Jedna z nejkomplikovanějších postav marvelovského světa – Venom – se po třech letech vrací na plátno. Tentokráte se mu ale postaví protivník z jeho vlastní krve. A dokonce takový, který přerostl svého učitele. Možná je tedy na čase opustit některá pravidla a dát průchod světlým silám. Protože prohrát tenhle – na první pohled prohraný – souboj by znamenalo skutečnou katastrofu.

Je to už nějaká doba, co si novinář Eddie Brock zvyká na fakt, že je hostitelem tajemného návštěvníka z vesmíru – Venoma. Jeho slibně se rozvíjející kariéra vzala v důsledku událostí trochu nepříjemný obrat, a v troskách je i jeho osobní život. Nutno přiznat, že jeden dotěrný, náladový a dost málo nenápadný mimozemšťan v tom hraje svou roli. Ostatně i policii jsou podivné věci v Brockově okolí stále podezřelejší. Teď to ale vypadá, že by se vše mohlo obrátit k lepšímu.

Podrazit sériového vraha? Jak odvážné

V policejní cele totiž sedí Cletus Cortland Kasady. Všichni ví, že tenhle chlapík má na svědomí pořádně dlouhý seznam obětí. Jenže jejich těla se nedaří najít, což tak trochu oslabuje pozici obhajoby. Kasady si ovšem při minulém setkání Brocka oblíbil. A tak prohlásí, že právě on je jediný, s kým bude mluvit. Novinářský sólokapr přímo na stříbrném podnose. To je šance, co se neodmítá. Navíc za to Kasady ani nic nechce, jen zveřejit tak trochu zmatený vzkaz pro své příznivce. Nebýt Brock a Venom jedna a táž bytost, asi by to takhle i skončilo. Jestli by z toho šel udělat scénář filmu, těžko říct.

Jenže mimozemšťan si při odchodu z návštěvy všimne, že stěny Kasadyho cely jsou pokresleny jakýmisi malůvkami. Jeho lidský hostitel si jich téměř ani nevšimne, jenže jsou pevně uloženy do jeho mozku. Doma je pak Venom – s pomocí Brockových rukou – dokáže dokonale reprodukovat. Ukáže se, že jedna z těch malůvek odhaluje místo, kde jsou pohřbeny oběti Kasadyho vražd. Brock tak má senzaci a co víc, vlastně k ní ani nepotřeboval pomoc sériového vraha. Pro Kasadyho je to ale problém, on spoléhal na to, že postupným uvolňováním informací získá čas. Místo toho velmi záhy padl jednoznačný rozsudek – trest smrti.

Když nastane termín exekuce, Kasady požaduje – nikoli překvapivě – další Brockovu návštěvu. Zprvu to vypadá, že z toho bude jen doprovod na cestě do pekla. Jenže Kasady ví, co na Brocka platí a tak se jen snaží vyprovokovat. Asi by vše skončilo jízlivostmi, kdyby se do věci nevložil Venom. Přesně to je ta chvíle, kdy vše nabere ne úplně hezké obrátky a začne to vypadat, že ten komu hrozí smrt, není ani tak Kasady. Schyluje se k pořádné bitce.

Sázka na akci bez okolků

Venom je velmi komplikovaná postava komiksového světa Marvelu a pokud o jeho přenesení na plátno byl rizikem sám o sobě. Vždyť tenhle podivný chlapík chce sice páchat dobro, ovšem živí se lidskými mozky, což jde dohromady trochu obtížně. Už první film posbíral docela drsné kritiky, diváky ale nakonec nadchl. Ani pokračování nezačalo o mnoho lépe. V české verzi jsme navíc v názvu přišli o docela hezkou slovní hříčku se jménem Carnage (Masakr), což v jednu chvíli vede k trošku nepochopitelnému výroku Woodyho Harrelsona, který hraje roli Kasadyho, během popravy. „Cítím, že přichází masakr.“ I když je nutno uznat, že překladatelé tady moc variant neměli.

Jinak ale nutno přiznat, že režisér Andy Serkis si s výzvou poradil docela zdatně. U komiksových filmů těžko můžeme očekávat hluboký, propracovaný scénář. Tady jde především o akci, a na ni vsadil Serkis ve spolupráci s autorkou scénáře Kelly Marcelovu zcela bez debat. Film nabírá tempo jen zvolna, ale ani na začátku se různými bitkami, rozbíjením a dalšími efekty rozhodně nešetří. Ono už samotné objevování se Venoma dává hodně prostoru. Postupně ale děj dostává spád. Nakonec tak vlastně očekávaná závěrečná bitva Venoma se svým klonem a současně jejich lidských hostitelů zabírá celkem zásadní část filmu. A protože si to rozdají ve staré katedrále a přiberou si k tomu celkem dost „svědků“, podívaná je to celkem solidní. Snad jen ten melancholický konec si mohli tvůrci odpustit. 

Velkým plusem je naopak fakt, že odolali vábení dnes trendy prodlužování snímků daleko za únosnou mez. Výsledkem je pak často to, že děj se rozplizne a snímek, který by měl v délce normální spád, se táhne jako rozlitá řeka. Díky stopáži lehce přes devadesát minut Venomovi 2 nic takového nehrozí a divák se v kině rozhodně nudit nezačne. Hodně tomu pomáhá přesný střih dua Maryann Brandon a Stan Salfas, a také v podstatě nekomplikovaný filmový jazyk kamery Roberta Richardsona, který nechává efektům prostor a nemusí do nich ještě zasahovat. Snad jen z výkonu Toma Hardyho jako Brocka zůstanou trochu rozpaky. Nelze říct, že by roli úplně nezvládl, ale trochu to vypadá, jako by ho nijak moc nezajímala, případně si s ní chvílemi trochu nevěděl rady.

FILM: VENOM 2 – CARNAGE PŘICHÁZÍ

Režie: Andy Serkis
Scénář: Kelly Marcelová
Střih: Maryann Brandon, Stan Salfas
Kamera: Robert Richardson
Hudba: Marco Beltrami
Účinkují: Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williamsová, Naomie Harrisová, Reid Scott, Stephen Graham, Peggy Luová, Sian Webber, Michelle Greenidgeová, Rob Bowen, Laurence Spellman, Little Simz, Jack Bandeira, Olumide Olorunfemi, Scroobius Pip, Amrou Al-Kadhi, Beau Sargent, Brian Copeland, Stewart Alexander, Sean Delaney, Ed Kear, Emma Lauová, Louis j Rhone, Christopher Godwin, Tiffanie Thomasová, Rocky Capella, Sam Robinson, Greg Lockett, Sonny Ashbourne Serkis, Otis Winston, Vaughn Johseph, Kristen Simoesová, Miguel Angel Arreguin, Shaliz Afshar, Reece Shearsmithová, Simon Connolly, Rachel Handshawová, Amanda Fosterová, Akie Kotabe, Eric Sigmundsson, Chabris Napier-Lawrencd, Larry Olubamiwo, Jose Palma, Ashlen Aquila, Jamal Ajala, Che Amaro, Joshua Eldridge-Smith, Rosie Marcelová, Elliot Cable, Rodrig Andrisan, William W. Barbour, Cabran E. Chamberlain, Ed Chidley, Erwin Felicilda, Ruth Horrocksová, Skip Howland, Tony Hunt, Andrew Koponen, John Lobato, Kenny Lorenzetti, Obie Matthew, Sean Michael McGrory, Jason McNab, Christian Harris, Steve Warky Nunez, Mel Powellová, Richard Price, Diezel Ramos, Jeff Redlick, Michael Andrew Reed, Rick Richardson, Frank Scozzari, Amber Sienna, Kieran Simon, Alfredo Tavares , Rachel Thurowová, Etienne Vick, Jessie Vinningová, Anastasia Zabarchuková          
www.falcon.cz

PŘEHLED RECENZE
Příběh
4
Herecké výkony
3
Vizuílní zpracování
8
Hudba
6
recenze-film-venom-carnage-prichaziVenom patří do Spider-manova světa a je spojením zla i dobra. Ve snímku Venom 2: Carnage přichází se mu, ale postaví jeho vlastní krev, takže na pořádnou řež je zaděláno. I když je příběh filmu spíše jednodušší, má Venom 2 docela slušný spád a tempo se postupně zvyšuje. Největší část z devadesátiminutové stopáže přitom patří finálnímu souboji. Divák si v něm užije spoustu akční podívané, hodně efektů, rychlý střih a vůbec všechno, co bychom od komiksového akčňáku mohli očekávat. Mírným zklamáním jsou herecké výkony, zejména v případě dvou hlavních představitelů Tom Hardy a Woody Harrelson, kterým jakoby role prostě neseděli. Hardy zůstal trochu i za svým – spíše průměrným – výkonem v jedničce.