Zprávy / Festivalové

Blues Alive oslaví osmdesátiny Boba Dylana

Blues Alive oslaví osmdesátiny Boba Dylana

redakce | Zprávy / Festivalové | 18.10.2021

Mezinárodní hudební festival Blues Alive, který proběhne od 11. do 13. listopadu 2021 v Šumperku, připomene bohatým programem osmdesáté narozeniny Boba Dylana.

Oslava kulatin, které legendární hudebník oslavil letos 24. května, zahrne hostování jeho bývalého bubeníka Winstona Watsona na speciálním „dylanovském” koncertě Roberta Křesťana a Druhé trávy, výstavu Mně se líbí Bob! s podtitulem Bob Dylan a jeho stopy v českých zemích a přilehlém okolí, dvě přednášky Elijaha Walda, autora do češtiny přeložené knihy Dylan se dal na elektriku!, kolokvium s českými znalci jeho díla i blok s dylanovskými písněmi v podání Jardy Svobody z kapely Traband, Vladimíra Merty, Jana Řepky a skupiny Broken Harp Jana Sobotky. Program hlavních večerů uzavírají dvě nové kapely - švédští Black River Delta, proslulí drsným bluesovým zvukem, a Marcus Bonfanti Band v čele s brilantním bluesrockovým kytaristou Marcusem Bonfantim, frontmanem legendárních Ten Years After. V Šumperku tuto sestavu doplní skotský pianista, zpěvák a skladatel Paddy Milner.

Americký bubeník Winston Watson, který vystoupí na speciálním koncertu s Robertem Křesťanem a Druhou trávou, absolvoval s Bobem Dylanem v letech 1992-1996 desítky koncertů v rámci Dylanovy Neverending Tour. Winston Watson také hrál na Dylanových albech MTV Unplugged a Time Out Of Mind. Kromě Dylanova Bandu hrál Watson např. v dalších významných amerických kapelách Gin Blossoms nebo Giant Sand, v současné době je členem ostře sledované skupiny XIXA. Watson také uvede v Šumperku svůj dokumentární film, který osobně natočil na cestách s Bobem Dylanem: Bob Dylan Never Ending Tour Diaries: Drummer Winston Watson's Incredible Journey. Do Šumperka také přijede Elijah Wald, respektovaný hudební historik, autor mimo jiné letos do češtiny přeložené knihy Dylan se dal na elektriku!, ale také badatel v oblasti raného blues. V Knihovně T. G. Masaryka, která letos bude jedním z nových festivalových působišť, pronese dvě přednášky. Jednu na dylanovské a jednu na bluesové téma. Ve velkém sále knihovny také proběhne kolokvium, na kterém na otázky moderátora, hudebního publicisty a hudebníka Ondřeje Konráda budou odpovídat zpěváci a překladatelé Dylanových písní Robert Křesťan a Jan Řepka, literární vědci Petr Onufer a Jakub Guziur a hudební publicista a muzikant Jan Sobotka.

Blues Alive také oznamuje poslední dvě zahraniční jména do svého hlavního večerního programu ve velkém sále šumperského Domu kultury. Z Velké Británie přijede formace Marcus Bonfanti Band feat. Paddy Milner, v jejíž čele stojí brilantní bluesrockový kytarista Marcus Bonfanti, známý nejen z vlastních projektů, ale od roku 2014 také jako frontman legendárních Ten Years After. V této speciální sestavě Bonfantiho kapelu doplňuje skotský pianista, zpěvák a skladatel Paddy Milner. Druhou nově ohlášenou akvizicí 25. ročníku Blues Alive je švédská skupina Black River Delta, která svůj drsný zvuk čerpá z klasických bluesových legend, jako je Robert Johnson, stejně jako ze syrového stylu R. L. Burnsidea a moderních bluesových a rockových umělců jako jsou The Black Keys, Gary Clark Jr. a Black Rebel Motorcycle Club.

K již dříve potvrzeným zahraničním jménům na letošním ročníku Blues Alive patří jedna z klíčových kapel chicagského blues posledních více než třiceti let Lil´ Ed & The Blues Imperials, jedna z největších harmonikářských hvězd historie Rick Estrin s kapelou The Nightcats a legenda chicagského blues, zpěvák a kytarista John Primer. Vedle nich v Šumperku zahrají například americký kytarista Kirk Fletcher, britský zpěvák Pat Fulgoni s formací Blues Experience, americký pianista Bruce Katz s britským harmonikářem a zpěvákem Gilesem Robsonem a holandský zpěvák a kytarista Hans Theessink.

více o festivalu zde

Info

Blues Alive
11.–13. 11. 2021
Dům kultury, Šumperk
web festivalu

foto © se svolením Blues Alive

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

United Islands of Prague začne ve středu

redakce 30.04.2024

Umělci se představí na 23 pódiích a to buď na otevřených scénách na Střeleckém ostrově, Slovanském ostrově u Žofína, na Janáčkově nábřeží a v 10 klubech.

Kávový festival Two Coffee Champs v Novej Cvernovke

redakce 30.04.2024

Hlavnou témou tohto ročníka je umenie, hudba a káva.

Metronome Prague 2024 a rapová scéna

redakce 28.04.2024

Na letošním ročníku se tak objeví například James Cole & live band, veterán a stálice českého rapu, Annet X a NobodyListen, Rohony nebo Redzed.

Festival Muziq na Letním parketu

redakce 26.04.2024

Cílem je setkání přátel a milovníků hudby, zvýšení povědomí o nových, mladých, progresivních kapelách a zajímavých projektech domácí hudební scény.

United Islands of Prague otevírá pražskou festivalovou sezónu

redakce 23.04.2024

Mimo tuzemské scény se představí například umělci z Francie, Španělska, Portugalska, Německa, Slovinska, Dánska, Irska, Švédska nebo z Faerských ostrovů.

Kamasi Washington představí na JazzFestBrno nové album

redakce 22.04.2024

Washington opakovaně nahrával například pro rapera Snoop Dogga či producenta Flying Lotus.

Regiony: Chvění. Tekutost. Rovnováha.

redakce 22.04.2024

Festivalem každoročně ožívá celé město a bývá proto přirovnáván k divadelnímu festivalu v Avignonu nebo filmovým Karlovým Varům.

Blues Aperitiv odsoutěžen

redakce 21.04.2024

Přes těžké rozhodování mezi vyrovnanými účastníky nakonec porota rozhodla o vítězství polské kapely Robert Kordylewski Trio.

Program festivalu Boskovice je kompletní

redakce 19.04.2024

Nechybí na něm zaběhlá jména české a slovenské alternativní hudební scény, ani nadějní nováčci. Bohaté zastoupení mají v programu i divadla, filmy, výstavy, přednášky a workshopy.

Hudba je taky věda, říká hudební program festivalu AFO

redakce 18.04.2024

Zvuk současnosti i budoucnosti, noci na tanečním parketě a nové objevy. Jako každý rok i letos překračuje program Music is Science festivalu Academia Film Olomouc hranice žánrů.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace