.

Více souvisejících

Anna Hidalgová volby ve Francii

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 52 minutami

Palestina

Palestina se chce v Haagu připojit k obvinění Izraele z genocidy

Palestinští představitelé požádali Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu jménem "státu Palestina" o povolení připojit se k případu Jihoafrické republiky, která obviňuje Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. Vyplývá to z žádosti zveřejněné v pondělí.  

před 1 hodinou

Joe Biden

Biden veřejně označil Trumpa za usvědčeného zločince

Americký prezident Joe Biden v pondělí označil svého volebního rivala Donalda Trumpa za usvědčeného zločince. Učinil tak poprvé poté, co byl Trump minulý týden soudem shledán vinným v případu uplácení a podvodu. Informovala o tom agentura na AFP.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

Klára Dostálová

Volby do Evropského parlamentu 2024 PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

včera

M142 High Mobility Artillery Rocket System je americký lehký salvový raketomet vyvinutý v 90. letech pro US Army umístěný na podvozku vozidla M1140 z rodiny nákladních transportních vojenských strojů FMTV.

Ukrajinci zasáhli ruské území raketomety HIMARS, tvrdí ruské zdroje

Ukrajinci už zřejmě využili zbraně americké výroby proti ruskému území. Raketomety HIMARS měly v neděli mířit proti Belgorodské oblasti. Podle tamních úřadů bylo při útocích zraněno šest lidí. Ukrajinci smí tyto zbraně používat pouze pro obranu Charkovské oblasti, tedy proti vojenským zařízením, které ohrožují její bezpečnost.

včera

včera

Evropská unie, ilustrační fotografie.

Volby do EP jsou referendem o domácí situaci. Členské státy EU trápí různé věci

Evropská unie je unikátním spojením 27 zemí a volby do Evropského parlamentu, které se odehrají během tohoto týdne, to dokazují. Svátek evropské demokracie může ukázat na její slabé i silné stránky. Každý členský stát přináší něco jiného k jednacímu stolu, zároveň ale každý z nich má své vlastní domácí problémy, které do evropské politiky promítá. 

včera

včera

Franz Kafka

Století bez Franze Kafky. Spisovatelova práce sklízela úspěch až po jeho smrti

Třetího červnového dne roku 1924, tedy před sto lety, zemřel jeden z nejvýznamnějších spisovatelů minulého století. Sám Franz Kafka byl prý se svou tvorbou často nespokojen a své rukopisy z toho důvodu mnohdy ničil. Ačkoliv mu byl vlastní zdravý životní styl, trpěl vážnými zdravotními problémy, které vyústily v jeho předčasnou smrt v pouhých čtyřiceti letech. Několik jeho literárních děl mu vyšlo až posmrtně, kdy také teprve sklízela velký úspěch.

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

Kreml varuje Západ před používám raket Patriot nad ruským územím

Rusko v pondělí varovalo Západ před důsledky souhlasu s tím, aby Ukrajina použila protiletadlové raketové systémy Patriot i nad územím Ruska, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy