Jiří a Dagmar Průšovi: Tíživé sny účetního Koláčka. Hra, v níž ústy Jiřího Lábuse konečně zazní nepříjemná pravda

17. říjen 2021

Jiří Lábus, Karel Heřmánek, Jiřina Švorcová a další v grotesce o muži, který byl tak zvyklý nevyjadřovat své názory, že když to jednou udělal, utrpěl duševní úraz. Obnovenou premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Alois Koláček, účetní (Jiří Lábus), Anežka Koláčková, jeho žena (Jitka Molavcová), děda, Koláčkův otec (Ladislav Šimek), ředitel ústavu (Pavel Soukup), Macháň, Koláčkův kolega (Karel Heřmánek), Havránková, účetní Všechnoprojektu (Jiřina Švorcová), ředitel Všechnoprojektu (Oskar Gottlieb), Burýšek, Koláčkův spoluzák (Radan Rusev), vrátný, generálního ředitelství (Vlastimil Bedrna), primář, MUDr. Havlásek (Ilja Racek), předseda ROH (Václav Sloup) a advokát (Miroslav Masopust) a další
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 1989

Ve fantaskních snových scénách prožije účetní Alois Koláček triumf i absurdní důsledky svého vystoupení na schůzi, prvního projevu osobní odvahy – což ho ale nezbaví povinnosti rozhodnout se, až se probudí.

Kritika je pákou našeho usilování! Ovšem ne každá kritika je onou pákou. Některá může být dokonce klackem hozeným pod nohy! Máme snad málo nepřátel, kteří čekají na naše klopýtnutí?
Ze hry Tíživé sny účetního Koláčka

Hra, která se pokoušela opatrně naznačovat, že je třeba přestat se bát a začít říkat nahlas nepříjemné pravdy, měla premiéru v červenci 1989. Po odvysílání zapadla hluboko do archivu, vzápětí se „přes ni“ totiž přehnaly listopadové změny a přišel čas, kdy už nebylo třeba naznačovat tam, kde se dalo mluvit přímo.

Inscenace Ivana Chrze s Jiřím Lábusem v hlavní roli si však obnovenou premiéru zaslouží, i když ji dnes posloucháme víc jako dokument své doby než pronikavé umělecké dílo. Vedle Jiřího Lábuse si v ní zahráli Jitka Molavcová, Pavel Soukup, Ilja Racek, Karel Heřmánek, Radan Rusev, Jiřina Švorcová a další.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.